Šport
16 ogledov

Skupina H

Fernando Torres se trenutno ukvarja s sanacijo svoje poškodbe. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V skupini H svetovnega prvenstva v nogometu bodo nastopali eni izmed glavnih favoritov za končno zmago, Španci, pa Švicarji, Čilenci in nogometaši Hondurasa.

Drugouvrščeno moštvo lestvice FIFA (Španci zaostajajo zgolj za Brazilijo, 1. maj) bo na prvenstvu eden izmed glavnih favoritov za končno zmago. S kopico vrhunskih igralcev španska reprezentanca igra izjemno moderen in povezan nogomet, ki je strah in trepet za vsakega nasprotnika. Španske barve branijo nogometaši kot so kapetan Iker Casillas, pa eden najboljših veznih nogometašev na svetu Xavi Hernandez, v napadu pa svoje dodata še David Villa in Fernando Torres, ki pa ima nekaj težav s poškodbo, njegov nastop na afriški celini pa je še pod vprašajem. Uspešno obdobje Luisa Aragonesa, ki se je od reprezentance poslovil po uspehu na evropskem prvenstvu leta 2008, bo skušal nadaljevati Vincente del Bosque, ki je z madridskim Realom dvakrat osvojil naslov najboljšega v Ligi prvakov. Španija je do sedaj nastopila na 12 svetovnih prvenstvih, njihova najboljša uvrstitev pa je četrto mesto iz leta 1950 v Braziliji. Španska težava je bila največkrat ta, da iz odličnih posameznikov niso znali ustvariti fenomenalnega moštva, v zadnjem obdobju pa se ta tradicija prekinja in uspehi Špancev si sledijo kot po tekočem traku ... Verjetno se še vsi dobro spominjate zadnjega evropskega prvenstva v Avstriji in Švici, kjer so Španci drugič v zgodovini postali evropski prvaki. Na jugu afriške celine pa imajo priložnost, da evropskega združijo s svetovnim naslovom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za Švicarje je to že druga zaporedna uvrstitev na svetovno prvenstvo. Nazadnje so v Nemčiji nesrečno izpadli proti Ukrajini po strelih z enajstih metrov. Švicarji nimajo posebej izstopajočih nogometašev (mogoče je še najbolj prepoznavni člen Alexander Frei), a imajo zelo dobrega selektorja. Ottmar Hitzfeld je eden najbolj cenjenih in najuspešnejših trenerjev v Evropi. Je eden izmed le dveh trenerjev, ki sta do naslova Lige prvakov pripeljala dva različna kluba (Borussia Dortmund in Bayern München). V taboru na fifini lestvice 26. uvrščene države si želijo ponovitve uspehov reprezentanc iz leta 1934, 1938 in 1954, ki so se uvrstile med najboljših osem ekip.

Za Čile bo to osmi nastop na svetovnih prvenstvih, a prvi po 12 letih nenastopanja na največjem svetovnem tekmovanju v nogometu. Njihov največji uspeh sega v leto 1962, ko so gostili svetovno prvenstvo in končali na tretjem mestu. Ključni igralci čilenske reprezentance so Matias Fernandez, Alexis Sanchez in Humberto Suazo. Ekipo vodi 54-letni strateg Marcelo Bielsa, ki je sicer leta 2002 v Koreji in na Japonskem vodil argentinsko reprezentanco. El Loco, kot mu tudi pravijo, uživa veliko spoštovanja in ugleda znotraj čilenske izbrane vrste.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Hondurasu se je na izjemno dramatičen način šele drugič uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo, a četa selektorja Reinalda Rueda zagotavlja, da v Južnoafriško republiko ne odhaja zgolj za statista. Ključni nogometaš izbrane vrste Hondurasa je 36-letni izkušeni napadalec Carlos Pavon, ki se je izkazal tudi v kvalifikacijah. Pomembno vlogo na igrišču pa igrajo še David Suazo, Wilson Palacios, Julio Leon in Amado Guevara. Reprezentanca Hondurasa na fifini lestvici zaseda 40. mesto (1. maj).

''Nihče ni mogel verjeti, da se je vse poklopilo za naše napredovanje. Zelo smo srečni, da odhajamo v JAR, tam pa ne bomo razočarali vseh ljudi, ki so verjeli v nas,'' je bil po uvrstitvi na SP navdušen napadalec Pavon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.