Šport
307 ogledov

Selektor: Panike ne bom delal

Ivo Jan
Nekdanji vrhunski slovenski hokejist bo debitiral v novi vlogi.

Ivo Jan je pred novo sezono prevzel mesto selektorja slovenske hokejske reprezentance. Nekdanji odlični igralec je že nekaj let v trenerskih vlogah, zdaj se bo prvič preizkusil kot prvi trener reprezentance. Tekmovalni krst bo doživel na turnirju v Belorusiji konec tedna.

Jan se je na prvem zboru slovenske izbrane vrste, ta je sezono 2018/19 začela z zborom na Jesenicah in jo bo tekmovalno odprla v Belorusiji, poudaril, da kakšnega posebnega strahu zaradi nove vloge ni: "Ni še kakšnega posebnega vznemirjenja. To jemljem kot službo, ki jo opravljam zadnjih šest let. Zavedam se odgovornosti, ki jo prinaša mesto selektorja, ne bom pa zganjal neke panike in upam, da pritiska ne bo," je dejal o morebitnih pritiskih oziroma tremi v selektorski vlogi.

Pravi, da se s tekmeci vsaj zdaj še ne bo obremenjeval, analize nasprotnikov bodo prišle na vrsto šele pred odločilnim delom sezone, aprilskim svetovnim prvenstvom v Kazahstanu. V Belorusijo, kjer bodo od četrtka do sobote igrali tekme proti domačinom, Latvijcem in Francozom, pa potuje precej pomlajena zasedba s številnimi novinci.

"Reprezentanca je mlajša kot ponavadi oziroma bolj neizkušena. Glavni razlog je, da nimamo velikega izbora reprezentantov, zato je treba počasi uvajati mlajše in jim dati priložnost. Turnir v Minsku bo zelo kakovosten z močnimi ekipami. Cilji so, da se fantje dokažejo, naberejo novih izkušenj in spoznajo moje delo, na kakšen način želimo delati. Ne gremo pa tja zato, da bi osvojili prvo mesto. Ni pa izgovorov, tja gremo zelo motivirani," o mladosti ekipe razmišlja Jan.

Ivo Jan | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred dvema letoma je že bil pomočnik selektorja, zdaj bo prvič v glavni vlogi. Tudi zato, meni Jan, ne bo težko navezati stika z igralci. "Fantje so me že spoznali, kako delujem. Že takrat sem veliko komuniciral z igralci, tisti, ki me poznajo, vedo, da sem tak vedno. Zdaj sem takšen kot selektor in upam, da jih ne bo sram ali strah vprašati karkoli," pravi Jan.

Poudaril je, da je zanj najbolj pomembno, da reprezentanca za nikogar ne pomeni pritiska ali prisile. "Moja prva naloga je poskrbeti, da fantje sem pridejo z veseljem, da si želijo igrati, ne pa zato, da jim ne bi očitali, da niso zraven. Vsi, ki so tu, so pokazali veliko željo. Prepričan sem, da bomo naredili vse in da bodo na ledu dali vse, kar imajo v sebi."

Novembrski turnir je že sicer priložnost za preizkus mlajših in neuveljavljenih igralcev, tudi zato je Jan po dogovoru nekaterim izkušenim članom dal prosto, nanje pa bo seveda računal v pomembnejšem delu sezone. Ni pa veliko manjkalo, pa bi že zdaj zaigral Žiga Jeglič, povratnik po dopinški kazni. "Žiga je bil pripravljen igrati, bili smo blizu temu, da bi prišel že na ta zbor, žal se je zapletlo s potnim listom, če tega ne bi bilo, bi bil danes z nami," je o Jegliču, ki si je našel nove-stare delodajalce v Bratislavi, dejal selektor.

V zasedbi pa ima tokrat tudi precejšen delež igralcev iz obeh najmočnejših domačih klubov, a ne le zaradi načrtnega preizkušanja mladih: "Če izvzamemo jedro nosilcev reprezentance, drugih v tujini ni in naslednje jedro reprezentance igra doma, v Ljubljani in Jesenicah. Treba jih je uvesti in vreči v vodo, da bodo splavali. Ta turnir pa je idealna priložnost. Če starejši ne bodo dali od sebe tistega, kar pričakujemo, bodo pač morali namesto njih vskočiti mladi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice