Šport
26 ogledov

Še vedno se cedita med in mleko

(Foto: oneworld829.com) Žurnal24 main
Igralničarji v kitajski provinci Macao ponovno pišejo zgodovino, saj je za njimi še en neverjeten mesec, ki je le še dodal piko na i že tako rekordnemu letu.

Skupaj so igralničarji te province svoje decembrske prihodke v primerjavi z lanskim letom povečali za kar 66 %, kar je pripomoglo k novemu letnemu rekordu, ki zdaj znaša kar 23,5 milijarde dolarjev.

Macau je že pred časom postal svetovna igralniška prestolnica, njegov status pa se je v času globalne recesije le še okrepil. Medtem ko so lasvegaški igralničarji tarnali o padajočih donosih in pomanjkanju obiskovalcev, so igralničarji v Macau iz meseca v mesec postavljali nove mejnike.

K temu je velik delež prispevalo kitajsko gospodarstvo, ki se še vedno zelo počasi ohlaja in tako skrbi, da so žepi najbližjih igralničarjev vedno polni, vendar tudi poznavalci niso pričakovali, da bo ob vseh težavah, ki pretresajo svet, ta razcvet lahko trajal tako dolgo.

Kot je v svojem poročilu zapisal igralniški analitik Aaron Fischer: “Nihče med nami ni pričakoval, da bodo decembrski rezultati tako dobri. Mislili smo, da bodo številke nekoliko upadle vsaj v zadnjih nekaj tednih leta, vendar temu ni bilo tako. Čeprav božič in tradicionalno novo leto nista igralniško zanimiva praznika v tem delu sveta, pa je Macau letos prekinil tudi to tradicijo in še enkrat zabeležil res rekordne rezultate.

Čeprav so skoraj vsi analitiki igralničarjem v Macau v decembru napovedovali nekoliko bolj skromne številke v primerjavi s tistimi, na katere so bili navajeni v zadnjem obdobju, pa so jih ti ponovno presenetili in v zadnjem mesecu leta 2010 zabeležili skupni prihodek v višini kar 2,36 milijarde dolarjev, kar je kar 66% porast v prihodkih v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Če gre verjeti številkam, bi se utegnil ta naraščajoči trend v sicer milejši obliki nadaljevati tudi v prihodnjem letu, pri čemer pa mu največjo grožnjo, prav zanimivo, ne predstavlja morebiten upad obiska turistov ali pa kriza na Kitajskem, temveč kar same državne oblasti. Slednje se namreč že dlje časa prizadevajo za omejitev obsega igralništva in vpeljavo drugih aktivnosti, ki bi nekoliko zmanjšale odvisnost lokalnih oblasti od igralništva.

S temi ukrepi se seveda ne strinjajo ekonomisti, kot je David Fong z univerze v Macau, ki napoveduje: “Rast se bo nadaljevala le v primeru, da država ne sprejme nobenih dodatnih ukrepov, ki bi omejili igralniško dejavnost. Če do tega ne bo prišlo, bo prihodnost igralničarjev tudi v naslednjih nekaj mesecih zelo svetla.

Kot marsikje drugje po svetu je usoda igralničarjev zdaj v rokah državnih oblasti, čas pa bo pokazal, ali so se Kitajci v primeru igralništva v Macau odločili prav ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.