Šport
825 ogledov

Skakalci v sezono s pomembno novostjo

Walter Hofer EPA
Smučarski skoki bodo, vsaj v poletni sezoni, zaznamovani s spremembo pravilnika kvalifikacij.

Pretekli konec tedna so se slovenski orli v poletno sezono podali z dvema tekmama celinskega pokala v Kranju. Domačini so nastopili dobro, obe tekmi pa je dobil Poljak Klemens Muranka.

14. in 15. julija se bo v poljski Wisli začela poletna velika nagrada, direktor tekem Walter Hofer pa je pred začetkom omenjenega tekmovanja spregovoril nekaj besed za spletno stran fis-ski.com in predstavil novost na tekmah.

Na poletni veliki nagradi namreč na tekmo ne bo več predhodno uvrščen noben skakalec, vključno s tistimi, ki v točkovni razvrstitvi svetovnega pokala (ali v tem primeru poletne nagrade) zasedajo prvih deset mest.

"Na začetku smo morali v kvalifikacijah vse spuščati z istega zaletnega mesta. To je bilo težko, saj je moralo biti zaletno mesto vedno nizko, kljub temu pa se je dogajalo, da ni bilo ustrezno za elitne tekmovalce. Zato smo nato uvedli pravilo, s katerim so bili najboljši predhodno uvrščeni na tekmo. Odkar pa imamo točkovni sistem, ki upošteva veter in različna zaletna mesta, nam o teh stvareh ni treba več skrbeti, ni nam treba več na novo začenjati celotnih kvalifikacij, če nalet ni ustrezen, ampak ga zgolj prilagodimo. Iz teh razlogov bomo na letošnji veliki nagradi uvedli sistem, po katerem bodo morali v kvalifikacijah sodelovati vsi tekmovalci, tudi elitni. Razultate in vtise sprememb bomo ocenili na jesenski seji skakalnega komiteja FIS," je razloge za novo pravilo pojasnil Hofer.

Sprememba bo vsekakor popestrila kvalifikacije, saj bodo morali najboljši že dan pred tekmo pokazati dovolj, da bi se na tekmi borili za dragocene točke svetovnega pokala.

Tako se zna kdaj zgoditi, da se bo kdo od favoritov opekel, s čimer pa bo nato seveda osiromašena konkurenca na tekmi. Zanimivo bo videti, kako bodo novo pravilo sprejeli tekmovalci in navijači.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 19:56 11.julij 2017.

    Dajmo naši !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Podpirajmo naše !!!!!!!!!!!!