Šport
20 ogledov

Slab začetek Slovenk

Teja Gregorin je na progo odrinila prva. (Foto: Slovenia Biathlon Team) Žurnal24 main
Teja Gregorin in Andreja Mali se na uvodni sprinterski tekmi svetovnega pokala v Östersund nista izkazali. Malijeva je zasedla 45. mesto, Gregorinova pa je bila še tri mesta slabša. Zmage se je veselil Magdalena Neuner.

Po petkovem neuspehu biatloncev na uvodni sprinterski tekmi svetovnega pokala, sta se prav tako slabo odrezali Andreja Mali in Teja Gregorin. Malijeva (+ 2:30,3/2) je zasedla skromno 45. mesto, še slabša pa je bila Gregorinova (+ 2:38,5/4) na 48. mestu, obe pa sta se uvrstili na nedeljsko zasledovalno tekmo.

Tesen obračun je na koncu dobila 24-letna Nemka Magdalena Neuner, ki je bila na 7,5 kilometra dolgi preizkušnji z dvema streljanjema za dve desetinki sekunde hitrejša od Norvežanke Tore Berger, obe sta se v kazenskem krogu zavrteli enkrat, tretja pa je bila Finka Kaisa Mäkärainen, sicer še hitrejša v smučini, a je morala v kazenski krog dvakrat, na koncu pa je za najboljšima zaostala dobrih 15 sekund.

Posebej so se zmage veselili v nemškem taboru, saj je 10-kratna svetovna in dvakratna olimpijska prvakinja tesno slavila in vknjižila jubilejno 25. zmago v svetovnem pokalu, obenem pa se je na drugi tekmi v sezoni še drugič uvrstila na stopničke za zmagovalke in prevzela vodstvo v skupnem seštevku, obenem pa si je priborila odlično izhodišče za nedeljsko zasledovanje.

"Motor se počasi segreva. Res sem vesela, saj tako dobro kot letos svetovnega pokala še nisem začela," je povedala tekmovalka, ki se je prve zmage v karieri veselila leta 2007, nato 25-krat stopila na najvišjo stopničko. Tokrat je imela Nemka tudi kanček sreče, saj je v zadnjem krogu v primerjavi z Norvežanko nadoknadila 2,4 sekunde zaostanek in imela le minimalno prednost.

Med Slovenkami je s progo solidno opravila Malijeva, ki je leže zgrešila dvakrat, nato pa s 100-odstotnim strelskim izkupičkom popravila vtis, a bila v smučini prepočasna. Gregorinova pa je leže podrla vseh pet strelov, napovedala visoko uvrstitev, nato pa stoje v težkih razmerah zgrešila kar štiri od petih strelov in zdrsnila po razpredelnici. "Leže sem naredila korekcijo na puški in je bilo vse v redu, stoje pa nikakor nisem mogla nameriti v središče. Po pogovoru s trenerjem Kosom, ki me je spremljal na strelišču, so bili vsi zadetki zelo daleč desno in v skupini, kar kaže, da bi bila zaradi močnega vetra potrebna zares velika korekcija, morda vsaj desetih obratov. Če je že moralo iti narobe s smučmi, je bolje danes, ko tudi strelsko nisem blestela. Pod nogo je bil zelo slab občutek in smuči niso drsele kot bi morale. Očitno servisna ekipa še vedno nima prave rešitve za to vrsto snega," je bila nezadovoljna s streljanjem in smučmi Gregorinova.

"Tekaški zaostanki so bili že po dobrem kilometru proge spet bistveno preveliki in kljub poglobljenim testom še vedno nismo odkrili prave formule za boljšo drsnost smuči. Fantje iz servisne ekipe se zares trudijo, vendar rešitve še ni na vidiku. Preverili so že vse možne dejavnike, a snežne razmere tukaj so zelo specifične, kar še otežuje njihovo delo. S temi rezultati smo seveda hendikepirani tudi za jutrišnje zasledovanje, ki bo za Jakova, Tejo in Andrejo predvsem dober trening," pa je predvsem nad slabimi smučmi potarnal trener Uroš Velepec.

Biatlonci bodo v nedeljo tekmovali v zasledovanju, slovensko izhodišče pa je slabo. Malijeva in Gregorinova se bosta na tekmo podali s 45. oz. 48. izhodišča, v moški konkurenci pa Jakov Fak kot 41., ostali Slovenci pa se po petkovi katastrofi v Östersundu sploh niso uvrstili med najboljših 60.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.