Šport
24 ogledov

Slovanski finale na SP

Češka Švedska
1/9
Žurnal24 main
Za naslov prvaka na hokejskem svetovnem prvenstvu elitne skupine v Nemčiji se bosta v nedeljo pomerila Rusija in Češka. Rusi so v polfinalu premagali gostiteljico Nemčijo, Čehi pa Švede.

Veliki finale Rusija - Češka bo v Kölnu v nedeljo ob 20.30, že prej pa se bosta na tem prizorišču v malem finalu ob 16.15 pomerili Nemčija in Švedska.

Rusi na letošnjem prvenstvu branijo naslov s SP 2009, obenem pa naskakujejo tretjo zaporedno zlato medaljo, saj so bili prvaki tudi leta 2008. Čehi so bili nazadnje svetovni prvaki leta 2005, leta 2006 pa so izgubili v finalu s Švedsko.

Prvič po letu 2006 so hokejisti Češke dobili priložnost, da v finalu svetovnega prvenstva napadajo zlato kolajno. To jim je uspelo z novo infarktno zmago, tudi tokrat pa so po kazenskih strelih ugnali Skandinavce - po Finski v četrtfinalu so tokrat padli Švedi.

"Tri krone" so začele bolje in povedli v deveti minuti z igralcem več na ledu. Po obrambi vratarja Tomaša Vokouna je odbitek v mrežo pospravil Johan Harju in rumeno-modri so se veselili zasluženega vodstva, saj so med drugim zapravili tudi igro 5 na 3. Čehi so kljub vsemu nezasluženo izenačili po veliki napaki vratarja Jonasa Gustavssona, ki ga je z nenevarnim strelom premagal Tomas Mojzis in prva tretjina se je končala z 1:1.

Čehi so v nadaljevanju zaigrali bolje, a bili kaznovani za zapravljene priložnosti. Tony Martensson je zabil za vodstvo Švedov, semafor pa je ostal nespremenjen vse do zadnjih, znova infarktnih minut. Lukaš Kaspar in Jaromir Jagr sta zapravila nekaj velikih priložnosti v zadnji tretjini, češka odrešitev pa je prišla 7,5 sekund pred koncem - Vokoun je takrat že bil na klopi, podaja izza vrat pa je našla Karla Rachuneka, ki je skozi gozd nog in palic zabil in poskrbel za delirij na češki klopi. Po podaljšku brez zadetkov so bili Čehi znova boljši izvajalci kazenskih strelov, odločilnega pa je tako kot v četrtek v mrežo pospravil Marek.

SP v hokeju, polfinale:

Švedska : Češka 2:3* (1:1, 1:0, 0:1)
Rusija : Nemčija 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

* - po kazenskih strelih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.