Šport
45 ogledov

Škof: Nasprotnik je vseskozi provociral

Dolenec Slovenija Makedonija rokomet prijateljska tekma dvorana Polaj Trbovlje Saša Despot
Slovenska moška rokometna reprezentanca se je uvrstila v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2015, potem ko je v današnji tekmi 6. kroga v Velenju premagala Ukrajino s 35:23 (15:10) in osvojila prvo mesto v skupini 3.

Slovenski rokometaši so uspešno opravili prvi del naloge na poti do svetovnega prvenstva v Katarju leta 2015. S petimi zmagami (po dvakrat so premagali Švicarje in Luksemburžane in enkrat Ukrajince) in porazom z Ukrajinci so zbrali deset točk in osvojili prvo mesto v kvalifikacijski skupini 3 ter si izborili dodatni kvalifikacijski tekmi, ki bosta v prvi polovici letošnjega junija.

"Zasluženo smo osvojili prvo mesto v skupini. Fantje so v obrambi garali, tako da Ukrajinci niso prišli do izdelanih strelov. Nasprotnik je provociral skozi celotno srečanja, kar pa mu ni prineslo uspeha. Takšno igro moramo prikazati tudi v dodatnih kvalifikacijah,'' je povedal Gorazd Škof.

Izpolnili zastavljeni cilj

Slovenija, ki je v skupini 3 osvojila deset, Ukrajina devet, Švica pet, Luksemburg brez točk, bo tekmico v dodatnih kvalifikacijah dobila v nedeljo, 26. januarja, v Herningu. Nosilke odličij z letošnjega evropskega prvenstva na Danskem in Španija, svetovna prvakinja iz leta 2013, se bodo neposredno uvrstile na svetovnem prvenstvu v Katarju, Slovenija pa se bo v junijskih dodatnih kvalifikacijah pomerila z reprezentanco, ki se bo na Danskem uvrstila med petim in dvanajstim mestom.

Škof navduševal z obrambami

Pomembnost dvoboja je uvodoma malce pristrigla peruti Denićevim izbrancem, ki so navkljub prevladi na igrišču igrali v krču, a zato so bile želja po zmagi, bojevitost in srčnost skozi celotno tekmo na najvišji možni ravni. Obramba, na čelu z izjemno razpoloženim Škofom v vratih, je bila vseskozi na visoki ravni, veliko hitrejši Slovenci pa so bili od prve do zadnje minute v rezultatski prednosti.

Začelo se je sanjskim vodstvom 5:1, a Slovenija je za izid porabila veliko energije. Telesno okorni Ukrajinci, ki so v začetku lanskega novembra v Zaporožju dodobra pretepli Slovence in jih premagali z 32:28, so bili vseskozi v rezultatskem primanjkljaju, navzlic temu pa so se v prvih petnajstih minutah dobro držali in zaostajali le za dva gola (6:4).

Na odmor s petimi goli prednosti

Druga polovica prvega polčasa je minila v prevladi gostiteljev, ki so počasi, a vztrajno višali svojo prednost. Najvišjo so dosegli v 22. minuti, ko so z golom Deana Bombača povišali na +6 (11:5), na velik odmor pa odšli s prednostjo petih golov (15:10).

Denić je v prvem polčasu uporabil praktično vse razpoložljive moči, na klopi so obsedeli le Borut Mačkovšek, Marko Bezjak in vratar Matevž Skok. Njegovi varovanci so v začetku drugega polčasa še bolj odločno pohodili stopalko za plin in si v 32. minuti priigrali osem golov prednosti (19:11), devet minut kasneje pa je zavoljo izjemne požrtvovalne igre v obrambi, bliskovitih nasprotnih napadov ter preudarne igre v napadu razlika narasla na +13 (25:12).

Nabito polna Rdeča dvorana lačna ukrajinske krvi

Do zadnjega kotička napolnjena velenjska dvorana je bila na nogah, z ovacijami je pozdravila vsako lepo potezo slovenskih rokometašev. V 46. minuti je bila priča tudi množičnemu pretepu, v katerem je sodelovalo vseh 16 igralcev Slovenije in Ukrajine. Vroče glave so se po petminutnem obojestranskem in nič prav nežnem ravsanju vendarle umirile, slovenski rokometaši pa so v nadaljevanju brez težav zadržali visoko prednost in se zasluženo uvrstili v dodatne junijske kvalifikacije, kjer jih čaka veliko zahtevnejši, a premagljiv tekmec.

''Na zadnjih dveh tekmah smo pokazali svoj pravi obraz. Ukrajincem smo se zoperstavili s pravo moško igro in jih zasluženo premagali. Že v prvem polčasu smo bili solidni v obrambi, v drugem delu pa smo našo agresivnost še stopnjevali. Pretepi sicer ne sodijo na rokometna igrišča, vendar smo morali pokazati zobe,'' je povedal Dean Bombač.

Kvalifikacije SP 2015, 6. krog:

Skupina 3

Slovenija : Ukrajina 35:23 (15:10)
Gajić 7, Žvižej 6, Gaber in Skube 4; Ostrouško 6, Krivčikov 3

Luksemburg : Švica 23:28 (14:13)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.