Šport
26 ogledov

Skupina E

Reprezentanca Nizozemske je brez konkurence prva favoritka za napredovanje v osm Žurnal24 main
Skupino E svetovnega prvenstva v nogometu sestavljajo reprezentance Nizozemske, Danske, Japonske in Kameruna. Prvi favoriti za napredovanje so tulipani. Kdo se jim bo še pridružil?
Ljudje znova verjamejo v našo reprezentanco. To je izjemen dosežek za nas, da lahko igramo na svetovnem prvenstvu, še posebej, ker je to na afriški celini. Nevarni smo, ker imamo kar nekaj izkušenih igralcev in smo se v tem času zelo dobro navadili igrati skupaj.
Samuel Eto'o

Nizozemska je prvi favorit skupine E, saj je izmed vseh ekip najvišje uvrščena na fifini lestvici – kar na četrtem mestu. V dresu Bayerna letos blesti Arjen Robben, medtem ko pri Interju odlične predstave kaže Wesley Sneider, oba pa bosta igrala v finalu Lige prvakov v Madridu. Tu so še van Persie, Dirk Kuyt in Rafael van der Vaart, ki pa ga pesti poškodba in je za prvenstvo še pod vprašajem. Nizozemska je v skupini 9 osvojila prvo mesto z osmimi zmagami na osmih tekmah. Obdobje van Marwijka se je izkazalo za odlično, v kvalifikacijah so Nizozemci prejeli le dva zadetka.

Tulipani so leta 1988 osvojili evropsko prvenstvo, leta 1974 in 1978 pa so igrali v finalih svetovnih prvenstev, a izgubili oba finala.

Po šestih letih odsotnosti z velikih tekmovanj se Danci vračajo na elitno nogometno sceno. Skandinavci so izpustili tako svetovno prvenstvo 2006 v Nemčiji kot evropsko prvenstvo 2008 v Avstriji in Švici, toda na prvenstvo v Južnoafriški republiki so se varovanci trenerja Mortna Olsna uvrstili zelo suvereno. Jedro reprezentance tvorijo Daniel Agger (Liverpool), Daniel Jensen (Werder), Christian Poulsen (Juventus), Dennis Rommendahl (Ajax) in Nicklas Bendtner (Arsenal), kapetanski trak pa pripada Johnu Dahlu Tomassonu (Feyenoord).

Za Dance bo to šele četrti nastop na svetovnem prvenstvu, največji uspeh Dancev na velikih tekmovanjih pa je naslov evopskega prvaka v letu 1992.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Japonska na svetovno prvenstvo odhaja precej optimistično in z visokimi cilji: ''Naš največji cilj je priti v polfinale,'' je za uradno spletno stran prvenstva zatrdil trener Japonske Takeshi Okada. Prvenstvo v JAR bo za Japonce četrto svetovno prvenstvo, a četrto zapored. Najbolje so se odrezali na prvenstvu v Koreji in Japonski leta 2002, ko so izpadli v osmini finala po tesnem porazu s Turki (0:1).

Naš največji cilj je priti v polfinale.
Takeshi Okada

Glavni zvezdnik ekipe je Shunsuke Nakamura (Espanyol), sledi mu mladi Keisuke Honda, pomembno vlogo v reprezentanci pa ima tudi 31-letni obrambni nogometaš  Yuji Nakazawa.

Kamerun se je brez večjih težav uvrstil na svetovno prvenstvo potem ko je v svoji skupini osvojil prvo mesto. Samuel Eto'o je zagotovo glavni igralec kamerunske reprezentance, sledijo pa mu Pierre Webo in Jean Makoun, Stephane Mbia in Alexandre Song, tu je pa še izvrsten vratar Idriss Carlos Kameni. Reprezentanco vodi francoski trener Paul Le Guen, ki je v preteklosti vodil klube kot so Lyon, Rangers in Paris St. Germain.

''Ljudje znova verjamejo v našo reprezentanco. To je izjemen dosežek za nas, da lahko igramo na svetovnem prvenstvu, še posebej, ker je to na afriški celini. Nevarni smo, ker imamo kar nekaj izkušenih igralcev in smo se v tem času zelo dobro navadili igrati skupaj,'' je pred prvenstvom optimističen nogometaš Interja Eto'o.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.