Šport
51 ogledov

Slovenca v vlogi pomočnikov

luka mezgec EPA
Na letošnji kolesarski dirki po Španiji bosta tekmovala dva Slovenca. Luka Mezgec in Matej Mohorič bosta na Vuelti kolesarila prvič, Mohorič sploh premierno na kateri od treh največjih dirk sveta.

Luka Mezgec na prihajajoči Dirki po Španiji nima posebnih rezultatskih pričakovanj, saj ga čaka vloga pomočnika Johnu Degenkolbu, Matej Mohorič pa bo prav tako delal za moštvene kolege.

Mezgec bo nastopil še na drugem "grand touru" v sezoni, saj je maja kolesaril že na dirki po Italiji, za prihodnost mu tako ostaja še dirka po Franciji, kjer še ni tekmoval. Mohorič bo debitant na eni od treh največjih dirk, zato mu bo premiera služila za učenje in izkušnje.

"John Degenkolb gre tja, vem, da zase ne bom imel kakšnih priložnosti za rezultat, bom pomočnik. Ne bom tempiral forme, da bom tam pomagal. Na dirko grem povsem brez pritiska. Treniral sem, upam, da se bo forma čez dirko stopnjevala," napoveduje Mezgec, ki je julija oblekel majico državnega prvaka v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu, ob tem pa zatrjuje, da bo pripravljen, če se mu v kakšni od etap ponudi priložnost za sprint: "To vsekakor. Zmeraj sem poizkusil izkoristiti dane priložnosti, tudi tokrat bom."

Kamniški sprinter, ki se po treh sezonah pri Giant-Alpecinu (še pred Argos-Shimanu in Giant-Shimanu) skoraj zagotovo poslavlja od omenjene ekipe, je že maja razkril, da bo na Vuelti lovil čim boljšo pripravljenost pred septembrskim svetovnim prvenstvom v Richmondu.

"Da, to je dobra popotnica pred SP. Vse je odvisno od tega, v kakšnem stanju bom končal Vuelto. Če bo lahka dirka in jo bom končal v boljši formi, kot jo bom začel, bo brez dvoma to dobra popotnica za SP. Če bo pa tako težka, kot letos Giro, potem je vprašanje. Potem bi moral zadnji teden Vuelte izpustiti, to pa bo težko, glede na to, da bo Degenkolb 'borbal' za majico," še dodaja Mezgec.

Mohorič SP v kolesarstvu kolesarstvo cestna dirka Firence | Avtor: EPA EPA
Drugi Slovenec na španski pentlji je jasno razkril, kakšen je njegov cilj: "Čim bolj bom poizkušal izpolniti naloge, ki mi jih bodo dali v ekipi in nabrati čim več izkušenj za prihodnost."

Mohorič je po nekaj težavah v lanski in prvem delu letošnje sezone našel svoj ritem in na zadnjih dirkah kolesaril dobro; kar nekajkrat je bil med ubežniki. "Verjetno bo tudi na tej dirki kakšna priložnost, čeprav mogoče manj kot na dirki po Poljski. Imamo tri vodje, dva za generalno in enega za etapne zmage, verjetno se bo treba bolj njim podrediti," pravi nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, dozdajšnjo sezono pa je pokomentiral: "Zelo sem zadovoljen z letošnjo sezono, tudi v ekipi so bili zadovoljni. Nimam pripomb. Za drugo leto za pogodbo imam nekaj ponudb, mislim, da ne bo težav in bo vse v redu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.