Šport
12 ogledov

Skoki: Kdo bo kje?

Po koncu sezone se nam obeta nekaj trenerskih rošad. Za mesto slovenskega selekt Žurnal24 main
Po koncu sezone v smučarskih skokih je čas za sklepanje novih načrtov. Pokukali smo v tabore Norveške, Finske, Češke, Avstrije in Slovenije ter poskušali izvedeti, kdo bo njihove skakalce vodil v prihodnje.
 

Pokal narodov, končni vrstni red:

1. Avstrija 6734 točk
2. Norveška 5302
3. Finska 3627
4. Švica 1752
5. Nemčija 1688
6. Slovenija 1519
7. Rusija 1001
8. Japonska 888
9. Češka 820
10. Poljska 804

Za Avstrijci je ena od najuspešnejših sezon v zgodovini smučarskih skokov. Severni sosedi so pred leti začeli graditi mlado ekipo, na čelu katere deluje Alexander Pointner . Njegova glavna varovanca sta zasedla prvo in drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, skupaj pa v sezoni zbrala kar 17 posamičnih zmag. Pointner je za zurnal24.si napovedal, da ostaja na čelu rdeče-belo-rdečih: "Imamo eno od najmlajših ekip. Gregor Schlierenzauer in Thomas Morgenstern sta bila letos skorajda nepremagljiva. Vseeno imata še veliko za pokazati. Vsi fantje pod mojim vodstvom trdo delajo. Zelo se veselim našega sodelovanja tudi v prihodnje, ko bodo glavni cilj olimpijski igre v Vancouvru. Za naprej pa bomo še videli."

 
 

Ostajam trener Norveške. Pogodba me veže še za naslednji dve leti. Glavni cilj bodo OI v Vancouvru v Kanadi leta 2010. Tu sem zadovoljen tako z ekipo kot denarjem.

Mika Kojonkoski

 
Podobna zgodba je povezana tudi z Norveško , ki ji poveljuje odličen finski strateg Mika Kojonkoski . Ta je doslej vodil tri reprezentance, Avstrijo (1997–1998), Finsko (1999–2001), od leta 2002 pa sodeluje z Norvežani. Kojonkoski je poskrbel za pravi preporod vikingov, ki so v njegovem času vzgojili kar nekaj zvezd svetovnega formata. Letos so se rodili novi junaki. "Sezona je bila za nas fantastična, v vrh so se povzpeli mladi fantje, kot so Tom Hilde, Anders Bardal, Anders Jacobsen je bil dober vso sezono. Vesel sem, da imamo tako homogeno ekipo in da tako odlično sodelujemo," je dejal Kojonkoski, ki še vedno računa tudi na starejše fante, kot sta Roar Ljökelsöy in Henning Stensrud . Fincu naj bi Nemci , ki so zašli v veliko krizo, ponujali celo milijon evrov, samo, da bi prevzel vodenje njihovih orlov. Zakaj jih je zavrnil? "Ostajam trener Norveške. Pogodba me veže še za naslednji dve leti. Glavni cilj bodo OI v Vancouvru v Kanadi leta 2010. Tu sem zadovoljen tako z ekipo kot denarjem," je pojasnil Kojonkoski, ki je za zurnal24.si ocenil delo rojaka in slovenskega trenerja Ari-Pekke Nikkole : "Je še zelo neizkušen trener. Kljub temu dela dobro. Nadaljevati mora v tej smeri." Kojonkoski je zgodbo s finsko reprezentanco, ki jo je vodil tri leta, končal.


Kojonkoski in Pointner ostajata, Nikunen odhaja, kako bo z Nikkolo? © AFP

 

Še enkrat dlje je bil na čelu Fincev Tommi Nikunen , ki se je s spustom po planiški velikanki na čustveno poslovil od treniranja domače reprezentance. "To je moja zadnja odločitev. Šest let sem bil s to ekipo, kar je dovolj tako zame kot za skakalce," pravi Nikunen, ki ima še naprej željo opravljati trenerski poklic. "Poiskal si bom nove izzive. Poleti moram najprej končati študij, tako da se bom lahko spet kmalu posvetil svoji službi. Zagotovo ne bom vodil finske ekipe," nam je ob srkanju piva po sobotni ekipni tekmi v Planici dejal Nikunen in pojasnil, da odločitve ni sprejel zaradi pritiska finskih medijev, s katerimi naj bi bil domnevno v sporu. Bo morda prevzel slovenske skakalce, ki še nimajo potrjenega glavnega trenerja za prihodnje leto? (Smeh) "Mislim, da že imate finskega trenerja."

 
 

Moje stališče je, da je najlepše trenirati doma. To je zmeraj velik izziv.

Matjaž Zupan

 
Eden izmed glavnih protikandidatov Nikkole za mesto glavnega trenerja pri Slovencih je Matjaž Zupan , ki je že uspešno vodil Jerneja Damjana in druščino, v zadnjih dveh sezonah pa prevzel češko B-reprezentanco. "Moje stališče je, da je najlepše trenirati doma. To je zmeraj velik izziv," je željo po vrnitvi v Slovenijo izrazil Zupan, a za pogoj postavil pravo klimo v reprezentanci, ki je potrebna za normalno delo. Zupan se je o svoji prihodnosti pogovarjal tudi s Čehi: "Pogovarjali smo se tako o prevzemu češke A-ekipe kot o nadaljnjem vodenju B-ekipe, vendar je o tem še prezgodaj govoriti. Še enkrat pravim, da je Slovenija tista, ki mi pomeni največ, pa čeprav sem tudi na Češkem zelo zadovoljen."


Janne Ahonen še ni prepričan o nadaljevanju svoje kariere. Njegova odločitev je povezana z odhodom finskega trenerja Tommija Nikunena. © Saša Despot

 

 

Preberite še:

Ahonen, kot ga še ne poznate

Weissflog med hotelirji

Planica: Kaj so povedali?

Za konec smo se pogovarjali še z Nikkolo, ki je zadovoljen z napredkom: "Z zaključkom v Planici sem zelo zadovoljen, tako kot tudi z napredkom v pravkar končani sezoni. Damjan je skakal konstantno dobro, drugi je bil v Willingenu. Tudi mlajši fantje so na trenutke pokazali, da zmorejo tekmovati na najvišji ravni, zato že naslednje leto pričakujem stalen napredek in s tem boljše rezultate." Nikkoli se je pogodba iztekla: "Upam, da bom lahko nadaljeval delo. Vsak ima svojo filozofijo, ki se kdaj dobro vklopi v moštvo, drugič pa malo manj."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.