Šport
19 ogledov

Seattle v finalu povsem osmešil Denver

(Seattle Seahawks - Denver Broncos) Super Bowl
1/31
EPA
Igralci ekipe Seattle Seahawks so prvič v zgodovini postali zmagovalci lige NFL v ameriškem nogometu. V finalu v East Rutherfordu so v 48. izvedbi tega tekmovanja s kar 43:8 premagali rahlo favorizirane Denver Broncos.


Seattle
, najmlajša ekipa z naslovom prvaka NFL, je prevladoval celo tekmo na stadionu MetLife v New Jerseyju. Tekmece, ki so redni del sezone končali z rekordnimi 606 točkami in z izkušenim podajalcem Peytonom Manningom na čelu podirali rekorde, so po zaslugi izvrstne obrambe, ki je sicer odlične sprejemalce Denverja povsem onemogočila, dolgo držali celo na ničli.

"Celotno sezono nismo popuščali," je dejal quarterback Russel Wilson, ki je v finalu zasenčil enega izmed največjih zvezdnikov lige Manninga. Le 25-letni igralec je v uvodnih dveh profesionalnih sezonah dosegel 28 zmag in poskrbel za nov rekord v ligi. "Je že tako, da si vedno želiš pokazati najboljšo igro, in nam je to danes uspelo," je dejal. Svojo ekipo je pohvalil tudi trener Seattla Pete Carroll: "To je fantastična ekipa. Za ta uspeh smo garali štiri leta in nikoli nismo odstopali od načrtov."

Najhitrejše točke v zgodovini finalov lige NFL

Prirediteljem, igralcem in gledalcem je šlo v New Jerseyju na roko tudi vreme, saj so se vsi bali zimskih temperatur. Pri 9 stopinjah Celzija so tekmo od uvoda naprej narekovali igralci Seattla. Še več, za prve točke je poskrbel zvezdnik Denverja Manning, ki mu v prvi akciji v svoji coni ni uspelo obdržati žoge, in po 12 sekundah je Seattle po tako imenovanem safetyju vodil z 2:0. To so bile najhitreje dosežene točke v zgodovini finalov lige NFL. "Razočaranje, ko tako končaš sezono, je veliko," je po tekmi dejal Manning, sicer najkoristnejši igralec (MVP) rednega dela lige.

Tekmo je odločila granitna obramba Seattla. Denver, ki je v rednem delu dosegel 606 točk in s tem nov rekord v ligi, je prišel čez sredino igrišča prvič šele v 23. minuti, ko je Seattle vodil že z 22:0. Tekmo je v začetku drugega dela pred skoraj 83.000 gledalci odločil sprejemalec Percy Harvin, ki je po 12 sekundah povišal na neulovljivih 29:0.

Denver na rezultatsko tabelo šele v 45. minuti

Denver je prve točke dosegel šele v 45. minuti, a je bil zmagovalec pri izidu 36:8 že zdavnaj znan. "Upam, da smo iz zgodovinskih knjig izbrisali nekaj imen," je po tekmi dejal branilec Denverja Richard Sherman, znan po svojih nastopaških izjavah.

Pred tekmo so bili na stavnicah v rahli prednosti igralci Denverja, a so na koncu doživeli tretji najvišji poraz v zgodovini Super Bowla, v sedmem finalu pa so doživeli že peti poraz. Tudi to je rekord, saj toliko Super Bowlov ni izgubila še nobena ekipa v NFL. MVP oziroma najkoristnejši igralec finala je postal Malcolm Smith.

"Vsako tekmo igramo, kot da je naša zadnja. Če se tekmec naši igri in osredotočenosti ne more zoperstaviti, ste lahko videli, kaj se zgodi. Moja nagrada je nagrada za vso našo obrambo, saj sem jo dobil tudi zaradi svojih odličnih soigralcev," je po finalu povedal Smith.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.