Šport
8 ogledov

Sebastien Loeb tretjič zmagovalec Katalonije

Sebastien Loeb je s Citroenom skočil na prvo mesto. Žurnal24 main
Svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec 12. dirke letošnje sezone svetovnega prvenstva, relija v Kataloniji.
Sebastien Loeb je v okolici Tarragone slavil že tretjič, skupno pa je to njegova šesta zmaga v tej sezoni in 34. v karieri. Drugo mesto je osvojil Loebov moštveni sotekmovalec, domačin Dani Sordo , ki je zaostal 13,8 sekunde. Finec Markus Grönholm (Ford) je s tretjim mestom (+ 39,8) obdržal prvo mesto v skupnem seštevku, Loeb pa zdaj za njim zaostaja šest točk.

Na prejšnjem reliju na Novi Zelandiji je Loeb ostal praznih rok za pičle tri desetinke, kar je bila najmanjša razila med zmagovalcem in drugouvrščenim v zgodovini relijev. Tokrat so bile razlike tudi majhne, a vendarle ne toliko, da bi se moral Francoz za zmago bati prav do cilja zadnjega "brzinca". Pa tudi njegov najhujši tekmec je bil tokrat kar iz njegovega moštva.

Marcus Grönholm © AFP

 
Na zavitih in ozkih asfaltnih sredozemskih cestah v okolici Tarragone in Salouja se je Loeb odlično znašel, kar pa pravzaprav ni presenečenje, saj je na tem reliju slavil že v prejšnjih dveh letih. Le prvi dan je bil boljši Sordo, o končnem vrstnem redu pa je v največji meri odločal drugi dan relija. Nekaj dežja je povzročilo tudi malo zmede, dirkači pa so morali za dosego visokih ciljev tudi izbrati prave gume. Pri tem se je uštel vodilni v SP Grönholm, zaostanka po drugem dnevu pa nato kljub hitri vožnji in dobljenim hitrostnim preizkušnjam zadnji dan relija ni več mogel nadoknaditi. Finec se je le približal tekmecema v Citroenih, ki pa sta bila na njegov lov dobro pripravljena. Loeb je mirno nadzoroval potek relija in je Sordu v primerjavi z drugim dnem dovolil zmanjšanje zaostanka le za dve sekundi, Grönholm pa je zaostal 39 sekund. Prevlado Forda - v moštveni konkurenci ima že 39 točk več od Citroena - je s četrtim mestom dopolnil še njegov rojak Mikko Hirvonen , ki ni imel večjih težav z branjenjem četrtega mesta pred Belgijcem Francoisom Duvalom , na enakomernih časovnih intervalih pa so se zvrstili še preostali še ostali dobitniki točk Petter Solberg , Jari-Matti Latvala in Chris Atkinson .

Boj za naslov prvaka je zdaj spet povsem odprt. Loeb ima po treh četrtinah sezone - do konca so še štirje reliji - zdaj le šest točk manj kot Groenholm, teoretične možnosti pa ima tudi še Hirvonen s 74.

Loeb: Spet je napeto
"Vse se je izšlo odlično. Na koncu mi ni bilo treba prav nič tvegati, naredil sem samo to, kar je bilo potrebno za zmago. Upam, da bo nadaljevanje tudi tako uspešno, saj SP spet postaja napeto," je menil Loeb. Povsem drugače pa se je počutil Sordo, ki je drugič v sezoni reli končal na drugi stopnički: "Nenehno sem bil pod pritiskom, saj je bil Grönholm zelo hiter. Ves dan sem moral napadati." S tretjim mestom pa je bil na koncu povsem zadovoljen tudi finski veteran, ki je napovedal, da bo po koncu sezone nehal tekmovalno vrteti volan: "Poskusil sem vse, da bi ujel Citroena, a ni šlo. Nisem nor, da bi preveč tvegal, saj lahko teh šest točk na koncu odloči prvenstvo."

Sezona se bo nadaljevala že čez teden dni, ko bodo dirkači nastopili v podobnem okolju kot v Kataloniji, saj francoski reli gosti Korzika.

Izidi:
1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen C4) 3:22:50,5
2. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Citroen C4) + 13,8
3. Marcus Groenholm/Timo Rautiainen (Fin/Ford Focus) 39,8
4. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Focus) 1:25,8
5. Francois Duval/Patrick Pivato (Bel/Fra/Citroen C4) 2:28,7
6. Petter Solberg/Philip Mills (Nor/VBr/Subaru Impreza) 2:54,1
7. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/Ford Focus) 3:38,2
8. Chris Atkinson/Stephane Prevot (Avs/Bel/Subaru Impreza) 4:22,4
9. Xevi Pons-Xavier Amigo (ESP/Subaru Impreza) 5:04,1
10. Henning Solberg-Cato Menkerud (NOR/Ford Focus) 10:32,2
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.