Šport
69 ogledov

''Še nikoli nisem videl kaj takega''

pete sampras EPA
Nekdanji teniški as Pete Sampras je prepričan, da bi bil s svojim stilom igre, ki je prevladoval v 90-ih letih prejšnjega stoletja, konkurenčen tudi danes.

Upokojeni ameriški tenisač Pete Sampras se te dni mudi v Melbournu, kjer bo v nedeljo podelil pokal zmagovalcu OP Avstralije. Najuspešnejši tenisač 90-let prejšnjega stoletja, ki je kar šestkrat sezono končal na prvem mestu lestvice ATP (1993-1998), je najbolj prepoznaven po svojem močnem začetnem udarcu in igri servis/vole, s katero je kraljeval na hitrih igriščih Wimbledona in US Opna.

Teniška igra se je v zadnjih 15 letih močno spremenila, toda Sampras verjame, da bi se tudi dandanes lahko kosal z najboljšimi. ''V zadnjih letih se je veliko spremenilo. Servis/vole je izgubljena umetnost, nihče več je ne prakticira,'' je potožil 42-letni šampion. ''Vsi stojijo na osnovni črti in udrihajo po žogici, kar je sicer zabavno gledati. Poglejte Wimbledon, kako je postal enodimenzionalen. Tenisači so navajeni, da jim ni potrebno odigrati voleja,'' je dodal Američan, ki pogreša predvsem raznolikost.

''Tehnologija bi mi pomagala''

''Vsi igrajo podobno, le da so štirje igralci boljši od vseh ostalih. Federer je najbolj raznolik, včasih pride na mrežo, odigra chip-and-charge ali kaj podobnega, a večinoma si z osnovne črte podajajo kamne,'' je še povedal Sampras, ki je zmagoval v času, ko tehnologija loparjev in strun še ni bila tako napredna, da bi omogočala passing udarce, kakršnim smo priča danes.

''Na oba servisa bi igral servis/vole. Samo tako znam igrati. Ljudje pravijo, da je težje zaradi tehnologije, jaz pa menim, da bi mi tehnologija pomagala. Če bi uporabljal lopar, s katerim igra Nadal, bi lažje odigral servis/vole. Servis/vole bi se obnesel tudi danes, potrebno je le vedeti, kako ga igrati,'' je zaključil zmagovalec 14 turnirjev za grand slam.

Nadal vse bližje Federerju, favorit tudi v nedeljo

Sampras si je v petek prvič v živo ogledal Rafaela Nadala in priznal, da ga je Španec navdušil. ''Neverjeten je. Prvič sem ga videl igrati v živo in njegovo gibanje je izjemno. Svoje udarce lahko prilagodi med tekom. Še nikoli nisem videl kaj takega,'' je povedal Američan in dodal: ''Realno gledano bi lahko osvojil 17, 18 grand slamov. Mentalno je zelo močan. Ima vse, kar potrebuje.''

Sampras se zaveda kvalitet Nadalovega nasprotnika v finalu OP Avstralije, a verjame v zmago Španca. ''Wawrinka je zelo nadarjen, žogo udarja zelo dobro, vendar ne vem, če ima dovolj moči z osnovne črte. Če mu bo uspelo Nadala spraviti pod pritisk, potem morda, vendar mislim, da Rafa igra predobro,'' je še povedal Sampras.

Pete Sampras: The King of Swing

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.