Šport
298 ogledov

Šestnajstletni Slovenec za las ob kolajno na EP

Žiga Lin Hočevar Profimedia
Žiga Lin Hočevar v Tacnu za las ob kolajno.

Slovenski kajakaš Žiga Lin Hočevar, 16-letni velik up slovenskega slaloma na divjih vodah, je na evropskem prvenstvu za las ostal brez kolajne. V težkih razmerah se je na Savi hrabro spustil v boj z izkušenejšimi tekmeci, a na koncu zasedel četrto mesto, brez dotika vratc je za bronom zaostal 35 stotink sekunde.

Peter Kauzer je zasedel deseto mesto, pokopala ga je velika napaka in 50 kazenskih sekund, Eva Terčelj je bila v ženski konkurenci osma.

Lan Tominc je bil 20., Ajda Novak 18., Eva Alina Hočevar pa 24.

Pri moških je zlato kolajno osvojil Italijan Giovanni de Gennaro, drugi je bil Avstrijec Mario Leitner, tretji pa Švicar Gelindo Chiarello. Pri dekletih je zmagala Poljakinja Klaudia Zwolinska pred Slovakinjo Zuzano Pankovo in Britanko Mallory Franklin.

Hočevar, svetovni mladinski prvak, je navdušil že na prvi progi. Ni se ustrašil visokega vodostaja, nizkih vratc in zaradi apnenca težke vode. S svojo vožnjo je presenetil vse in se z devetim mestom prvič na velikih članskih tekmah uvrstil v finale (polfinala po kvalifikacijah tokrat ni bilo). Toda s tem se ni zadovoljil, v finalu 12 najboljših je kvalifikacijsko vožnjo še nadgradil in brez napake prišel do četrtega mesta, vse do konca je stal na mestih za prve tri najboljše, s stopničk ga je zrinil šele zadnji tekmovalec, Italijan De Gennaro.

"Nisem bil živčen. Lepo bi bilo osvojiti kolajno, a zaradi četrtega mesta ni nobenega grenkega priokusa, ni nobenega razočaranja. Uspela mi je odlična vožnja, a zagotovo sem imel še rezerve, prepričan sem, da bi lahko bil še štiri sekunde hitrejši. Kje sem izgubil čas, zdajle težko rečem, bom pa zagotovo vožnjo podoživljal, naredil analizo in napake poskušal popraviti," se je smejalo Ljubljančanu, ki je priznal, da je čutil pritisk, ki pa ga je uspešno premagal.

"Tekma je bila doma, veslal sem pred domačimi navijači. Sem povsem neizkušen, nihče od mene ni pričakoval finala. Zaradi tega sem imel tremo, toda bil sem ji kos, poleg moči mi je pomagal tudi moj značaj. To je eden mojih največjih dosežkov, menim pa vseeno, da ni največji. Pred njim bi vseeno postavil naslov mladinskega svetovnega prvaka, a najbrž ima na to vsak svoj pogled. Bi bilo pa vseeno dobro pogledati, če je kakšnemu 16-letniku na članskem prvenstvu uspelo priti v finale," je dejal Hočevar.

Žiga Lin Hočevar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mnogo slabše volje kot Hočevar je bil po koncu tekme Kauzer, sedmi po kvalifikacijah. "Ni se izšlo, kot sem upal, da se bo, a je, kar je. Že zgoraj sem naredil napako, po dobrem izhodu iz tretjih vratc me je prestavilo. To je čar te proge, te visoke vode, ki se meša in niha. Moraš imeti srečo, da ti ne pokvari računov, meni jo danes je. Tudi po napaki sem se sicer poskušal zbrati, borbati, a voda danes ni bila moj zaveznik. Pri tej moči vode, njeni višini, če hočeš stvari delati na silo, si kaznovan," je menil hrastniški veteran.

Tudi Terčelj po tekmi ni bila povsem zadovoljna, čeprav je osmo mesto ocenila kot lep dosežek. "Seveda sem si želela več, a vožnja ni bila za kolajno. Že v zgornjem delu ni bilo idealno, v spodnjem pa se mi je zgodila še napaka. Poskušala sem rešiti, kar se je dalo, a izguba je bila prevelika. Škoda, a si nimam česa očitati," je povedala Terčelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.