Šport
358 ogledov

Slovenci boljši od najmočnejšega skupinskega tekmeca

Blaž Janc Profimedia
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 danes v Podgorici premagala Črno goro z 32:29 (14:14).

Elitna slovenska izbrana vrsta je po uvodnih zmagah nad Kosovom in BiH v jesenskem kvalifikacijskem ciklusu v prvem medsebojnem obračunu z najmočnejšim skupinskim tekmecem v tem tednu premagala Črno goro.

Po zmagi v Podgorici je naredila velik korak proti zaključnemu turnirju stare celine med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji, kamor se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Po treh tekmah v skupini 7 je Slovenija zbrala šest, Črna gora štiri, BiH dve, Kosovo pa je brez točk.

Slovenski rokometaši so v prvi polovici tekme nekajkrat hodili po robu prepada v peklenskem ozračju dvorane Morače, kjer se je zbralo 5000 gledalcev. Po medlem uvodu je slovenski selektor Uroš Zorman že v sedmi minuti zahteval minuto odmora pri zaostanku 2:6. Po nekaterih taktičnih in kadrovskih spremembah - v prvi polovici tekme v igro nista vstopila le krožni napadalec Kristjan Horžen in srednji zunanji Miha Zarabec - so v naslednjih štirih minutah naredili delni izid 3:0 in zadihali za ovratnik Črnogorcem (5:6).

A nato so znova padli v krizo, tekmeci so jim v 17. minuti - predvsem na račun sijajnih obramb domačega vratarja Nebojše Simića - ušli na pet golov (5:10), v zadnjih desetih minutah prvega polčasa pa so Slovenci povsem zagospodarili v osrednji dvorani v Črni gori.

Na poti do preobrata se je marsikaj dogajalo. Kapetan Jure Dolenec je zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice na desni nogi v 26. minuti zapustil igrišče, tako da je njegovo mesto na desnem zunanjem položaju zasedel Blaž Janc, v prvi polovici tekme izjemno razpoloženi Črnogorec Miloš Vujović, ki je Zormanovim varovancem povzročal največje težave, pa je zaradi rokoborskega vložka nad Jancem prejel rdeči karton.

Slovenski rokometaši so sijajno izkoristili zadrego domačih rokometašev, tik pred odhodom na veliki odmor pa je Aleks Vlah svoje soigralce popeljal do prvega vodstva na tekmi (14:13).

Uvodne minute drugega polčasa so kljub tretji izključitvi Nika Henigmana v 38. minuti minile v znamenju slovenskih rokometašev, ki so le minuto kasneje po golu Roka Ovnička prvič na tekmi povedli za dva gola (19:17). A nato so znova padli v krizo, kar so gostitelji izkoristili in jim v 44. minuti ušli na dva gola (21:23).

Zormanovi izbranci so po dveh zaporednih golih Domna Novaka v 50. minuti izenačili na 25:25, hrvaški strokovnjak na klopi Črne gore Vlado Šola pa je zahteval minuto odmora. V prelomnih trenutkih dvoboja je Slovenija po golu Vlaha v 53. minuti znova povedla s 27:26, le dve minuti zatem pa je Novak zaradi udarca tekmeca v glavo prejel rdeči karton.

Slovenski rokometaši so v razburljivi in dramatični končnici ohranili mirno kri in po zadetku Domna Makuca v 57. minuti povedli z 29:27. Kljub permanentnemu pritisku gostiteljev vodstva niso zapravili, z dobro in kolektivno predstavo v obrambo ter goli Nejca Cehteta, Tilna Kodrina in Janca so osvojili zlata vredni točki v kvalifikacijah za EP 2024.

"Čestitam ekipi, vsa čast fantom. Pokazali so svojo voljo, borbo in srce. V zahtevni tekmi ob odličnem vzdušju polne dvorane smo imeli v prvem in drugem polčasu nekaj slabših minut, a smo ostali mirni. Zmagal je rokomet. Zdaj se je potrebno zbrati, saj nas v nedeljo čaka nova težka tekma. Verjamem, da bodo fantje znova pravi."

Uroš Zorman, selektor Slovenije

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah z osmimi goli. Domen Novak je prispeval pet, Blaž Janc štiri, Jure Dolenec in Domen Makuc pa po tri zadetke.

"Izjemno sem vesel in ponosen na fante. Zdržali smo pritisk. Pokazali smo karakter in srce. Nadaljevali smo tam, kjer smo končali na svetovnem prvenstvu. Gre za zelo pomembno zmago v boju za prvo mesto v skupini. V nedeljo nas čaka povratna tekma v Kopru. Menim, da je ta zmaga lepo vabilo na tekmo v Bonifiki, da skupaj pričaramo vzdušje, ki smo ga doživeli nocoj."

Blaž Janc

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.