Šport
76 ogledov

"Severni pekel" Van Avermaetu

Greg van Avermaet Pariz - Roubaix EPA
Belgijec Greg van Avermaet je zmagovalec je zmagovalec 115. kolesarske dirke Pariz-Roubaix.

Olimpijski prvak Greg van Avermaet, član ekipe BMC, je na velodromu Roubaix v sprintu trojice za seboj pustil Čeha Zdeneka Štybarja iz ekipe Quick Step-Floors ter Nizozemca Sebastiana Langevelda iz Cannondale-Drapaca. Slovencev ni bilo v ospredju.

Omenjena trojica je skupaj premagovala zadnjih dobrih 15 kilometrov, ko je na 26. sektorju granitnih kock od 29 razredčil skupino petih kolesarjev Van Avermaet, ki se je sredi dirke znašel na tleh in moral loviti tekmece, in do konca opravil največ dela. Štybar je s prvim zaključnim napadom poskusil 3,5 km do cilja, a brez uspeha. 

Van Avermaet, Štybar in Langeveld so skupaj prišli na velodrom, se dolgo časa čakali in spogledovali, celo pustili Italijanu Gianniju Mosconu in Belgijcu Jasperju Stuyvenu, da sta se pridružila, prvi pa je napad sprožil Štybar. Toda olimpijski prvak se ni dal, dobil je sprint in slavil eno najprestižnejših zmag v svetu kolesarstva.

"Težko verjamem. Mislil sem, da je to dirka, ki je ne bom nikoli zmagal. Ko sem bil prvič tu, sem bil v cilju zelo utrujen. Na koncu današnje dirke me je bilo kar malo strah Štybarja, ker pred tem ni sodeloval z nama. Zelo sem vesel, da sem prvič zmagal takšno dirko, dolgo sem čakal. Kljub mojemu padcu je ekipa opravila zelo dobro delo, ob koncu posebej Daniel Oss," je bil prvi komentar Van Avermaeta.

To je prva zmaga 31-letnika na tako imenovanih kolesarskih spomenikih - spomladanskih klasikah Milan-San Remo, po Flandriji, Pariz-Roubaix in Liege-Bastogne-Liege ter jesenski po Lombardiji. Sicer pa je zmagal 31-ič v karieri, letos četrtič, pred tem je bil prvi na klasikah Omloop Het Nieuwsblad, Record Bank E3 Harelbeke in Gent-Wevelgem, drugi je bil še na dirki po Flandriji in na Strade Bianche.

Zadnja tekma za Boonena

Tom Boonen Pariz-Roubaix | Avtor: EPA EPA
Danes je zadnjič kot profesionalni kolesar nastopil Belgijec Tom Boonen, ki je upal, da se bo poslovil z rekordno peto zmago na klasiki, ki jo imenujejo Severni pekel. A v tem ni uspel, kljub pomoči Štybarja ni imel dovolj moči, da bi še enkrat krojil sam vrh, na koncu je v cilj prikolesaril izven deseterice. 

Dobrega dne ni imel niti dvakratni svetovni prvak Slovak Peter Sagan, ki je po drugi tehnični okvari še poskušal, a se kmalu vdal in brez rezultatskega presežka prišel do ciljne črte.

Prvi Slovenec na cilju je bil Luka Mezgec (Orica-Scott) na 67. mestu in z zaostankom 9:41 minute. David Per (Bahrajn Merida) je bil 93., zaostal je 20:44 minute, njegov moštveni kolega Luka Pibernik je prišel do konca dirka kot predzadnji, 101., z zaostankom 20:50 minute. Marko Kump (UAE Team Emirates) in Borut Božič (Bahrajn Merida) nista prišla do cilja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.