Šport
1620 ogledov

Senzacija slovenskih prvakov

ACH Volley - Kuzbass Kemerovo
1/10
Anže Petkovšek Drugi krog lige prvakov med ACH Volley in Kuzbass Kemerovo v Hali Tivoli.
Odbojkarji ACH Volleyja so v drugem krogu lige prvakov pripravili velikansko presenečenje.

V dvorani Tivoli so odbojkarji ACH Volleyja s 3:2 (23, 16, -24, -23, 17) v nizih premagali ruskega prvaka, ekipo Kuzbas Kemerevo in poskrbeli, da imajo v skupini B vse štiri ekipe po zmago in poraz.

Odbojkarji ACH Volleyja so z odlično predstavo poskrbeli za senzacijo. Z zanesljivim sprejemom so si omogočili uspešne napadalne akcije, v katerih je blestel predvsem Božidar Vučićević, dosegel je kar 36 točk. Rusi, ki so igrali brez prvega zvezdnika, korektorja Viktorja Poletajeva, očitno tudi niso imeli pravega pristopa, kar so motivirani varovanci Matije Pleška znali izkoristiti in ji zadati šele drugi poraz v letošnji sezoni. Z igro so si mogoče zaslužili celo več, po vodstvu z 2:0 so namreč z nekaj smole izgubili dva tesna niza, s tem izgubili točko, a dve rešili v zaključku petega, skrajšanega niza.

Polna tivolska tribuna pod Rožnikom je Ljubljančanom vlila dodatnih moči. Skozi vso tekmo so kazali odlično igro, z zanesljivim sprejemom so si priigrali osnovo za napadalne akcije, ki so jih po pravilu uspešno zaključevali. Tako je bilo že v prvem nizu, v katerem so imeli krajše krizne trenutke le po vodstvu 10:8, ko so Rusom, pri katerih je takrat odlično serviral Anton Karpuhov, dovolili štiri zaporedne točke in malo pozneje tudi vodstvo s 15:12. A so hitro vzpostavili ravnotežje, izenačili na 15:15, po treh zaporednih točkah Matica Videčnika povedli z 19:18, po točki Petra Đirlića pa še 20:18. Prednost so zadržali vse do konca, Vučićević jim je zagotovil zaključno žogo, drugo je izkoristil Jan Pokeršnik.

ACH Volley - Kuzbass Kemerovo | Avtor: Anže Petkovšek Drugi krog lige prvakov med ACH Volley in Kuzbass Kemerovo v Hali Tivoli 2019 Anže Petkovšek

ACH-ju je v prvem nizu vse šlo kot po maslu, rapsodija v oranžnem pa se je nadaljevala tudi na začetku drugega. Gostitelji so prišli do vodstva z 9:4 in Rusi kar niso mogli verjeti, kaj se na igrišču dogaja. Z nekaj srečnimi točkami so sicer znižali zaostanek na 9:11, toda zmajem so zalegli nasveti trenerja Pleška ob odmoru, ob servisih Videčnika so dosegli šest zaporednih točk in povedli z 18:10, take prednosti pa niso več mogli zapraviti.

ACH Volley Liga prvakov Šport ACH s porazom iz Berlina

Z vodstvom 2:0 so osvojili prvo točko v ligi, a se s tem niso zadovoljili. Tudi v tretjem nizu, v katerem je gostujoči trener opravil nekaj korekcij in zamenjav, nezadovoljen je bil predvsem z igro korektorja in blokerjev, so igrali zelo dobro. A tudi gosti so bili boljši kot v prvih dveh nizih, tako da je bil niz izenačen in negotov. Kuzbas je pred končnico sicer povedel z 22:18, a so ga domači na 23. točki ujeli, izenačil je Pokeršnik. Nato so tudi ubranili zaključno žogo, druge pa ne, saj je Vučićević dobil blok.

Tudi četrti niz se je odločil v končnici. Domači so zadnjič vodili z 18:17, začetni udarci Jaroslava Podlesniha so poskrbele za tri zaporedne točke gostov, kar se je izkazalo za odločilno. Gostitelji so prek Vučićevića izničili prvo zaključno žogo, nato je Srb še dobro serviral, toda na mreži je bil priseben ruski reprezentančni podajalec Igor Kozbzar, ki je poskrbel za izenačenje na 2:2.

ACH Volley - Kuzbass Kemerovo | Avtor: Anže Petkovšek Drugi krog lige prvakov med ACH Volley in Kuzbass Kemerovo v Hali Tivoli. Anže Petkovšek

Peti niz je bila preslikava ostalih nizov, gledalci so videli izenačen boj ter dramo na koncu. Vučićević je ACH priboril vodstvo s 14:12 in dve zaključni žogi, ki pa ju ni izkoristil. Neuspešen je bil tudi pri izidu 15:14 in 16:15, nato pa je Videčnik dobil blok, tako da se je prednost preselila na stran gostov. Ti so imeli tudi proti napad za zmago, a jim je Videčnik vrnil milo za drago, dober servis Pokeršnika pa je spet v vodstvo popeljal Ljubljančane. Ti so peto zaključno žogo vendarle spremenili v zmago, zmagovito točko pa je prispeval, kdo drug kot Vučićević.

ACH bo naslednjo tekmo v ligi prvakov igral v torek, 17. decembra, gostoval bo pri še eni ruski ekipi, Fakel Novem Urengoju.

ACH Volley - Kuzbass Kemerovo | Avtor: Anže Petkovšek Drugi krog lige prvakov med ACH Volley in Kuzbass Kemerovo v Hali Tivoli. Anže Petkovšek

Izjave po tekmi:

* Matija Pleško, trener ACH Volleyja: "Jaz moram biti prvi, ki zaupa v to ekipo, in tudi sem. Imeli smo svoje možnosti, pred tekmo smo vedeli, da se da igrati proti tako močno sestavljeni ekipi. Na koncu so fantje dokazali, da se res da in da je mogoče tudi zmagati. To je bil bonus, ker tudi če izgubiš niz proti tako kakovostni ekipi na razliko, smo s tem obogatili našo ekipo. To so mladi fantje, ki se morajo kaliti. Morda smo res izgubili točko, lahko bi dobili vse tri, toda v vsakem primeru je bil lep večer, lepa kulisa. Mi smo zadovoljni, gledalci tudi. Danes se bomo poveselili, jutri pa nas čakajo novi nasprotniki."

* Maric Videčnik, igralec ACH Volleyja: "Rusi so na vsaki tekmi favoriti. A pokazali smo jim že na EP, zdaj še v ligi prvakov in počasi bodo morali videti, da tudi v Sloveniji igramo dobro odbojko. Dobro treniramo in vedeli smo, da lahko slej ali prej zmagamo tudi v ligi prvakov. Po dobrem začetku pred polnimi tribunami je vse lažje in po prvem nizu smo vedeli, da lahko zmagamo. To je spodbuda, moramo pa ostati realni. Če pogledamo proračune ekip, imajo vsi veliko večje. Šli bomo niz za nizom in mogoče nas čaka še kakšna zmaga."

* Jan Pokeršnik, igralec ACH Volleyja: "Težka tekma je za nami. Presrečni smo, da smo zmagali, pustili smo srce na igrišču. Škoda tretjega in četrtega niza, bili smo zelo blizu, smo pa slabše servirali in sprejemali. A takrat so se Rusi stabilizirali in nas oddaljili od mreže. Tu pa sta vseeno dve veliki točki, ki ju nihče ni pričakoval, mi igralci in strokovni štab pa smo v to verjeli. Mislim, da nas niso podcenjevali. Mogoče niso verjeli, da smo tako dobri, da jim lahko pariramo, pa smo jih presenetili. Tudi na naslednje tekme se ne gremo predat, gremo po točko ali pa še kaj več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.