Šport
7 ogledov

Sebastian Loeb četrtič prvak

Sebastian Loeb - novi, stari svetovni prvak v reliju Žurnal24 main
Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je četrtič postal svetovni prvak v reliju. Zadnjo dirko sezone je končal na tretjem mestu, zmagovalec pa Finec Mikko Hirvonen.
 

Reli  (Wales)

1. M. Hirvonen (FIN)
2. M.Grönholm (FIN) +15,2
3. S. Loeb (FRA) +1:33,0
4. P. Solberg (NOR) +2:57,3
5. D. Sordo (NOR) +3:14,3

Z relijem po Walesu se je končala letošnja sezona svetovnega prvenstva. Zadnjo posamično zmago sezone si je kljub napaki na zadnji hitrostni preizkušnji privozil Finec Mikko Hirvonen (Ford Focus) pred moštvenim sotekmovalcem in rojakom Marcusom Grönholmom . Tretje mesto je osvojil Francoz Sebastien Loeb (Citroen), ki je s tem ubranil naslov svetovnega prvaka in se že četrtič zapored okitil z naslovom najboljšega na svetu v reliju. Francoz je zbral 116, drugouvrščeni Grönholm pa štiri točke manj. Loeb je bil najboljši že v letih 2004, 2005 in 2006 in je s tem izenačil rekord štirih naslovov prvaka Tommija Makkinena in Juhe Kankkunenom . Na drugem mestu je sezono in kariero po svojem 150. reliju končal Grönholm.

Loeb je reli v Walesu začel odločno, a brez prevelikega tveganja. Pobudo je prepustil obema Fordovima dirkačema, sam pa je zanesljivo vozil na tretjem mestu. Že prvi dan relija, ko so že tako zahtevne valižanske ceste zaradi dežja postale še bolj spolzke in blatne, je vajeti v svoje roke prevzel Mikko Hirvonen. Na drugem mestu je vozil Gröneholm, tretji pa je bil Loeb, ki je zanesljivo nadzoroval dirkače za sabo, moštvenega kolega Danija Sorda in Subarujevega voznika Norvežana Pettra Solberga . Francoza ni vrgla iz tira niti manjša težava z lučmi na nočni hitrostni preizkušnji, ko je moral del proge prevoziti v temi. V podobnem slogu se je reli nadaljeval v soboto, ko so imeli dirkači nekoliko boljše vreme. Fordov dvojec je obdržal vodstvo, Loeb se je brez težav obdržal na tretjem. Dan se je končal s spektakularnim superspecialom na stadionu v Cardiffu, ki si ga je ogledalo 27.000 ljubiteljev relija. V nedeljskih HP je Loeb s tvegano vožnjo brez usodnih napak zadržal tretje mesto. Na vrhu pa je po manjši napaki Hirvonena, Grönholm le zmanjšal zaostanek za zmagovalcem ter kariero končal brez zmage in brez tretjega naslova prvaka.

Marcus Grönholm je kariero končal z drugim mesto na dirki in v skupnem seštevku. © Action Images

 


 

Skupni seštevek SP

1. S. Loeb (Citroen) 16 točk
2. M. Grönholm (Ford) 112
3. M.Hirvonen (Ford) 99
4. D.Sordo (Citroen) 65
5. P.Solberg (Subaru) 47

"V primerjavi z minulimi sezonami sem se za naslov svetovnega prvaka moral boriti do zadnje hitrostne preizkušnje. Med dirko sem se vseskozi prepričeval, da moram voziti z največjim možnim tveganjem, če želim premagati Grönholma, kar sem na koncu tudi naredil," je po prihodu v cilj dejal Loeb, medtem ko je njegov tekmec Grönholm dejal: "Na zadnji dirki sem lahko le upal, da bo Loeb naredil napako, njegovo končno zmagoslavje pa je povsem zasluženo." Francoz je letos slavil na osmih relijih, Finec na petih (odstopil je na prejšnjem na Irskem), preostali dve zmagi si je privozil Finec Mirko Hirvonen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.