Šport
37 ogledov

Slovence od OI v Riu loči le formalnost

slovenija švedska kvalifikacije malmo
1/6
EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na OI tesno izgubila s Švedsko (23:24) in se močno približala nastopu na poletnih OI v Riu de Janeiru.

Varovanci Veselina Vujovića so na prvi tekmi olimpijskih kvalifikacij presenetili Špance (24:21), na drugi pa so v napeti končnici morali priznati premoč Švedski (23:24).

Rokometaši so tako opravili levji delež naloge, ki so jo imeli na kvalifikacijskem turnirju v Malmöju, kjer bodo morali v nedeljo premagati Iran - uspeh naj ne bi bil vprašljiv? - s tem pa bi si zagotovili zgodovinski tretji nastop na olimpijskem turnirju.

 "Ne spomnim se, da bi bil kdaj tako srečen ob porazu. V drugem polčasu smo se zbrali, odigrali čvrsto obrambo, svoje sta prispevala tudi vratarja in skupaj smo zdržali pritisk Švedske in publike v dvorani. Mnenja sem, da Iran ni v naši kategoriji,'' je dejal Sebastian Skube, Vid Kavtičnik pa je dodal : ''Jezen sem nase za tisti zadnji strel v prazno. Švedski igralec me je udaril po roki, bil je prekršek. A takšna je pač igra. Lahko bi se veselili že danes, tako pa nas čaka še ena tekma, za katero sem prepričan, da jo bomo dobili."

V začetni postavi slovenske reprezentance so zaigrali Dean Bombač, Jure Dolenec, Gašper Marguč, Matej Gaber, Borut Mačkovšek in Darko Cingesar. Prvi napad ni obrodil sadov, po hitrem potinapadu pa je za domače zadel Jesper Nielsen.

Slovenci so začeli nervozno in ob dobro postavljeni švedski obrambi zapravili tri napade. Gorazd Škof je z ubranjeno sedemmetrovko nakazal, da bi ponovno eden osrednjih akterjev tekme, na drugi strani pa je prvi gol za Slovenijo s sedmih metrov prispeval Marguč.

Švedi so s hitrimi potinapadi pobegnili na 5:1, zato je Vujović po slabih desetih minutah igre zahteval minuto odmora. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj so Slovenci z igralcem več dosegli dva hitra zadetka - med strelce sta se vpisala Mlakar in Kavtičnik - in znižali na 3:5.

Po polovici prvega polčasa so domači vodili za tri (7:4), a gostje so uspeli vzpostaviti ravnotežje na igrišču. Blagotinšek se je znašel povsem sam pred švedskim vratarjem, ki se je izkazal z obrambo. Obrambo je zabeležil tudi Matevž Skok, ki je v vratih zamenjal Škofa. V 20. minuti je bil izključen Kavtičnik. Slovenski vratar je pri zaostanku s 5:8 prispeval še drugo obrambo in preprečil, da bi Švedi zadeli z igralcem več.

Skok se je izkazal z novo obrambo, na drugi strani pa je fantastično zadel Dolenec. Sodnik je gol razveljavil in dosodil najstrožjo kazen, strel Marguča pa je Andersson ubranil.

Švedi so povedli za štiri, Vujović pa je med minuto odmora znorel nad slovenskimi fanti. Po izključitvi Blagotinška, ki je s komolcem pokosil nasprpotnika, so gostje igrali z dvema igralcema manj in Švedi so prišli do najvišje prednosti na tekmi (11:6). Po še eni napaki Dolenca so Švedi zabili še enkrat in povedli za šest. Vujović se je le nemočno držal za glavo. Strelski post je z drugim golom na tekmi prekinil Kavtičnik.

Slovenci so prvi polčas zaključili vrhunsko, saj so po nekaj napakah nasprotnika dosegli dva hitra gola - Bezjak in Razgor - ter se približali na tri.

Slovenci so se ubranili prvega napada in z natančno izvedeno sedemmetrovko znižali na dve. Natančen je bil Kavtičnik. Dolgoletni slovenski reprezentant se je dobro postavil in izsilil prekršek v napadu, na drugi strani pa je zadel Cingesar.

Švedi so v tretjem poskusu vendarle prebili led v drugem polčasu, dvorano pa je nemudoma utišal Kavtičnik. Napad je na začetku drugega dela stekel precej bolje kot na začetku prvega. Domači so se upirali, po izključitvi Karlssona, ki je vlekel za majico, pa so imeli naši igralca več. Znova je bil s sedmih metrov natančen Kavtičnik.

Marguč je zadel v polno, vendar je sodnik spet dosodil sedemmetrovko. Tokrat jo je uspešno izvedel Bombač za sploh prvo izenačenje (14:14) v Malmöju po izidu 1:1 v prvem polčasu! 

Reprezentanci sta bili znova poravnani na 15, nato pa je za vodstvo domačih poskrbel Källman. Bombač je s sedmih metrov zadel še drugič, a so Švedi znova povedli. Zaostanek dveh golov je prepolovil Dolenec, ki mu je fantastično podal Zorman. Slednji je bil udeležen tudi pri zadetku Blagotinška, s katerim so Slovenci izid znižali na 18:19.

Razgor je iz mrtvega kota izenačil na 20:20 in Švedi, ki bi v primeru poraza morali premagati Španijo, so odšli na minuto odmora. Bombač je zadel četrto zaporedno sedemmetrovko in izenačil na 21, domači pa so ob podpori domačega občinstva po dolgem času povedli za dve.

Škof se je izkazal z drugo obrambo najstrožje kazni, sledila pa sta dva zaporedna gola Kavtičnika in novo izenačenje (23:23)! Dolenec se je ob dosojenem prekršku v napadu, s katerim bi lahko Slovenci prvič na tekmi povedli, le prijel za glavo.

Švedi so v zaključku tekme igrali z igralcem manj, a kljub temu povedli. Kavtičnik je zgrešil z razdalje in ostalo je pri minimalni zmagi domače reprezentance.

Dodatne kvalifikacije, 2. tekma, izidi:

Švedska : Slovenija 24:23 (12:9)
Gottfridsson 5, Andersson 5, Källman 4; Kavtičnik 8 (3), Bombač 4 (4), Marguč, Bezjak in Razgor 2

Španija : Iran 37:23 (18:12)

Komentarjev 1
  • nergač 21:40 09.april 2016.

    jutri pa en dober poraz z Iranom da bo vse na svojem mestu....