Šport
48 ogledov

Škandal, ki sega v vrh svetovnega tenisa

teniška žoga žogica EPA
Teniški svet pretresajo dokumenti o domnevnem prirejanju izidov, v katerega naj bi bili vpleteni tudi nekateri najboljši tenisači na svetu.

V Melbournu se je začel prvi Grand Slam letošnje sezone za OP Avstralije, uvodni zmagi branilcev naslova Novaka Đokovića in Serene Williams pa sta ostali v senci obtožb o prirejanju izidov na dvobojih najboljših tenisačev sveta.

Pregovorno velja, da so malverzacije najbolj razširjene na turnirjih nižjega ranga, medtem ko je svetovna elita ''čista'', zdaj pa so se pojavila namigovanja, da temu vendarle ni tako.

Dokumente, ki dokazujejo, da se je na seznamu osumljencev znašlo kar 16 od najboljših 50 igralcev sveta, sta pridobili britanska spletna stran BuzzFeed in medijska hiša BBC.

V zadnjem desetletju so bile na Enoti za teniško integriteto (TIU) vložene prijave proti 16 tenisačem, med katerimi naj bi bili tudi zmagovalci turnirjev za Grand Slam. Osem od omenjenih 16 igralcev je v žrebu za letošnjem OP Avstralije, ki konec januarja tradicionalno poteka v Melbournu in predstavlja prvi vrhunec teniške sezone.

Dokumenti, ki so jih pridobili britanski mediji, naj bi vsebovali izsledke raziskave, ki jo je Združenje teniških profesionalcev (ATP) pripravilo leta 2007. ''Čeprav se poročilo BBC in BuzzFeeda nanaša predvsem na dogodke izpred desetih letih, bomo temeljito preiskali vsako novo informacijo,'' je zatrdil Chris Kermode, predsednik krovne teniške organizacije. 

Iz dokumentov naj bi bilo razvidno, da so pristojne organizacije domnevne kršitve pometle pod preprogo in osumljencem dovolile nadaljnjo udeležbo na teniških turnirjih. Stavniške malverzacije naj bi potekale pod okriljem ruske in italijanske mafije, ki s prirejanjem izidom služita na stotine tisočev evrov.

''Obstajalo je jedro desetih igralcev, ki so bili najpogostejši kršitelji,'' je povedal Mark Phillips, eden od glavnih akterjev preiskave iz leta 2007. ''Dokazi so bili trdni. Imeli smo dobro možnost, da zadevo zatremo v kali in izkoreninimo problem,'' je dodal Phillips.

BBC in BuzzFeed sta prav tako pridobila imena tenisačev, o katerih so stavne hiše podale več prijav na Enoto za teniško integriteto (TIU), ki pa ni opravila nadaljnje ustrezne raziskave. Predstavniki TIU obtožbe zanikajo.

V analizo naj bi bilo vključenih kar 26.000 obračunov, nepravilnosti pa naj bi se dogajale tudi na turnirjih za Grand Slam, vključno z Wimbledonom in OP Francije.

- med skupino 16 osumljencev so nekdanji zmagovalci turnirjev za Grand Slam

- en tenisač, ki nastopa na OP Avstralije, je osumljen večkratnega prirejanja izida v prvem nizu

- tenisači za prirejanje izidov prejmejo od 45.000 evrov naprej

- na seznamu osumljencev je kar 70 različnih imen

- osem od 16 glavnih osumljencev je v letošnjem žrebu OP Avstralije

- stavniški sindikati v Rusiji in Italiji so s sumljivo visokimi stavami zaslužili več sto tisoč evrov

Predsednik ATP je v intervjuju za BBC zatrdil, da so obtožbe britanskih medijev predmet aktivne preiskave. ''Ni res, da sedimo na dokazih. TIU prejme informacije, ki jih mora nato pretvoriti v dokaze. Med informacijami in dokazi obstaja velika razlika. Zagotavljam vam, da smo to vzeli resno. Namigovanja, da tenis ne ravna v skladu s situacijo, so nezaslišana,'' je dejal Kermode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.