Šport
26975 ogledov

Petkratna olimpijska prvakinja zakuhala velik škandal

Epa
Nekdanja vrhunska nemška športnica si je z neposrečenim javnim nastopom nakopala hude težave.

Nemška zvezna policija je uvedla preiskavo zoper petkratno olimpijsko prvakinjo v hitrostnem drsanju, zdaj 51-letno policistko Claudio Pechstein, zaradi morebitnih kršitev zakonov o javnih uslužbencih. Te se nanašajo na obtožbe, da naj bi v javnem nastopu uporabila rasistični besednjak, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Pechstein je v soboto nastopila na dogodku opozicijske krščansko-demokratske unije (CDU) v Berlinu, kamor je prišla oblečena v uniformo, in imela govor, v katerem je pozvala k deportaciji zavrnjenih prosilcev za azil, češ da bo to zagotovilo večjo varnost v vsakdanjem življenju.

Pechstein meni, da je izboljšanje varnosti v Nemčiji pomembnejše od politične korektnosti.

Claudia Pechstein | Avtor: Profimedia Profimedia

Navedla je nekaj precej neposrečenih primerov, vključno s tem, ali je nekomu dovoljeno naročiti tako imenovani "zigeuner schnitzel" oziroma zrezek po cigansko, priljubljeno jed na meniju restavracij. Zigeuner oziroma cigan velja za slabšalni izraz za Sinte in Rome.

Njene izjave so izzvale bes predstavnikov nemške levice.

Tiskovni predstavnik zvezne policije je v nedeljo dejal, da je policija izvedela za incident in je takoj začela preiskavo. V Nemčiji morajo javni uslužbenci, med katere sodijo tudi policisti, po zakonu o javnih uslužbencih ostati politično nevtralni.

Pechstein je v času športne kariere na zimskih olimpijskih igrah osvojila pet zlatih, dve srebrni in dve bronasti medalji. Na igrah v Pekingu leta 2022 je nosila nemško zastavo na slovesnosti ob odprtju skupaj s tekmovalcem v bobu Francescom Friedrichom.

Leta 2021 je kandidirala na listi CDU na volitvah za bundestag v Berlinu, a ni bila izvoljena.

V Berlinu rojena policistka je izpustila olimpijske igre leta 2010 v Vancouvru zaradi dvoletne kazni zavoljo krvnega dopinga. Takrat se je na sodiščih neuspešno borila proti obtožbam zaradi uporabe nedovoljenih sredstev v športu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Francs 17:03 19.junij 2023.

    Očitno je politična korektnost bolj pomembna kot resnica !

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 16:10 19.junij 2023.

    Sporno je zaradi tega, ker je kot policistka zavezana nevtralnim stališčem, kar je prav. Policisti niso pristojni za ocenjevanje takšnih zadev, ker vemo kako so delovali v Hitlerjevih časih.....Sicer pa je zadeva jasna, migranti so grožnja varnosti v Evropi...Kdor ne ...prikaži več verjame naj gre v prepovedane četri po vseh večjih evropskih mestih..Na Švedskem je to še posebej očitno..

  • Mkovac22 14:52 19.junij 2023.

    Resnica je prepovedana. Važno je samo, kaj je všeč levakom...