Šport
11 ogledov

Semenič prvi, Prevc rekorder

Peter Prevc Planica 2015 EPA
Peter Prevc je s poletom dolgim 238,5 metra postavil nov rekord prenovljene skakalnice v Planici. Kvalifikacije je z 225 metri dobil Anže Semenič. Na tekmi bo nastopilo kar devet slovenskih orlov.

Na finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici se je prek današnjih kvalifikacij na petkovo posamično tekmo uvrstilo devet Slovencev. Peter Prevc in Jurij Tepeš sta bila uvrščena neposredno, nastopili pa bodo še Anže Semenič, Tomaž Naglič, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar in Anže Lanišek.

V kvalifikacijah je bil najboljši Semenič (225 m), drugo mesto je zasedel Avstrijec Michael Hayböck (226,5 m), tretje pa Poljak Kamil Stoch (217 m). Najdaljšo daljavo je dosegel Peter Prevc, ki je postavil rekord letalnice (238 m), drugi najdaljši je bil Avstrijec Stefan Kraft (237,5 m), tretji pa Jurij Tepeš

Na današnjih kvalifikacijah je sicer nastopilo 13 Slovencev Na petkovo tekmo se niso prebili Cene Prevc, Jaka Hvala, Rok Justin in Miran Zupančič.

Tepeš, ki je imel nastop na tekmi že zagotovljen, je v kvalifikacijah skočil 233,5 metra, Semenič 225, Naglič 210, Kranjec 208, Damjan 205, Dežman 203,5, Pungertar 198, Lanišek 193,5, Prevc 190, Justin 190,5, Hvala 183 in Zupančič 174,5.

TRENING: Prvi Tepešu, drugi Schlierenzauerju

Na drugem treningu na letalnici v Planici je bil s poletom dolgim 228,5 metra najboljši Avstrijec Gregor Schlierenzauer.

Tri metre in pol manj je skočil Nemec Severin Freund, ki je prejel osmo oceno, tretji najdaljši pa je bil Peter Prevc, ki je poletel 218 metrov, a po vetrovnem odbitku pristal na devetem mestu.

Po ocenah sta se za Schlierenzauerjem zvrstila Avstrijec Michael Hayboeck (221,5 m) in Anže Semenič, ki je 229 metrom iz prve serije dodal polet dolg 215 metrov.

Jurij Tepeš, ki je bil z 237,5 metra najboljši v prvem skoku, je pristal pri 202 metrih. Dvestometrsko znamko sta preletela tudi Tomaž Naglič in Jernej Damjan.

V Planici je bilo pravo spomladansko vreme, visoke temperature pa so dolgo onemogočale izvedbo kvalifikacij. Organizatorji so se trudili po najboljših močeh in po nekaj urah vendarle poskrbeli za varnost skakalcev.

"Seveda je krivo sonce. A v preteklosti smo imeli senčenje zaleta, odločitev investitorjev pa je bila zdaj, da to ni potrebno. Izkazalo se je, da brez senčenja tekme ni. V bodoče mora biti to zagotovljeno,je povedal generalni sekretar prireditve Primož Finžgar.

Sobotna tekma že razprodana, pričakujejo 30.000 ljudi

Iz organizacijskega komiteja so sporočili, da so danes ob 14. uri ustavili prodajo vstopnic za sobotno tekmo. Kot je povedal predsednik Drago Bahun, so navijači v predprodaji pokupili tolikšno število vstopnic, da jih pod Poncami pričakujejo 30.000.

"Nakup vstopnic je ustavljen. Seveda vabljeni in dobrodošli v petek in nedeljo, a za soboto vstopnic ni več. Ocenjujemo, da je 30.000 gledalcev tista številka, da lahko varno speljemo prireditev," je v zvezi s tem povedal Bahun. V soboto bodo v Planici uvedli tudi nadzor nad navijači, da tisti brez vstopnic ne bodo mogli na prireditveni prostor. 

Svetovni pokal, Planica, kvalifikacije, izidi:



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.