Šport
32 ogledov

Slovaški Šatan ustavil Čehe pred finalom

Malkin Jemelin Finska Rusija polfinale svetovno prvenstvo SP v hokeju Helsinki EPA
Hokejska reprezentanca Slovaške se je pridružila Rusiji v finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na Finskem in Švedskem. V drugem polfinalu v Helsinkih so Slovaki s 3:1 premagali Čehe in si priborili nedeljski finale. V boju za bron se bosta pomerili Češka in Finska, ki je prvi polfinale z Rusijo izgubila z 2:6.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi so ljubitelji hokeja v polfinalu med Rusijo in Finsko videli enega najlepših zadetkov na teh tekmovanjih, Mikael Granlund pa je tedaj s soigralci z zmago 3:0 postavil temelje za poznejši naslov svetovnih prvakov. A rusko maščevanje je bilo sladko, izbranci Zinetule Biljatedinova pa so danes na krilih zelo razpoloženega Jevgenija Malkina povozili gostitelje prvenstva.

Le začetek je bil po željah domačinov in številnih navijačev; v osmi minuti se je plošček po strelu Janneja Niskale odbil od Denisa Kokareva in končal za hrbtom Semjona Varlamova. Toda bolj ko se je tekma razpletala, boljši so bili Rusi, pritisk pa so že v prvi tretjini kronali z dvema zadetkoma. Junak tekme Malkin je najprej izenačil, v zadnji minuti pa ob številčni prednosti popeljal Rusijo v vodstvo, ki je ni več izpustila iz rok.

Ruskega zvezdnika ni ustavil niti neroden pristanek v ogradi, ko je za nekaj minut v drugi tretjini zapustil ledeno ploskev in se držal za komolec. A se je že nekaj minut pozneje vrnil, ruski stroj pa je mlel naprej. Malkinovo vlogo je nadaljeval drugi zvezdnik Aleksander Ovečkin, ki se je dobro vklopil v moštvo, čeprav se mu je pridružil šele pred nekaj dnevi, ter povišal na 3:1. Malkin pa je nato s tretjim zadetkom na tekmi praktično že odločil zmagovalca, navdušeni ruski navijači pa so mu na led zmetali lepo število pokrival ob njegovem "hat-tricku".

Zadnji kanček upanja za Fince po preobratu so Rusi zatrli v 42. minuti, ko se je Kokarev oddolžil za smolo iz prve tretjine ter po zaslugi odbitka od Ossija Väänänena poskrbel za 5:1. Finci so bili tedaj že potolčeni, po golu Sergeja Širokova je bilo že 6:1, Granlund pa je nato ob koncu tekme vsaj nekoliko ublažil boleč poraz.

Za gostitelje prvenstev se tako nadaljuje "prekletstvo", ki se vleče že od leta 1986: tedaj so bili Rusi še kot Sovjetska zveza zadnji z zmago na domačem ledu, vse odtlej pa domačini nikoli več niso dvignili pokala za svetovnega prvaka. Rusi bodo imeli priložnost za četrti samostojni naslov po letih 1993, 2008 in 2009, Finci pa bodo v tekmi za tretje mesto proti Slovaški ali Češki iskali vsaj tolažilno bronasto nagrado.

Slovaki presenetili še Čehe

Slovaki so najprijetnejše presenečenje letošnjega prvenstva. Lani na domačem ledu so doživeli razočaranje in se poslovili že v predtekmovanju, tokrat pa so, potem ko jih po bledih predstavah v začetnem delu nihče ni štel med favorite, izločili najprej Kanado, zdaj pa še Češko in bodo v nedeljo igrali za svoji drugi naslov po letu 2002.

Neobremenjeni Slovaki so z lepo in borbeno predstavo nadigrali svoje sosede, junaka v njihovem taboru pa sta bila vsaj dva. Vratar Jan Laco je ubranil kar 36 strelov, izkušeni lisjak Miroslav Šatan pa je dokazal, da je pri 37 letih še vedno hiter kot strela, dvakrat zadel in omogočil svoji ekipi enega največjih uspehov v zadnjih letih.

Prvi so zadeli Slovaki, ko je Šatan pet minut pred koncem prve tretjine z natančnim strelom z leve strani presenetil češkega čuvaja mreže Jakuba Kovarja. A samo gol prednosti je obetal zanimivo nadaljevanje, Čehi so bili nekoliko več pri ploščku, toda pravega učinka ni bilo. Vse do polovice tekme, ko je po strelu Micahela Frolika le klonil tudi Laco.

A odločilen je bil zadnji del. Hitri Šatan je češkim branilcem ušel v protinapad že takoj na začetku zadnje tretjine ter tudi mojstrsko zadel in Čehom je počasi začela teči voda v grlo. Še bolj pa po 45. minuti, ko so si privoščili napako v svoji obrambni tretjini, spretni Libor Hudaček pa je preigral vratarja Češke in povišal na 3:1.

Čehi so takrat med vratnici poslali Jakuba Štepaneka, nato niso izkoristili prednosti igralca več, ob koncu tekme pa so že minuto in pol pred iztekom časa zaigrali brez vratarja in s šestimi v polju. A zaman, kajti slovaška obramba je bila trdna in je zdržala vse češke nalete, kar je bilo dovolj za prvi finale po magičnem letu 2002, in za prvo kolajno za Slovake po bronu leta 2003.

Njihovi tekmeci v finalu bodo Rusi, za vzpodbudo pa bo Slovaški prav leto njihovega največjega uspeha - tudi takrat so bili namreč Rusi njihovi tekmeci v finalu ter izgubili s 3:4. Čehi, po razdružitvi s Slovaško so bili svetovni prvaki šestkrat, bodo tokrat lahko segli največ do brona, njihovi tekmeci v dvoboju razočaranih bodo Finci.

Jamajka in Katar novi članici IIHF

Mednarodna hokeja zveza (IIHF) je na prizorišču svetovnega prvenstva na kongresu sprejela dve novi članici. V svetovni hokejski družini je zdaj 72 držav, najnovejši hokejski pridobitvi pa sta Jamajka in Katar. Prva ima za zdaj status pridružene članice, Katar pa bo polnopraven član IIHF po opravljeni reviziji.

Kot je sporočila IIHF, ima Katar dve drsališči v Dohi, od leta 2010 pa v tej državi tudi pripravljajo ligaška tekmovanja v hokeju. Katar je tretja država članica z zalivskega območja po Združenih arabskih emiratih in Kuvajtu. Jamajčani so hokejsko zvezo ustanovili šele lani, za zdaj pa ima ta karibska država le eno drsališče in 20 igralcev. Jamajka, ki sicer precej bolj slovi po svojih hitrih tekačih, je prva država s tega območja pod okriljem IIHF.

Na letnem kongresu so tudi določili datume 42 tekmovanj pod okriljem IIHF v naslednji sezoni. Slovenija leta 2013 ne bo izvedla nobenega svetovnega prvenstva ali kvalifikacij. Članska reprezentanca bo leta 2013 nastopila na SP elitne skupine na Švedskem in Finskem, že februarja pa na Danskem v kvalifikacijah za olimpijske igre 2014, kjer bodo tekmeci domača reprezentanca, Belorusija in kvalifikant iz prvega kroga.

SP v hokeju, polfinale:

Finska : Rusija 2:6 (1:2, 0:2, 1:2)
Niskala (8), Granlund (57); Malkin (16, 20, 39), Ovečkin (30), Kokarev (42), Širokov (49)

Slovaška : Češka 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Šatan (16, 41), Hudaček (45); Frolik (31)

Finale bo na sporedu v nedeljo ob 19.30 v Helsinkih. Tekma za tretje mesto bo ob 15. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.