Šport
22 ogledov

Semenya ne sme, a se vrača

null Žurnal24 main
IAAF je atletsko zvezo JAR opomnila, naj uboga njihovo odločitev in Caster Semenyi prepove vrnitev. Atletinja ne namerava ubogati: "Javno oznanjam, da se vračam na tekmovališča."
Semenya se vrača!
Čeprav ji je IAAF svetoval, naj se še ne vrne na atletske steze, bo Caster Semanya to storila. "Z vsemi očitki ste škodili mojim atletskih zmožnostim. Sem atletinja in za mojo konkurenčnost je ključno, da nastopam tekom evropske poletne sezone in se primerjam z drugimi atletinjami. Javno oznanjam, da se vračam na tekmovališča," je ta torek v sporočilu za javnost zapisala Semenya.

Caster Semenya je na lanskem SP v Berlinu kot do tedaj povsem neznana tekmovalka brez težav zmagala na 800 metrov in izboljšala osebni rekord za deset sekund.

Južnoafričani so sicer pred časom zanikali, da bi že pred prvenstvom izvedli test spola pri tekmovalki in zato poznali njene težave. IAAF je omenjene teste zahtevala takoj po prvenstvu, ko je južnoafriška atletinja zmagala z izjemnim časom (1:55,45). Svetovna prvakinja je tako pozneje istega leta prestala test spola, po katerem naj bi natančno ugotovili, ali je res ženska.

Dvome o spolu Semenye so vzbudili njeni dosežki na SP 2009, kjer je kot povsem neznana tekmovalka potolkla konkurenco in prepričljivo osvojila zlato, tekmice pa sta zmotila njena močna postava in globok glas.

Vodja afriške zveze Ray Mali je danes v izjavi za javnost potrdil, da so pri IAAF zatrdili, da bodo zdravniške postopke opravili v najkrajšem možnem času, južnoafriška zveza pa naj atletinji prepove nastopanje, dokler ne bodo znani končni rezultati testa.

Mali je čakal na odgovor IAAF, saj je želel vedeti, ali bi Semenya lahko nastopila na današnjem mitingu v domačem Stellenboschu. Atletinja vse od zmage na lanskem SP ni tekmovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.