Šport
26 ogledov

Skupina G

Žurnal24 main
Skupina G ponuja dve izvrstni ekipi in eno silno obetavno. Govorimo o Braziliji, Portugalski in Slonokoščeni obali. Za Severno Korejo bodo ostale drobtinice in morda simpatije navijačev do izrazito šibkejših.

Od Brazilije do Portugalske

To, kar igralci kažejo v klubih, in to, kar v reprezentanci, sta dve različni reči. Pravijo mi, da bi moral poklicati 18-letnega Neymarja, da bi dobil izkušnje za SP 2014. Jaz pa moram zmagati letos! S pomočnikom Jorginhem sva se šalila, da bi morala poklicati najina sina, da bi pridobivala izkušnje.
Carlos Dunga, selektor
Kaj zapisati o reprezentanci, ki se je udeležila vseh 19 dozdajšnjih SP in jih pet tudi osvojila, kar ni uspelo še nobeni izbrani vrsti na svetu? Brazilija, vodilna na Fifini lestvici, je na svetovnih nogometnih odrih odigrala kar 92 tekem, od tega jih je dobila 64, 14-krat igrala neodločeno in prav tolikokrat izgubila. Težave selektorjev drugih ekip se često skrivajo v pomanjkanju kakovostnih igralcev, Carlos Caetano Bledorn, bolj znan kot Dunga, pa ima kvalitetnih nogometašev – preveč. Vsi preprosto ne sodijo v njegov koncept, zato denimo Ronaldinha (Milan) in Adriana (Flamengo) ni uvrstil niti na širši seznam. Kasneje se je delno premislil in prvega naknadno posadil med tri rezerve. Doma je pustil tudi Ronalda (Corinthians), ki je celo sam zatrdil, da si reprezentance ne zasluži, in še ne dovolj pripravljenega Milanovega zvezdnika Alexandra Pata. Od srečnežev, ki jih je Dunga poklical, bomo izpostavili le nekaj imen: na vratih je Julio Cesar (Inter), za katerim je odlična klubska sezona. V obrambi sta denimo Maicon in Lucio (Inter Milan). Brazilska inspiracija na sredini bo Kaka (Real). Brazilski napad bo vodil Luis Fabiano (Sevilla) z Robinhem (Santos). Naj vam predstavimo še nekaj rekordnih številk: Brazilec Cafu je igral kar na štirih zaporednih SP – od 1994 do 2006. Ronaldo je na treh zabil kar 15 zadetkov. Največja brazilska ikona svetovnih prvenstev pa je Pele, ki je zaigral na štirih in osvojil tri (1958, 1962 in 1970). Če seštejemo: 14 tekem in 12 golov. Impresivno.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Uvrstitev na SP je odraz našega trdega dela. Veselimo se srečanj z evropskimi reprezentancami in upamo, da lahko ponovimo dosežek naših predhodnikov iz leta 1966.
Jong-Hun Kim, selektor
Severna Koreja, 106. reprezentanca sveta, se na svetovni nogometni zemljevid vrača po letu 1966, ko se ji je prek Italije uspelo prebiti v četrtfinale. Dve tretjini moštva prihajata iz domače lige. Nosilec igre v napadu je član ruskega Rostova Yong-Jo Hong, ki je pred tem – zanimivo – igral tudi v Srbiji za Bežanijo. Njegov napadalni kolega, na Japonskem nastopajoči Jong Tae-Se, je v 20 nastopih za izbrano vrsto dosegel 12 golov. Sredina je v nogah In-Guka Muna, ki v domovini nastopa za klub z imenom 25. april, na vratih pa je Myong-Guk Ri iz Pjongjanga. V kvalifikacijah je Severna Koreja zasedla drugo mesto za svojo južno sosedo.
 

afri%C5%A1ki pokal narodov 2010 Slonoko%C5%A1%C4%8Dena obala, Didier Drogba | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Za nas bi bil preboj iz takšne skupine uspeh. Še večji dosežek pa bi bil seveda četrtfinale, kar bi bilo za afriško reprezentanco odlično.
Sven-Goran Eriksson, selektor
Verjetno je le še vprašanje časa, kdaj bo ena od afriških reprezentanc na svetovni sceni naredila "svetoven" rezultat. Strokovnjaki napovedujejo, da bi to lahko postala Slonokoščena obala, 27. mesto Fifine lestvice, čeprav ji je tako kot leta 2006 v Nemčiji žreb namenil težko skupino. Tedaj je izgubila z Argentino in Nizozemsko, za prvo zmago na SP pa so si privoščili Srbe, a to ni zadostovala za drugi krog. Sloni so prepričani, da so odtlej močno nabrusili svoje okle, o čemer ne dvomi prvi zvezdnik moštva, Chelesajev Didier Drogba, ki je na petih kvalifikacijskih tekmah zabil šest zadetkov: "Mislim, da se bomo v JAR odrezali mnogo bolje. Lahko dosežemo četrtfinale in se nato prebijemo v polfinale. Sposobni smo tega." V moštvu kakovostnih igralcev ne manjka: poleg Drogbaja je tu še en prebivalec Stamford Bridgea Salomon Kalou, za red in mir na sredini igrišča skrbita Didier Zakora iz Seville, Yaya Toure iz Barcelone, tu je še Bakary Kone iz Marseilla. Arsenalov Emmanuel Ebue in Kolo Toure iz Manchester Cityja pa z Arthurjem Bokajem iz Stuttgarta tvorita trdno obrambo. Slone vodi Sven-Goran Eriksson, ki je Anglijo tako na SP 2002 kot 2006 popeljal v četrtfinale.

Cristiano Ronaldo Real Madrid | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Favoriti so tisti, ki so na SP v preteklosti naredili velike stvari, na primer osvojili turnir. Vemo, da imamo odlične igralce in da lahko pridemo daleč. Številna velika moštva niso nikoli osvojila SP, saj pogosto odločajo malenkosti.
Deco, vezist
Portugalska, tretje moštvo na svetu, se v kvalifikacijski skupini 1 ni odrezala ravno blesteče. Remiji brez golov z Albanijo in dvakrat s Švedsko in poraz proti danski potrjujejo to tezo. Finalisti Eura 2004 in polfinalisti SP v Nemčiji bi morali pokazati več. Prebili so se v dodatne kvalifikacije in se od tam po zaslugi dveh minimalnih zmag nad varovanci Ćira Blaževića Bosanci zavihteli na glavni turnir. Selektor Carlos Quieroz, ki si je izkušnje denimo nabiral tudi kot pomočnik Sira Alexa Fergusona in kot trener Reala, se bo v največji meri zanesel na čarovnije Cristiana Ronalda (Real). Obrambni zid bosta sestavljala izkušeni Ricardo Carvalho (Chelsea) in morda Pepe, ki se je kljub poškodbi, ki ga je pestila pet mesecev, znašel na selektorjevem spisku. Najmočnejši del moštva bo vezna vrsta – z izkušenima Simaom (Atletico) in Decom (Chelsea). Prekaljeni vezist priznava, da Portugalska ni med favoriti. "Favoriti so tisti, ki so na SP v preteklosti naredili velike stvari, na primer osvojili turnir. Vemo, da imamo odlične igralce in da lahko pridemo daleč. Številna velika moštva niso nikoli osvojila SP, saj pogosto odločajo malenkosti." Kako pa je šlo Portugalcem v preteklosti? Na SP so nastopili štirikrat (1966, 1986, 2002 in 2006), leta 1966 so bili tretji. Največ nastopov na SP ima Luis Figo (10), največ golov (9) pa je zabil Eusebio – in to vse na enem turnirju leta 1966.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.