Šport
1 ogledov

Skrajni čas za ukrepe

jure_kosir1_bot_main Žurnal24 main
Kakšno vlogo bo imel Jure Košir pri reševanju težav alpskih smučarjev, bo znano v ponedeljek. Naš nekdanji šampion ima načrt, a ne želi prehitevati dogodkov.
 

Preberite še ...

Adijo, Telekom!
Vsak ima svojega grešnega kozla
Obračun za 100 tisoč evrov

Postaviti dobro ekipo, vključiti zunanje sile pri pridobivanju pokroviteljev, najprej pa urediti odnose znotraj Smučarske zveze Slovenije ( SZS ), takšen je načrt Jureta Koširja , trikratnega zmagovalca slalomov za svetovni pokal, kako ugrizniti v kislo jabolko slovenskega alpskega smučanja. A pred ponedeljkovo sejo alpskega odbora ne želi prehitevati dogodkov: "Povedal sem, kaj mislim, da bi bilo prav in najpametneje v tem trenutku narediti, a odločitev ne sprejemam jaz."

Stane Valant in Jaro Kalan sta po Koširjevem mnenju odgovorna za vse tegobe alpskega smučanja. © Saša Despot

 
Urediti odnose v SZS
Bronasti z olimpijskih iger v Lillehammerju leta 1994 je poudaril, da težav alpincev ne more rešiti samo en človek, ampak ekipa. Ta mora imeti pooblastila, da bo lahko zelo hitro sprejemala odločitve. Izpostavil je še: "Treba je vzpostaviti oziroma definirati odnos med vodstvom smučarske zveze in alpskim delom." V zadnjem času je prav ta odnos na psu, kar so z medsebojnim obtoževanjem v medijih dokazali športni direktor alpincev Rasto Ažnoh na eni strani ter predsednik SZS Stane Valant in direktor Jaro Kalan na drugi. Ažnoh je najprej vodstvo obtožil, da ima premalo denarja za kakovostne programe, Valant in Kalan pa sta vrnila udarec in za milijonsko finančno luknjo obtožila športnega direktorja. Nato sta s prstom pokazala še na alpski odbor, ki ga tako kot alpski zbor vodi Anton Ribnikar , saj naj bi ta postavljal poslovne in športne direktorje. A tudi ta je očitke zavrnil in spet pokazal na vodilna moža SZS: "Zdaj bo alpski odbor kriv za vse. V osnovi sta odgovorna Valant in Kalan. Tu ni dvoma. Odbor sprejema poslovne in športne programe, to, kako se izvršujejo, pa je stvar direktorjev. In tako poslovni kot športni direktor sta po tej plati odgovorna direktorju SZS."

 

Podprl Ažnoha

Program za 1,3 milijona evrov bi za smučanje pomenil umiranje na daljši rok, se je s športnim direktorjem Rastom Ažnohom strinjal Jure Košir: "Denar bi bil le za najboljše, tiste, ki se šele prebijajo na vrh, pa bi bilo treba odrezati."

Konec sprenevedanja
A po odhodu še drugega zlatega pokrovitelja ob že tako velikem minusu v proračunu in ob odplačevanju kreditov je prišel čas, da vsak na SZS prizna svoj del odgovornosti. V statutu SZS je zapisano, da poslovnega in športnega direktorja panog "imenuje posebna komisija, ki jo sestavljajo predsednik SZS, direktor SZS, predsednik zbora posameznih panog in predsedniki regij posameznih panog ob soglasju zbora posameznih panog" , in še, da poslovni in športni direktor "za svoje delo odgovarjata zboru posamezne panoge in direktorju SZS" . V statutu je torej jasno določeno, da direktorji panog odgovarjajo tako Ribnikarju kot Kalanu. In to pomeni, da bi lahko oba ustavila Ažnoha, če je preveč zapravljal, in našla novega poslovnega direktorja, ki mora alpince rešiti pred finančnim zlomom. Ne pa da sta in da še vedno odgovornost prelagata na druge.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.