Šport
213 ogledov

Sem na največjo jadralsko zabavo na severnem Jadranu

regata Fiumanka
1/11
Fiumanka
Tudi letos se bo reško pristanišču napolnilo z barvitimi jadri, ko bo od 7. do 10. junija potekala že 19. Fiumanka – mednarodna jadralna regata v Reki.

Reka ni le mesto z največjim pristaniščem na Hrvaškem, ampak tudi mesto z bogato zgodovino, kulturno dediščino in raznoliko turistično ponudbo. Mesto je od slovenske meje oddaljeno le okoli pol ure vožnje in je odlično izhodišče za raziskovanje Kvarnerja, območja, ki svoje obiskovalce razvaja z vsestransko turistično ponudbo – od odlične gastronomije in kulturnih prireditev, vse do adrenalinskih vodnih doživetij in wellnessa.

V reškem pristanišču se bo mudilo več kot 200 jadrnic

Vse jadralne navdušence bo junija v Reko privabila 19. reška regata Fiumanka, ki se je že vrsto let udeležujejo jadralci iz številnih držav. Organizatorji Fiumanke vsako leto v program dodajo nove točke, ki ne navdušujejo le jadralcev, ampak tudi vse druge ljubitelje morja.

Ljubitelje jadranja bodo navdušile različne regate, od katerih bo imela vsaka svoj posebni cilj in svojo zgodbo. Poleg regate pristaniške uprave in humanitarne Rotary regate, bo reško pristanišče tudi prizorišče evropske medijske regate, na kateri se bodo pomerile ekipe iz različnih evropskih medijskih hiš, med drugimi tudi ekipa iz Slovenije. Najštevilčnejša regata pa bo Velika Fiumanka, ki se bo začela 9. junija ob 12. uri, na kateri organizatorji letos pričakujejo več kot 200 jadrnic.

regata Fiumanka | Avtor: Fiumanka Fiumanka

Reka – Evropska prestolnica leta 2020

Navtični navdušenci, ki se bodo mudili v Reki, bodo ob sprehodih po reških ulicah, kjer bo potekal bogat spremljevalni program Fiumanke, hitro razumeli zakaj je bilo hrvaško mesto izbrano za Evropsko prestolnico kulture leta 2020. Tekom 19. Fiumanke bodo organizatorji priredili tudi različne tematske prireditve odprtega in zaprtega tipa – od modnih revij, do promocij in razstav. Največji reški pomol – Pomol Karoline Reške – pa bo prizorišče večernih koncertov za obiskovalce in udeležence regate.

Na dvodnevnem sejmu Kupujmo hrvaško bodo razstavljavci predstavili različne avtohtone proizvode, del prostora v pristanišču pa bo namenjen razstavljavcem, katerih ponudba je vezana na navtične storitve.

V okviru letošnje Fiumanke bosta potekali tudi dve zanimivi konferenci. V Guvernerski palači bodo priredili konferenco o trajnostnem razvoju in navtičnem turizmu, v Muzeju sodobne umetnosti pa se bodo obiskovalci lahko udeležili konference vezane na projekt Evropske prestolnice kulture 2020 na temo financiranja kulture iz zasebnega sektorja.

regata Fiumanka | Avtor: Fiumanka Fiumanka
Koncerti in druge prireditve v sklopu Fiumanke so za obiskovalce in udeležence regate brezplačni. Vsem prijavljenim jadrnicam je zagotovljen privez v pristanišču, člani posadke pa bodo prejeli brezplačne majice in obrok s pijačo po koncu regate.

Z zanimivim preizkušnjami v reškem zalivu in bogatim spremljevalnim programom bo 19. Fiumanka navdušila tako jadralce, kot tudi tiste, ki želijo ob odprtju turistične sezone zadihati morski zrak in se udeležiti raznolikih prireditev. V sredini junija bo tako Reka ponovno zaživela kot središče jadranja, zabave in druženja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.