Šport
53 ogledov

Hamiltonov trud izpuhtel v dimni zavesi

lewis hamilton
1/9
Profimedias
Daniel Ricciardo je zmagovalec dirke formule 1 za VN Malezije. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega Max Verstappen, tretje pa Nico Rosberg. Lewis Hamilton je odstopil.

Avstralec Daniel Ricciardo je na 16. dirki sezone tesno ugnal moštvenega kolega pri Red Bullu Nizozemca Maxa Verstappna, tretji pa je bil vodilni v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo Nemec Nico Rosberg z Mercedesom, ki je še povečal prednost pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom.

Britanec Hamilton je bil velik del dirke na poti k novi zmagi, nato pa odstopil zaradi okvare motorja. Trikratni svetovni prvak (2008, 2014, 2015) je bil prepričljivo najhitrejši že na sobotnih kvalifikacijah, zato je bilo razočaranje še toliko večje. Njegov zaostanek za Rosbergom po novem znaša 23 točk.

Lanski zmagovalec Nemec Sebastian Vettel je že na startu izpadel, potem ko se je zapletel v trk z Rosbergom, ki je nazadoval na konec kolone in od tam začel lov na stopničke.

Zaradi izpada Hamiltona je Mercredes danes zamudil prvo priložnost, da v sezoni 2016 že osvoji konstruktorski naslov.

Red Bull drugič letos na vrhu

VN Malezije Formula 1 | Avtor: EPA EPA
Dirka je bila vsekakor lepa popestritev sezone, v kateri prevladuje Mercedes. Že 15. maja se je v Barceloni veselil Verstappen, zdaj je Red Bull osvojil še drugo zmago v sezoni, zmagovalec pa je bil Ricciardo.

Obenem si ekipa Red Bulla zasluži tudi pohvalo za taktično vodenje, saj so v drugi tretjini dirkačema, ki sta se za Hamiltonom borila za drugo mesto, dopustili, da brez moštvenih napotkov napadata in se borita za boljši položaj, pa čeprav je imel Verstappen zaradi novejših pnevmatik boljše možnosti in bi teoretično lahko lovil tudi takrat vodilnega Britanca.

Sam uvod je postregel z dramatičnim zapletom že po 700 metrih, ko je Rosberg na startu napadel vodilnega Hamiltona, po notranji strani ovinka pa je Verstappna napadal Vettel, a na koncu trčil z Rosbergom, ki se je zavrtel z dirkalnikom in nazadoval na konec kolone, Vettel pa je odlomil sprednjo desno obeso in končal dirko.

"Žal mi je za Rosberga, saj nič ne more za to," se je že med dirko opravičil Vettel, ki je takrat še mislil, da bo v skupnem seštevku zdaj vodstvo vnovič prevzel Hamilton, prav on pa je rojaku preprečil možnost, da se Mercedesa med seboj pomerita za zmago. Štirikratni svetovni prvak Vettel, ki je lani prav tukaj dosegel prvo zmago v Ferrariju, je zdaj že 22 dirk brez zmage, za naslednjo dirko pa mu grozi celo kazen.

Rosberg tvegano mimo Räikkönena

Na polovici dirke, na kateri je spredaj neovirano kraljeval Hamilton, se je Rosberg prebil do petega mesta. V nadaljevanju je nato lovil Finca Kimija Raikönena v drugem Ferrariju in ga v 38. krogu s tveganim manevrom, kjer sta vozili celo rahlo trčili, atraktivno prehitel. Tekmovalni komisarji pa so ocenili, da je šlo za preveč drzno prehitevanje, ki je prekoračilo pravila, zato je dobil 10-sekundo kazen, a si je do takrat že privozil prednost, ki mu je omogočila, da je ostal na najnižji stopnički zmagovalnega odra.

 ''Ne, ne, neee ..."

lewis hamilton | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri tem mu je pomagal tudi Hamilton, ki se mu je v 41. od skupno 56 krogov pokadilo iz motorja, takoj nato so iz bolida švignili plameni in Britanec je glasno vzkliknil: ''Ne, ne, neee ...". Nato je bolid zapeljal ob rob proge in tekmecem z drugim odstopom v sezoni omogočil napredovanje, Rosbergu pa povečanje prednosti v boju za naslov prvaka.

Red Bull je danes slavil prvo dvojno zmago po VN Brazilije leta 2013, Ricciardo pa svojo četrto zmago v karieri, prvo po VN Belgije 2014.

Karavana formule 1 se seli na Japonsko, kjer bo nova dirka na sporedu že prihodnji teden.

VN Malezije, izidi:

1. Daniel Ricciardo (Avs) Red Bull 1:37:12,776
2. Max Verstappen (Niz) Red Bull +02,433
3. Nico Rosberg (Nem) Mercedes +25,516
4. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari +28,785
5. Valtteri Bottas (Fin) Williams +01:01,582
6. Sergio Perez (Meh) Force India +01:03,794
7. Fernando Alonso (Špa) McLaren +01:05,205
8. Nico Hülkenberg (Nem) Force India +01:14,062
9. Jenson Button (VBr) McLaren +01:21,816
10. Jolyon Palmer (VBr) Renault +01:35,466

Skupni seštevek (dirkači):

1. Nico Rosberg (Nem) Mercedes 288 točk
2. Lewis Hamilton (VBr) Mercedes 265
3. Daniel Ricciardo (Avs) Red Bull 204
4. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari 160
5. Sebastian Vettel (Nem) Ferrari 153
6. Max Verstappen (Niz) Red Bull 147
7. Valtteri Bottas (Fin) Williams 80
8. Sergio Perez (Meh) Force India 74
9. Nico Hülkenberg (Nem) Force India 50
10. Fernando Alonso (Špa) McLaren 42

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Mercedes 553 točk
2. Red Bull 359
3. Ferrari 313
4. Force India 124
5. Williams 121
6. McLaren 62
7. Toro Rosso 47
8. Haas 28
9. Renault 8
10. Manor 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.