Šport
20506 ogledov

Še več grozljivih razkritij: "Ponavljal je, če ženska reče ne, to pomeni ja"

Katarzyna Kotula Epa
Na dan prihajajo nove podrobnosti o spolnih zlorabah nekdanjega šefa svetovne teniške velesile.

Pred tednom dni je v teniških krogih odjeknila novica o odstopu dolgoletnega predsednika Poljske teniške zveze (PZT) Miroslawa Skrzypczynskega, ki je obtožen spolnega nadlegovanja.

Med žrtvami je bila tudi poljska poslanka in nekdanja mladinska teniška igralka Katarzyna Kotula.

Skrzypczynski je takoj po obtožbah o spolnem nadlegovanju ponudil svoj odstop s položaja, ki so ga na zvezi sprejeli in napovedali temeljito preiskavo.

V zvezi s škandalom se je odzvala tudi najboljša poljska tenisačica vseh časov in aktualna prva igralka sveta Iga Swiatek, ki je sporočila, da sama nikoli ni bila žrtev zlorabe.

Njena rojakinja Kotula je zdaj v intervjuju za Onte razkrila podrobnosti zlorabe s strani enega najbolj spoštovanih športnih funkcionarjev v državi, ki je vrsto let užival velik ugled tako v domači kot mednarodni teniški skupnosti.

Miroslaw Skrzypczynski | Avtor: Profimedia Miroslaw Skrzypczynski je zaradi obtožb že odstopil s položaja. Profimedia
"Imel je posebno avro, znan je bil kot izjemen trener, človek, ki nas lahko popelje na višjo raven. Ko sem bila stara 13 let, je prišel v naš teniški klub z ženo Renato Skrzypczynsko, ki je bila nekoč ena najboljših poljskih teniških igralk. Govorili so nam, da je takšen trener velik privilegij. Leta 1992 je organiziral WTA turnir, katerega so se udeležila velika imena. S tem je na nas naredil velik vtis."

Na videz sanjska priložnost za sodelovanje z izjemnim strokovnjakom se je hitro sprevrgla v nočno moro. "Med treningom si je dovolil nagnusne komentarje o naših telesih. Komentiral je naše prsi in zadnjice. Fante je spraševal, če bi se nas radi dotikali. Ves čas je ponavljal, 'če ženska reče ne, to pomeni ja'. Sčasoma so seksistične izjave postale del vsakdana. Stare smo bile samo 13, 14 let. Preizkušal je meje. Tako si je izbiral nove žrtve."

"Po treningu nas je pod pretvezo pogovora v zvezi z napakami na igrišču pričel vabiti v zaprte prostore. Včasih v garderobo, drugič v svojo pisarno ali predele, kjer smo imeli pospravljeno opremo. Vedno je povabil samo eno dekle in za seboj zaklenil vrata."

"V treh letih me je zlorabil vsaj 12-krat. Bila sem povsem paralizirana. Zmrznila sem, nisem se bila zmožna premikati. Sčasoma sem se domislila načrta za pobeg. Bila sem samo otrok. Danes vem, da je Skrzypczynski spolni plenilec."

Razkrila je tudi, zakaj se ni obrnila na starše ali druge predstavnike institucije. "Ne vem. Po eni strani sem mislila, da tako pač mora biti. Po drugi sem krivila sebe, da se mi je to zgodilo. Bala sem se, da je to znak moje šibkosti," je povedala in dodala, da si večina žrtev še vedno ne upa javno spregovoriti, saj se bojijo posledic.

Razkrila je tudi, da se je Skrzypczynski pri delu redno posluževal fizičnega kaznovanja.

"Miroslaw Skrzypczynski je najpomembnejši teniški uradnik na Poljskem. Izjavil je celo, da si želi postati športni minister. Žrtve se bojijo spregovoriti, ker se bojijo njegovega maščevanja."

Nasilen je bil tudi do svoje družine in sodelavcev. Toda zakaj ni nihče reagiral? "Ker je sistem na Poljskem zasnovan tako, da se ustrahuje žrtve in se s s tem zadeve zatre v kali. Na Poljskem velja, da morajo takšne reči ostati za zaprtimi vrati. O tem se ne govori. V naši državi nimamo sistema, ki bi učinkovito zaščitil žrtve. Na srečo imamo vsaj nevlade organizacije," je pojasnila.

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 07:22 02.december 2022.

    Od kdaj je Poljska svetovna velesila v tenisu?!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:57 01.december 2022.

    Pa kaj si tej stari tepci niso zmožni žensk najti ali pač uživajo v moči, ko se izživljajo nad mladimi puncami? Kastrirat in konec!!!