Šport
12 ogledov

Skupina A

Steven Pienaar, prvi zvezdnik Južnoafriške rebublike. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V skupini A SP se bodo za preboj v nadaljevanje tekmovanja borili domačini JUžnoafriška republika, Mehika, Urugvaj in Francija. Izraziti favoriti so galski petelini, ampak ...

Južnoafriška republika je gostitelj SP v nogometu in se ji za to ni bilo treba kvalificirati na turnir. V skupini so najslabše rangirana ekipa, na lestvici Fifa zasedajo šele 90. mesto. Bafana Bafana bo na SP v nogometu po prvenstvu v Franciji (1998) in na Japonskem ter Južni Koreji (2002) sodelovala tretjič. V šestih nastopih na SP so ob dveh porazih in treh neodločenih izidih zbrali le eno zmago in se jim še ni uspelo prebiti v nadaljevanje. Leta 2002 so z 1:0 premagali Slovenijo. Njihova najvišja uvrstitev na lestvici Fife sega v avgust 1996, ko so bili 16. na svetu, največji uspeh pa zmaga na Afriškem pokalu narodov leta 1996. Prvi zvezdnik reprezentance je 28-letni igralec sredine igrišča Steven Pienaar, ki je na 29 ligaških tekmah Premiershipa za Everton zabil štiri gole. V Johannesburgu rojen nogometaš je ključni igralec JAR, mnogi pa napovedujejo, da zna biti na domačem terenu eden od najbolj vidnih igralcev prvenstva. Med zvezdnike moštva štejemo še brazilskega trenerja Carlosa Alberta Parreiro, ki je Brazilijo leta 1994 v ZDA popeljal do naslova svetovnega prvaka. Kljub temu, da je JAR gostitelj prvenstva, po napovedih strokovnjakov ob reprezentancah Francije, Mehike in Urugvaja, sodi med outsiderje prvenstva.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nogometaši Mehike, 17. na jakostni lestvici Fife, ob Franciji sodijo med favorizirani reprezentanci v skupini A. To bo že njihov peti zaporedni nastop na SP, skupaj pa že 14. Sedemkrat so izpadli v 1. krogu, štirikrat v drugem, dvakrat pa tekmovanje končali v četrtfinalu (1970, 1986). Na 45 tekmah so zbrali zgolj 11 zmag, 12 neodločenih izidov in kar 22 porazov. Na poti na SP je Mehika doživela pravo nočno moro in v času kvalifikacij zamenjala kar tri trenerje. V svoji kvalifikacijski skupini so bili z 10 točkami slabši od Hondurasa, v skupini še z Jamajko in Kanado, ki je zbrala enako število točk, pa zbrali 3 zmage, neodločen izid in dva poraza. Največji uspeh sega v leto 1999, ko so bili prvaki na Pokalu konfederacij. Mehika je bila najvišje na lestvici Fife uvrščena na 4. mestu, to je bilo leta 1996 in 2006. Najbolj znan in najbolj kontroverzen reprezentant je 37-letni napadalec Veracruza Cuauhtemoc Blanco, za katerega bo to že tretji nastop na SP. Na klopi bo sedel domači strateg Javier Aguirre, ki bo Mehiko na SP vodil že drugič.

Urugvaj se je v južnoameriških kvalifikacijah že tretjič uvrstil na 5. mesto in zbral po šest zmag, neodločenih izidov in porazov, kar je pomenilo, da so morali še čez dodatne kvalifikacije, v katerih so bili boljši od Kostarike. To njihov 11. nastop na svetovnih prvenstvih, dvakrat (1930, 1950) so bili zmagovalci. Nazadnje so na SP nastopili leta 2002 v J. Koreji in na Japonskem, ko so izpadli v tekmovanju po skupinah. V 40 tekmah so zbrali 15 zmag, 10 remijev in 15 porazov. Urugvaj je na lestvici Fife uvrščen na 18. mesto, najvišje, na 12. mestu so bili leta 1994. Prvi zvezdnik moštva je napadalec Atletica iz Madrida Diego Forlan, ki je na 61 tekmah za reprezentanco zabil 23 golov. Selektor je izkušeni 63-letni Urugvajec Oscar Tabárez, znan pod vzdevkom 'El Maestro', ki se je z Urugvajem na SP 1990 uvrstil v drugi krog tekmvovanja.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prve favorite skupine A Francoze, je pot v Južnoafriško republiko vodila čez dodatne kvalifikacije in sporen dvoboj z Irci, ki ga je po igranju Thierryja Henryja z roko in podaji odločil William Gallas. V svoji kvalifikacijski skupini so galski petelini zasedli drugo mesto, za Srbijo, ki je bila za točko boljša od Francozov, ki so v 10 tekmah zbrali šest zmag, tri neodločene izide in en poraz. Trikolori bodo na SP igrali trinajstič. Leta 1998 so kot gostitelji osvojili naslov svetovnih prvakov, v Južnoafriški republiki pa branijo drugo mesto z zadnjega SP v Nemčiji, ko so po streljanju enajstmetrovk izgubili proti Italiji, še dvakrat pa so bili polfinalisti. Na 51 tekmah na SP imajo 25 zmag, 10 neodločenih izidov in 16 porazov. Kljub temu, da Francozi nimajo več zlate generacije z Zinedinom Zidanom na čelu je sedmouvrščena reprezentanca na svetu prvi favorit skupine. V ekipi Les Bleus izpostavljamo člana zlate generacije in člana Barcelone Thierryja Henryja, ki je na SP-jih zbral že 11 nastopov in ga strokovnjaki uvrščajo med najbolj popolne igralce današnjega časa. Na 118 tekmah v reprezentančnem dresu je dosegel 51 golov. Trener je Raymond Domenech, ki je kljub dejstvu, da je Francijo popeljal do finala leta 2006 in je prvi trener, ki je galske peteline uspešno popeljal na tri zaporedne velike turnirje, je eden najbolj kritiziranih selektorjev na svetu. in za mnoge šibka točka reprezentance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.