Šport
25 ogledov

Skupina D

Dejan Stanković bo v torek spet motor na sredini igrišča pri Srbiji. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Skupina D po Fifini lestvici Nemčijo postavlja v vlogo prvega favorita, Srbiji, ki je blestela v kvalifikacijah, pa se ob Avstraliji in Gani ponuja imenitna priložnost za preboj med 16 napredujočih.
Uspehi iz preteklosti so navdih za sedanjost. Zrasli smo v prepričanju, da je Nemčija vedno dovolj močna za finale. Gotovo sodimo med tiste, ki lahko osvojijo SP. Leta 2006 smo bili tretji, na EP 2008 drugi. Naš cilj je zmagati.
Philipp Lahm

Nemčija, šesta reprezentanca Fifine lestvice, se je v družbo najboljših reprezentanc sveta zavihtela ob samih zmagah v kvalifikacijah in le dveh remijih s Finsko. Čeprav je bila njena tekmica tudi slovenska prijateljica Rusija. Obilen prispevek temu dosežku je dal prvi strelec Miroslav Klose s sedmimi zadetki. Visoke cilje v JAR bo imela tudi tokrat. Vodja moštva je 33-letni Chelseajev vezist Michael Ballack (97 nastopov za izbrano vrsto), ki pa si je poškodoval gleženj in ga na SP ne bo, nosilci igre so še omenjeni Klose -  48 golov v 93 tekmah za elf - pa Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm in Lukas Podolski, za katerim pa je precej piškava sezona v Kölnu. Nemška izbrana vrsta, ki je na SP nastopila 17-krat (enkrat kot Nemška demokratična republika, desetkrat kot Zvezna republika Nemčija in šestkrat kot Nemčija) je trikrat postala najboljša na svetu, in sicer v letih 1954, 1974 in 1990. Nemci so kar sedemkrat igrali v finalih SP – in to je rekord, ki si ga delijo z Brazilci

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V življenju si je vedno treba postavljati cilje. V JAR odhajamo, da bi izboljšali dosežek iz Nemčije, torej preskočili osmino finala. Vse bomo storili za to.
Pim Verbeek

Avstralija, 20. na lestvici, se je na SP prebila tretjič. Prvič ji je to uspelo leta 1974, drugič pa se je moštvo tedanjega selektorja Guusa Hiddinka prebili do osmine finala, kjer so jih izločili kasnejši prvaki Italijani z zadetkom Francesca Tottija globoko v sodnikovem podaljšku. Tudi štiri leta kasneje nogometaše iz dežele tam doli vodi Nizozemec, in sicer Pim Verbeek, ki je igralcem vcepil veliko pripadnost moštvu. Njegova glavna orožja bodo Evertonov ofenzivni vezist Tim Cahill, v Angliji prekaljeni in trenutno za Galatasaray nastopajoči Harry Kewell, Blackburnov vezist Brett Emerton, branilec Lucas Neill iz Galatasaraya, mrežo pa čuva vratar Fulhama Mark Schwarzer. Ta je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno kar na sedmih zaporednih kvalifikacijskih srečanjih. Aussiji, kot navijači kličejo Avstralce, že nekaj let na kvalifikacijah nastopajo v okviru azijske nogometne zveze, ki so potekale v dveh fazah. Najprej so opravili s Katarjem, Irakom in Kitajsko, nato pa še z Japonsko, znova Katarjem, Bahrajnom in Uzbekistanom

Tekma z Gano bo najbolj pomembna. Če jo dobimo, nam bo to dalo injekcijo samozavesti za naslednje preizkušnje in dobre možnosti za napredovanje iz skupine.
Nemanja Vidić

Srbska izbrana vrsta, ki je na svetovni čestvici 16.,  je šokirala nogometno javnost, ko se je na SP uvrstila neposredno, velike Francoze pa pahnila v dodatne kvalifikacije. Tekmo, ki je moštvo Radomirja Antića izstrelila na prvo mesto v skupini, so beli orli odigrali v Beogradu z Romunijo in jo dobili s prepričljivih 5:0. V Antićevi četi ne manjka zvezdnikov svetovnega kova, kot so Interjev vezist Dejan Stanković (kapetan), težko prebojni zid za nasprotnike Manchester Uniteda Nemanja Vidić, njegov Chelseajev kolega Branislav Ivanović in gorostasi napadalec Valencie Nikola Žigić. Ne smemo izpustiti niti Ajaxovega golgeterja Marka Pantelića, ki je v 14 letih kariere zamenjal 11 klubov in osem držav. Tu je še napadalec Standarda iz Liegea Milan Jovanović – najboljši strelec kvalifikacij s šestimi goli -, mladi zvezdnik CSKA Miloš Krasić in ostali igralci iz najmočnejših evropskih lig. V uspešno celoto jih je povezal prekaljeni selektor Radomir Antić. Kot samostojna reprezentanca se Srbija na SP pojavlja prvič, leta 2006 je nastopila kot Srbija in Črna gora in izpadla po skupinskem delu, kot Jugoslavija pa je nastopila devetkrat. Leta 1930, 50 in 62 se ji je uspelo prebiti med najboljše štiri na svetu. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Moji igralci so zelo lačni igranja na SP. Zavedajo se svojih sposobnosti, imamo kakovost, da pridemo daleč. Glede prihodnosti sem zelo optimističen.
Milovan Rajevac

Teoretično naj bi bila Gana, 32. ekipa na svetu,  najslabša ekipa skupine D, vendar je nogomet teorije že mnogokrat postavil na glavo. Afriško moštvo stavi predvsem na kakovostno zvezdno vrsto, ki ji načelujejo Chelseajev Michael Essien, ki je zaradi poškodbe najverjetneje izgubljen, Sulley Muntari iz Interja in Stephen Appiah iz Bologne, ki pa so mu prav tako veliko preglavic povzročale poškodbe. Igralci s ključno vlogo pri preprečevanju zadetkov, imajo premierligaški pridih: vratar Richard Kingson brani za Wigan, John Pantsil je član Fulhama, John Mensah pa je na posoji pri Sunderlandu. Moštvo Milovana Rajevca – nekaj časa je vadil tudi Crveno zvezdo, ob tem pa še Užice, Vojvodino in Borac iz Čačka – se je na SP zavihtelo kot zmagovalec dveh krogov kvalifikacij, najboljši strelec za drugo ekipo afriškega pokala narodov je bil Matthew Amoah s petimi zadetki. Ganski največji uspeh na SP (njihovem edinem doslej) je preboj v osmino finala, kjer so zanje previsok zid predstavljali Brazilci. Črne zvezde so imele pred štirimi leti najmlajšo ekipo turnirja s povprečjem manj kot 24 let. Asamoah Gyan je tedaj dosegel najhitrejši gol na prvenstvu – po 68 sekundah je zadel proti Češki. Kot cilj v JAR so si Ganci postavili izboljšanje dosežka iz Nemčije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.