Šport
33 ogledov

Še en svetovni rekord Đurića

darko đurić paraolimpijske igre plavanje Reuters
Slovenski paraolimpijec Darko Đurić je v finalu na 50 metrov delfin na igrah v Londonu osvojil končno peto mesto v kategoriji 5, s časom 40,48 pa še drugič v enem dnevu popravil svetovni rekord v svoji kategoriji 4.

Slovenski plavalec Darko Đurić je bil v petek edini slovenski tekmovalec na paraolimpijskih igrah v Londonu. V finalu na 50 metrov delfin je nastopil v višji kategoriji 5 in bil peti, a je še drugič v enem dnevu izboljšal svetovni rekord v svoji kategoriji 4.

Slovenski plavalec je dopoldne plaval 40,99, kar je bilo sekundo in 20 stotnik bolje od starega rekorda. V večernem finalu pa je še enkrat nastopil rekordno ter si s časom 40,48 priboril peto mesto; vsi štirje tekmovalci pred njim so bili plavalci kategorije 5.

"Res mi je uspelo nekaj izjemnega. Prvi dan sem na 50 metrov prosto plaval pol sekunde počasneje v finalu, zdaj pa pol sekunde hitreje. Res sem vesel tega svetovnega rekorda, mislim, da je bil to že 125. rekord na teh igrah. Od jutranjega nastopa je bilo kar nekaj ur, tako da se mi je uspelo regenerirati, a tudi 50-metrska razdalja ni nekaj hudega," je takoj po doseženem rekordu zadovoljno razlagal Đurić.

Pred tekmo je računal na finale, na kaj več pa ne, predvsem zaradi močnejše konkurence iz višje kategorije, a se je potem razpletlo povsem drugače. S petim mestom je izenačil svojo najboljšo uvrstitev na igrah na 100 metrov prosto (šesti je bil na 50 m prosto), za piko na i pa sta seveda oba rekorda.

"Gotovo je nekaj najlepšega, da prav na olimpijskih igrah plavaš rekord in ga še izboljšaš. Malo blišča mi je odvzel Diaz, ki je tudi plaval rekord, a sem vesel, da sem ga dosegel in upam, da ga bom še kdaj izboljšal," je še enkrat podoživel morda najlepše trenutke na igrah.

Pred današnjo tekmo je imel rekord Čeh Arnošt Petraček (42,19). Češki plavalec je sicer danes dopoldne tudi izboljšal svojo znamko, a takrat že ni bil več rekorder. Najboljši čas na svetu v tej kategoriji mu je namreč odvzel slovenski plavalec. Čeh je v finalu zaostal tako za Đurićem kot za rekordom in končal na šestem mestu. Z Đurićem sta bila sicer edina plavalca kategorije 4 v finalu, tako da sta oba ugnala dva tekmeca iz višje kategorije.

"Tekmecev niti nisem videl, videl sem samo Turka na desni, ki sem ga nato izgubil. Navajen sem s tekem, ko plavam z zdravimi, da grem svojo dirko, plavam svoje in to je to," je taktiko pojasnil Đurić. Zanimivo je, da sprva sploh ni načrtoval nastopa v današnji disciplini, saj je bil najprej prijavljen samo na vseh treh tekmah v prostem slogu. A so ga nato tudi na prošnjo prirediteljev, ker so imeli premalo tekmovalcev v delfinovem slogu, v slovenski ekipi prijavili še za to dirko in zadeli v polno.

Zmagal je Brazilec Daniel Dias, ki je s časom 34,15 prav tako postavil nov svetovni rekord, a v kategoriji 5. Drugi je bil Američan Roy Perkins, tretji pa Kitajec Junquan He. Prvi trije so bili štiri ali več sekund hitrejši od slovenskega tekmovalca, ki pa je bil zelo blizu četrtouvrščenemu Britancu Andrewu Mullenu.

"Mislim, da imam še ogromno rezerve. Mogoče lahko tudi v delfinu odplavam čas pod 40 sekundami," se dvakratni svetovni rekorder ne bo ustavil pri današnji znamki.

Đuriča v Londonu čaka še ena tekma. Sobotna preizkušnja na 200 m prosto, v kateri potihoma računa na medaljo, pa bo obenem tudi zadnji slovenski nastop na letošnjih igrah, ki se bodo končale v nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.