Šport
14 ogledov

Še zadnje slovo od Frazierja

Mohamed Ali Joe Frazier
1/8
Reuters
Približno 4000 žalujočih se je v ponedeljek na žalni slovesnosti v Philadelphii še zadnjič poslovilo od legendarnega boksarja Joeja Frazierja. Pogreba se je udeležil tudi eden največjih tekmecev Smokin' Joeja, Mohamed Ali.

Legendi ameriškega boksa, Joeju Frazierju, ki je prejšnji teden v 67. letu izgubil zadnji boj z zahrbtno boleznijo, se je v ponedeljek na žalni slovesnosti v Philadelphii poklonil tudi njegov največji tekmec Mohamed Ali. Alija sta na slovesnosti spremljala soproga Lonnie in drugi člani družine, poroča agencija dpa.

Ali in Frazier sta leta 1971 uprizorila tako imenovani dvoboj stoletja, Frazier pa je bil prvi, ki je prekinil zmagovito serijo Alijevih zmag v profesionalni karieri. Tokrat je Ali, ki ga je vidno zaznamovala parkinsonova bolezen, še zadnjič vstal v čast večnemu tekmecu in mu zaploskal.

Med približno 4000 žalujočimi sta bili na žalni slovesnosti tudi nekdanji boksarski velikan Larry Holmes in razvpiti boksarski menedžer Don King. "Joe se je boril za pravičnost, svobodo in enakost, tako kot je to počel Mohamed. Mohamed je znal tudi dobro nastopati, Joe pa je bil vedno najboljši s pestmi," je med drugim povedal King, ki je leta 1975 priredil sloviti dvoboj "Thrilla in Manila".

"Povejte jim, da Rocky ni bil šampion, da je bil to Joe Frazier. Povejte jim, da je Rocky izmišljen, Joe pa je bil resničen," je v baptistični cerkvi Enon Tabernackle povedal pastor Jesse Jackson, z videosporočilom pa se je od Frazierja poslovil tudi legendarni Mike Tyson.

Po prepričanju številnih ljubiteljev boksa je Frazier eden največjih boksarjev vseh časov. Zanimiva je že njegova zasebna zgodba, saj je bil najmlajši med 12 otroki v družini, športno pot pa je začel kot olimpijski prvak in šele kasneje prestopil med profesionalce, kjer se je prav tako prebil na vrh. Med legende se prebil predvsem po svojih treh nastopih z Alijem, med katerimi je dobil prvega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.