Šport
16 ogledov

Sedmerica v boju za OI

Kje bo leta 2016 gorela olimpijska baklja? Žurnal24 main
Sedem mest je vložilo kandidaturo za prireditelja olimpijskih iger leta 2016.
Tokio (Japonska), Chicago (ZDA), Madrid (Španija), Rio de Janeiro (Brazilija), Praga (Češka), Doha (Katar) in Baku (Azerbajdžan) so mesta, ki si želijo leta 2016 prirediti olimpijske igre in so kandidaturo vložila do petka. Prijave pomenijo prvi korak do uresničitve cilja. Nekaj jih bo odpadlo do junija 2008, ko bo mednarodni olimpijski komite razglasil uradne kandidate. Izbor bo epilog doživel oktobra 2009. Takrat bo znan končni zmagovalec in s tem prireditelj iger.

"Mesta morajo izpolniti vprašalnik, odgovore pa MOK prouči," so ljudje iz MOK zapisali v uradni izjavi. "Na koncu prve faze bo odbor določil mesta, ki bodo postala uradni kandidati." Zmagovalec bo proglašen v Kopenhagnu po posebnih volitvah.

Ker bodo igre leta 2012 v Londonu mnogi menijo, da Praga in Madrid (neuspešno je kandidiral tudi za igre 2012) kot evropski mesti nimata veliko možnosti. Zaporedne igre so bile na isti celini zadnijič v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so leta 1952 Helsinki nasledili London.

Rio prvi med enakimi?
Izmed preostalih kandidatov ima izkušnje z igrami le Tokio, ki je bil prireditelj leta 1964. Chicago je dobil državno podporo pred San Franciscom, igre pa ZDA niso priredile več kot deset let (nazadnje Atlanta 1996). Ambiciozna Doha si je lani pridobila prepotrebne izkušnje z Azijskimi igrami, Rio pa je letos poleti gostil Panameriške igre. Brazilsko velemesto naj bi imelo precej simpatizerjev tudi znotraj MOK, saj iger na južnoameriških tleh še ni bilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.