Šport
39 ogledov

Simon Artelj tik za finalom

Simon Artelj je na svoji prvi tekmi svetovnega pokala za las zgrešil deseterico. Žurnal24 main
Na zadnji tekmi svetovnega pokala se je v konkurenci kajakašev izmed Slovencev najbolje odrezal Simon Artelj, ki je zasedel 12. mesto. Po zmagi v kvalifikacijah je bil Dejan Kralj v polfinalu 18.

Zadnja tekma kajakaškega svetovnega pokala na olimpijski progi v nemškem Augsburgu v slovenski tabor ni prinesla želenega finalnega nastopa, kljub temu pa je dober vtis pustil nastop 20-letnega Simona Artlja, ki je v močni kajakaški konkurenci tekmo končal na 12. mestu, mesto za aktualnim svetovnim prvakom Francozom Sebastienom Combotom. Za najboljšo deseterico, ki vodi v finale je zaostal za 65 stotink sekunde. Ljubljančan je tokrat na tekmi svetovnega pokala nastopil prvič. Ker se Peter Kauzer trenutno v Pekingu pripravlja na nastop na olimpijskih igrah in se je tako odpovedal nastopu v Nemčiji, je njegovo mesto zasedel Artelj. Ta se je na izbirnih tekmah za tretje kajakaško mesto v ekipi boril z Juretom Megličem, nato pa brez reprezentance ostal šele na zadnji izbirni tekmi.

 
 

Nisem si mislil, da bom tako visoko že na prvi članski tekmi svetovnega pokala. Sedaj odhajam v Solkan na evropsko prvenstvo z dobrimi občutki, tam pa bi rad sestavil takšne vožnje, kot sem jih sposoben.

Simon Artelj

 
"Proga je bila tehnično zelo zahtevna, kar je meni pisano na kožo. Odpeljal sem dobro, lahko bi bil celo še hitrejši, a s končnim izkupičkom sem zares zadovoljen. Nisem si mislil, da bom tako visoko že na prvi članski tekmi svetovnega pokala. Sedaj odhajam v Solkan na evropsko prvenstvo z dobrimi občutki, tam pa bi rad sestavil takšne vožnje, kot sem jih sposoben. Če mi to uspe, bo sledil tudi rezultat. Želje so, napovedovati pa ne bi želel ničesar, saj se pri kajaku stvari hitro obrnejo in tudi najboljši hitro lahko storijo napako," je povedal Artelj , ki bo, kot kaže, močan adut na prihajajočem evropskem prvenstvu mladincev in mlajših članov v Solkanu .

Erik Pfannmöller je zmagal pred domačimi navijači. © Nina Jelenc

 
Z nastopom Simona Artlja je bil zadovoljen tudi glavni trener in direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc : »Simon je odlično peljal. Pokazal je, da je možno s pametno vožnjo priti blizu najboljšim tudi v članski konkurenci. Sicer ni bil med najhitrejšimi, vendar je odpeljal brez kazenskih sekund, kar je bilo dovolj.«

Sicer pa je Artelj za seboj pustil kar nekaj uglednih imen kajakaškega športa. Mesto za njim je bil uvrščen evropski prvak iz Tacna leta 2005 Avstrijec Helmut Oblinger , ki še vedno trepeta za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Olimpijsko mesto ima sicer zagotovljeno, vendar v letošnji sezoni ni uspel izpolniti kriterijev avstrijskega olimpijskega komiteja (uvrstitev v finale), zato bodo o njegovem nastopu odločali za zeleno mizo. Triindvajseti je bil lanski evropski prvak Jan Šajbidor , šele 29. pa nekdanji svetovni prvak David Ford .

 
 

V zgornjem delu sem izgubil dve sekundi, nato je sledil še pribitek dveh sekund in pri tako izenačeni konkurenci je to preveč za napredovanje v finale desetih najboljših.

Dejan Kralj

 
Bolj razočaran je bil Dejan Kralj , ki je v petkovih kvalifikacijah zmagal skoraj s sekundo naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Sebastianom Schubertom, v polfinalu pa mu čoln ni hotel steči. Že v tretjih vratih je izgubil dragoceni sekundi, svoje je dodal še pribitek dveh kazenskih sekund, kar ga je potisnilo na 18. mesto. "Sezona je bila zame dobra, zato sem z njo zadovoljen. Čeprav nisem uspel priti na olimpijske igre, nisem razočaran, saj sva bila s Kauzerjem zelo izenačena, lahko bi bil se celo boljši od njega, a bi moral imeti nekaj sreče, pa tudi Peter bi moral storiti kakšno napako. A v Peking lahko potuje zgolj eden. V zgornjem delu sem izgubil dve sekundi, nato je sledil še pribitek dveh sekund in pri tako izenačeni konkurenci je to preveč za napredovanje v finale desetih najboljših," je svoj nastop ocenil Kralj . Že v kvalifikacijah je zaradi 54 kazenskih sekund izpadel Jure Meglič , ki je bil 54. V finalu je svojo nalogo najbolje opravil domačin Erik Pfannmöller , ki je vodil že po polfinalu. Na drugo mesto se je uvrstil olimpijski prvak iz Aten Benoit Peschier , ki je napredoval z osmega mesta, tretji pa je bil Američan Scott Parsons .

Pavol in Peter Hochschorner sta bila znova razred zase. © Nina Jelenc

 
V kategoriji kanujev dvosedov Slovenija v soboto ni imela svojega predstavnika. Nejc Višnar in Urban Jarc sta z 20. rezultatom izpadla že v kvalifikacijah, medtem ko najboljši dvojec v letošnji sezoni Luka Božič / Sašo Taljat v Nemčiji ni nastopil. Podobno kot pretekli vikend v Tacnu tudi tokrat slovaška dvojčka Peter in Pavol Hochschorner nista imela veliko dela s tekmeci. Kljub štirim kazenskim sekundam sta zmagala z dobrima dvema sekundama in pol prednosti pred bratrancema Petrom in Ladislavom Škantarjem prav tako s Slovaške. Za domače veselje sta s tretjim mestom poskrbela dvojčka Robbie in Kay Simon , ki pa sta za zmagovalcema zaostala skoraj za tri sekunde in pol.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.