Šport
14 ogledov

Se vidimo naslednje leto

Veliki pokal, ki ga je Valentino Rossi prejel za naslov svetovnega prvaka.
1/37
Žurnal24 main
Zastor sezone 2008 MotoGP je padel v Valencii, ko so dirkači še zadnjič v letošnji sezoni prevozili ciljno črto. Glavni junak sezone pa je že pred časom postal Italijan Valentino Rossi.
 

Končni vrstni red v MotoGP

1. Valentino Rossi (Yamaha) 373
2. Casey Stoner (Ducati) 280
3. Dani Pedrosa (Honda) 249
4. Jorge Lorenzo (Yamaha) 190
5. Andrea Dovizioso (Honda) 174

Kratek pregled sezone 2008
Sezona 2008 MotoGP je štela 18 dirk, prva je bila na vrsti 9. marca, ko so dirkači v Katarju prvič v zgodovini zapeljali pod žarometi, zadnja pa je bila na vrsti preteklo nedeljo v Valencii . Na prvi dirki sezone je zmagal Avstralec Casey Stoner ( Ducati ) in s tem napovedal, da si želi ubraniti naslov svetovnega prvaka. A ko je Italijan Valentino Rossi ( Yamaha ) na četrti dirki na Kitajskem prvič zmagal, je bilo jasno, da bo to vse prej kot lahka naloga. Rossi je nato dobil še dve zaporedni dirki ( Le Mans , Mugello ) in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Vendar pa se Avstralec ni predal. Tudi on je v sredini sezone dosegel niz treh zaporednih zmag ( Donington , Assen , Sachsenring ) in se znova približal Rossiju, ki je v Assnu celo izgubil vodstvo v skupnem seštevku. Že na naslednji dirki v Nemčiji pa se je ponovno zavihtel na vrh in tam ostal do konca sezone. Po dirki v Nemčiji je sledila spektakularna dirka v Laguni Seci . Oster boj Stonerja in Rossija je dobil slednji. Vključno z dirko v Laguni Seci pa je Italijan dosegel niz petih zaporednih zmag ( Brno , Misano , Indianapolis , Motegi ). Ravno v Motegiju pa je Rossi osvojil naslov, saj si je nabral neulovljivo prednost pred Stonerjem. Do konca sezone je na dveh dirkah zmagal Stoner, na eni pa Rossi.

Valentino Rossi je bil letos brez konkurence. © EPA

 

 

Marco Simoncelli: svetovni prvak v 250 ccm

Italijan je z Gilero letos slavil na sedmih dirkah. Drugouvrščenega Španca Alvara Bautisto je v skupnem seštevku ugnal za 37 točk.

Junak sezone: Valentino Rossi
Junak letošnje sezone je, kot je bilo že rečeno, Valentino Rossi. Svetovni prvak je postal tri dirke pred koncem sezone. To je bil njegov šesti naslov v kraljevem razredu, skupno pa že njegov osmi naslov najboljšega na svetu. "The Doctor" je naslov osvojil povsem zasluženo, saj je letos zmagal na kar devetih dirkah, na kar 16 pa je stal na odru za zmagovalce. Poleg tega je presegel rekordno število osvojenih točk v eni sezoni. Na drugem mestu je končal Casey Stoner, ki je, čeprav ga je mučila poškodba zapestja, letos kot prvi skozi cilj zapeljal na šestih dirkah.

Naziv novinca leta si je prislužil mladi Jorge Lorenzo ( Yamaha ), ki se je že na svoji prvi dirki v MotoGP uvrstil na drugo mesto, na tretji dirki v portugalskem Estorilu pa je že okusil slast zmage. V boju za debitanta leta je tako več kot zasluženo ugnal Italijana Andrea Doviziosa ( Honda ), ki je na stopničke stopil samo enkrat, ob tem pa v skupnem seštevku končal mesto za Lorenzom, ki je sezono zaznamoval tudi z nekaj spektakularnimi padci. Največji osmoljenec sezone pa je nedvomno drugi tovarniški voznik Ducatija, Italijan Marco Melandri . Nesrečni Italijan, ki bo prihodnje leto vozil za moštvo Kawasakija , je v skupnem seštevku osvojil skromno 17. mesto, niti enkrat pa se ni resneje vmešal v boj za najboljša mesta.


Casey Stoner se je večino sezone ubadal s poškodbo zapestja. © Reuters

 

 

Mike di Meglio: svetovni prvak v 125 ccm

Francoz je naslov osvojil prepričljivo z 39 točkami prednosti pred Italijanom Simonejem Corsijem. Di Meglio je v sezoni zmagal na štirih dirkah.

Mnenja glavnih akterjev o sezoni 2008
Svetovni prvak Valentino Rossi je bil po koncu dirke v Valencii razumljivo dobre volje. Sezono 2008 je ocenil kot zelo uspešno: "To je bila za nas zelo uspešna sezona, ki smo jo končali z novimi stopničkami, že 16. v letošnji sezoni, res se ne moremo pritoževati. Zelo sem zadovoljen z delom, ki smo ga letos opravili. Kot sem že nekajkrat rekel, je to eden od mojih najbolj bleščečih naslovov. Ob tej priložnosti se želim še enkrat zahvaliti vsem: Yamahi, mojemu moštvu, inženirjem, Bridgestonu in vsakemu, ki mi je pomagal do teh odličnih rezultatov." Malo slabše volje je bil Casey Stoner, ki je v Valencii najmanj do sezone 2010 zadnjič vozil s številko ena na svojem motorju: "Razen po dirki v Katarju letos nismo bili na prvem mestu v skupnem seštevku. Mi smo bili tisti, ki smo celo leto napadali. Letošnja sezona je bila polna vzponov in padcev. Kljub temu pa je lepo, da smo z zmago zaključili letošnjo sezono."

Jorgeja Lorenza niso ustavili niti tako hudi padci. © EPA

 
Španec Dani Pedrosa ( Honda ), ki je končal na tretjem mestu v skupnem seštevku, v Valencii domačih navijačev ni uspel razveseliti z zmago. Kljub dvema zmagama in še devetim uvrstitvam med prve tri pa s sezono ni najbolj zadovoljen: "Letošnje leto ni bilo lahko. Že pred sezono sem se poškodoval, potem sem si v Nemčiji zlomil levo roko, povrhu vsega pa sem si na dirki v Avstraliji poškodoval levo koleno. Zaradi vseh poškodb sem izgubljal ritem. Zelo sem se trudil, da sem se vrnil po vseh poškodbah." Američan Nicky Hayden , ki je na Hondi leta 2006 ravno v Valencii prišel do naslova svetovnega prvaka, se seli k Ducatiju. Po koncu sezone pa se je spet zahvalil vsem pri Hondi. Zelo ponosen na naziv novinca leta pa je Jorge Lorenzo: "Na naziv novinca leta sem zelo ponosen. Rad bi se zahvalil svojemu moštvu in vsem ostalim, ki so mi pomagali v moji prvi sezoni v MotoGP." Njegov tekmec v boju za naslov novinca leta Andrea Dovizioso pa je po koncu dirke največ besed namenil menjavi moštva, saj se poslavlja od moštva JiR Team Scot in odhaja k tovarniškemu moštvu Honde: "Od ponedeljka naprej bom član Honde in to je dosežek, ki si ga lahko predstavljaš samo v sanjah. Toda ob zapuščanju svoje ekipe, s katero sem sodeloval kar sedem let, sem kar malo žalosten. Tudi v prvi sezoni MotoGP smo delo opravili odlično. Pogosto smo premagovali tovarniška moštva in dosegli vse zastavljene cilje."

Letošnja najspektakularnejša dirka se je odvijala v Laguni Seci. © Reuters

 

 
 

Razen po dirki v Katarju letos nismo bili na prvem mestu v skupnem seštevku.

Casey Stoner

 
Pogled na sezono 2009
Že dan po končani sezoni 2008 so moštva v Valencii začela testirati za naslednjo sezono. Tudi dirkači so bili z mislimi že pri naslednji sezoni. Valentino Rossi je zaradi testiranj moral preložiti zabavo: "V ponedeljek smo preizkušali nov motor, zato ne bomo mogli imeti velike zabave." Ob koncu pa je še dodal: "Letošnje leto je bilo čudovito. Se vidimo naslednje leto!" Casey Stoner pa bo kmalu po testiranju odšel na operacijo poškodovanega zapestja, saj se želi čim bolje pripraviti na naslednjo sezono. Veteran Loris Capirossi pa se ne predaja in bo tudi prihodnje leto nastopal za Suzuki . Capirossi naslednjo sezono ne bo edini veteran, saj se naslednjo sezono vrača Španec Sete Gibernau z moštvom Onde 2000 na Ducatiju. Ob Gibernauu v razred MotoGP prihajajo tudi trije novinci: Finec Mika Kallio in Italijan Niccola Canepa , oba bosta vozila za moštvo Alice na Ducatijevih motorjih, ter Japonec Yuki Takahashi , ki bo zamenjal Doviziosa. O vseh drugih novicah, ki se bodo zgodile med zimo, pa vas bomo obveščali na spletnem portalu zurnal24.si .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.