Šport
72 ogledov

Slovenca pustila velik pečat na 17. etapi

jan polanc giro dirka po italiji Profimedias
Čeprav 17. etapa kolesarske dirke po Italiji na koncu ni prinesla uspeha slovenskim kolesarjem, sta bila Matej Mohorič in Jan Polanc, oba tekmovalca ekipe UAE Emirates, dolgo časa v središču pozornosti kolesarske javnosti.

Slovenca sta na koncu omagala na zadnjem vzponu, tako da nista bila povsem pri vrhu. Etapo je dobil Francoz Pierre Rolland pred moštvenim kolegom slovenskih junakov etape, Portugalcem Ruijem Costo. Jan Polanc je zasedel 21. mesto, zaostal je dve minuti in 14 sekund, s tem pa se v skupnem seštevku s 13. povzpel na deseto mesto. Za vodilnim Nizozemcem Tomom Dumoulino, ki je tokrat kot njegovi tekmeci v glavnem počival v glavnini, zaostaja šest minut in 33 sekund.

Matej Mohorič je skupaj s Francozom Rolandom in Rusom Pavlom Brutom bežal od začetka 219 kilometrov dolge etape od Tirana do Canezeija, na vzponu na drugi kategorizirani gorski cilj (prvi je bil na Aprico), na prelaz Tonale je ostal sam, a ga je zasledovalna skupina, v kateri je bil po akciji, s katero se je s skupino odlepil od glavnine, tudi Polanc, slabih 60 kilometrov pred ciljem ujela. Njihova prednost pred glavnino z glavnimi kandidati za skupno zmago je v določenem trenutku znašala že več kot 14 minut, med vsemi v tej skupini pa je bil za najboljše najnevarnejši Polanc, kar je pomenilo, da je bil nekaj časa celo virtualni nosilec rožnate majice vodilnega na dirki.

Pierre Rolland | Avtor: EPA EPA
A do cilja je bilo vseeno preveč kilometrov, favoriti so čakali predvsem na zaključni vzpon na Canazei, ki ni bil strm, a z nekaj ravninskimi vložki dolg več kot 15 kilometrov. Že pred tem je predvsem Sunweb, ekipa vodilnega Dumoulina, poskrbel, da se je razlika do 19 ubežnikov, katerim je praktično ves čas narekoval ritem Mohorič, zmanjšala na sedem minut, kar pa ni bi bilo dovolj, da bi lahko kandidirali za etapno zmago.

Po 219 kilometrih bega je Mohoriču zmanjkalo "bencina," takrat pa je skupino napadel Polanc. Njegov napad ni uspel, kmalu zatem je bolj prepričljivo potegnil še en kolesar ekipe UAE Emirates Valerio Conti, videti je bilo, da bodo predstavniki arabske ekipe strli tekmece - v vodilni skupini so imeli še nekdanjega svetovnega prvaka Ruija Costo. Toda ni jim uspelo, skupini je v zadnjih petih kilometrih še enkrat ušel Rolland, ki je imel po tem, ko se je v begu z Mohoričem in nato v vodilni skupini večinoma skrival v zavetrju, dovolj moči, da je prišel do etapne zmage.

Sprint zasledovalne skupine, pred katerim je zaostal še Polanc, je dobil Costa, skupno tretje mesto pa je zasedel Španec Gorka Izagirre.

Dirka po Italijia, 17. etapa:

1. Pierre Rolland (Fra/Cannondale-Drapac) 05:42:56
2. Rui Costa (Por/UAE Emirates) + 0:24
3. Gorka Izagirre (Špa/Movistar)
4. Rory Sutherland (Avs/Movistar)
5. Matteo Busato (Ita/Wilier Triestina)
6. Dries Devenyns (Bel/Quick-Step Floors)
7. Felix Grosschartner (Avt/CCC Sprandi Polkowice)
8. Omar Fraile (Špa/Dimension Data)
9. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac)
10. Julien Bernard (Fra/Trek-Segafredo) isti čas
...
21. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 2:14
39. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 7:54
48. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice)
108. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida)
112. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) isti čas
144. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 13:04

Skupni vrstni red:

1. Tom Dumoulin (Niz/) Team Sunweb
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) +0:31
3. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 01:12
4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 02:38
5. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 02:48
6. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) 03:05
7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 03:49
8. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 04:35
9. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 06:20
10. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 06:33
...
108. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 2:44:02
113. Jan Tratnik (Slo(CCC Sprandi Polkowice) 2:49:05
134. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 3:02:44
141. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 3:08:36
144. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 3:11:08

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.