Šport
57 ogledov

Sem Maze in Massi v eni osebi

Žan Košir EPA
Žan Košir, ki je v sezoni osvojil veliki kristalni globus in oba mala, se še ni popolnoma poslovil od snežne podlage. Na njej namerava preživeti do maja, že zdaj pa razmišlja o novi sezoni. Čeprav je letos osvojil vse, kar se osvojiti da, mu izzivov ne manjka.

Najboljši slovenski deskar na snegu ima za seboj najbolj uspešno sezono v karieri. Že minula, v kateri je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojil srebrno (paralelni slalom) in bronasto kolajno (paralelni veleslalom), se je zdela neponovljiva, a ne za Tržičana, ki bo prihodnjo soboto proslavljal svoj enaintrideseti rojstni dan. Prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala ter prvi mesti v posebni slalomski in veleslalomski razvrstitvi, kar je dopolnil še s srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Lachtalu v paralelnem slalomu, so bili njegovi dosežki v nepozabni sezoni.

Ciljev ni zmanjkalo

"Zdaj sem že zbral svoje misli o minuli sezoni, vendar tudi že pogledujem k novi. V glavi imam spet nekaj novih variant, ki jih bom skušal uresničiti. Vedno sem si želel osvojiti skupno zmago v svetovnem pokalu, kar mi je zdaj uspelo. Čeprav sem eno od svojih želja izpolnil, mi ciljev za naprej ni zmanjkalo. Zame niso pomembni le tekmovalni dosežki. Veliko mi pomeni, ko vem, da sem progo odpeljal idealno v danih pogojih," je dejal Žan Košir.

žan košir kristalni globus | Avtor: Facebook Facebook
Po tako sijajni sezoni se pojavlja vprašanje, kako se pripraviti na novo sezono in kako ubraniti vse te lovorike. "Lanska sezona, ko sem v Sočiju osvojil olimpijski kolajni, je bila zame v marsičem odskočna deska. Zavedal sem se, da jo bo težko ponoviti, vendar to zame ni bilo breme, temveč bolj izziv. V zadnjem delu sezone sem vedno bolj užival na tekmovanjih in upam, da mi bo v prihodnji sezoni glede tega lažje, saj zdaj vem, kako se s tem spoprijeti. Tudi v novi sezoni bom skušal dodati kaj novega, ali pa bom potem to tudi uporabil, še ne vem. Tako sem recimo v pripravah za letošnjo sezono veliko testiral nove deske, vendar sem potem vse tekme odpeljal na stari deski, s katero sem tekmoval tudi v Sočiju. Do maja bom še skušal izkoristiti snežne razmere v bližini doma. Za nekaj časa bom odšel tudi na ledenik Mölltal, potem pa bom za nekaj časa pozabil na desko, da ne bo prišlo do zasičenosti. Ena ključnih novosti pred letošnjo sezono je bila, da sem povečal količino počitka, a sem potem toliko bolj kakovostno treniral."

Vse podrejeno naslednjim ZOI

Tudi v novi sezoni bo skušal sodelovati z isto ekipo kot v letošnji, v kateri je, kot pravi, Andrea Massi in Tina Maze v eni osebi. "Imam popolno zaupanje v svojo ekipo, ki se ji je letos spet pridružil Peter Kotnik. Preprosto gre za ljudi, ki jim popolnoma zaupam in upam, da bomo še sodelovali skupaj," je poudaril Košir, ki vse bolj razmišlja tudi o olimpijskih igrah v Južni Koreji čez tri leta, pa tudi o tem, kaj bo počel po koncu tekmovalne sezone. Obstaja tudi verjetnost, da bo v bližnji prihodnosti tekmoval na Elanovi deski.

"Vse, kar počnem, je podrejeno olimpijskim igram v Južni Koreji. V Pjeongčangu lahko pričakujem ledeno podlago, kakršna je v teh dneh tudi na naših smučiščih in to je tudi eden od razlogov, da sem še na snegu. Resnično obstaja možnost, da bom tekmoval na Elanovi deski. Odvisno bo od tega, kako dobre bodo in ali jim bom zaupal. Sicer pa je eden mojih namenov, da z Elanom izdelamo desko, ki bo primerna tudi za najmlajše, da bi jim bil ta šport bolj dostopen," je še povedal Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.