Šport
15 ogledov

Slovenci boljši tudi od Avstrijcev

Marcel Rodman je zabil drugi gol za Slovenijo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenski selektor Matjaž Kopitar ostaja stoodstoten, potem ko je s svojimi varovanci na zadnji tekmi pokala Acroni ugnal še Avstrijo (3:0). Strelci: Sabahudin Kovačević, Marcel Rodman in Edo Terglav.

Slovenska hokejska reprezentanca je zadnji tekmi turnirja serije Euro Challenge za pokal Acronija na Jesenicah premagala Avstrijo s 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) in osvojila prvo mesto. Na prvi tekmi zadnjega kroga je Madžarska nekoliko presenetljivo premagala Norveško z 2:1 (0:0, 1:0, 1:1).

Slovenija je na domačem turnirju serije Euro Challenge v prejšnjih dneh stopnjevala svoje nastope. Proti Madžarski je bila predstava izbrancev novega selektorja Matjaža Kopitarja še nekoliko zadržana, čeprav so imeli Slovenci veliko terensko premoč. Proti Norveški je bila igra na višji ravni, prav tako pa izkoristek priložnosti, predvsem pa so bili domači uspešni ob igri z igralcem več. Današnji dvoboj s starimi znanci s severne strani Karavank pa je bil obenem tudi boj za skupno zmago, saj bi Avstrija ob uspehu po 60 minutah Sloveniji še lahko odvzela prvo mesto.

Kopitar je na tretji tekmi priložnost ponudil drugemu slovenskemu vratarju, namesto Roberta Kristana je med vratnici stopil Matija Pintarič. Kljub spremembi v vratih so Slovenci začeli podobno odločno kot dan prej proti Norveški. Prvo priložnost si je priigral Edo Terglav, vratar Bernd Bückler pa je moral po plošček v mrežo že prvi številčni prednosti Slovenije v šesti minuti, ko je bil na pravem mestu pred golom branilec Sabahudin Kovačevič. A nenevarni niso bili niti Avstrijci in Pintarič je imel kar nekaj dela; še posebej nekaj minut pred koncem tretjine, ko je plošček oplazil vratnico in ga je nato Blaž Gregorc z golove črte poslal nazaj v polje. To akcijo so si sodniki pozneje ogledali tudi na posnetku, a zadetka ni bilo. Zato pa bi ga lahko dosegel slovenski drugi napad, vendar ne Terglav ne Tomaž Razingar v zadnji minuti nista bila najbolj natančna.

Slovenci so v takšnem slogu nadaljevali tudi po odmoru. Vendar pritisk Slovenije ni takoj obrodil sadov, zato pa je bilo pred vrati Bücklerja spet vroče, ko je na klop za kaznovane sedel Andereas Kristler. Zmagovito kombinacijo sta spletla brata Rodman, David je natančno podal, Marcel pa prav tako natančno meril za hrbet vratarja gostov. Nato se je Pintarič izkazal ob nevarnem strelu Daniela Oberkopflerja, še nekoliko več dela pa je imel v 36. in 37. minuti. Takrat sta bila zapored izključena Klemen Pretnar in Andrej Tavželj, vendar pa so se slovenski hokejisti ubranili tudi ob razmerju 3-5. Manuel Latusa je nato imel veliko priložnost še, ko je imela Avstrija enega igralca več, vendar Pintarič tudi takrat ni klonil.

V zadnjem delu so lahko Matjaž Kopitar in slovenski hokejisti trenirali branjenje z igralcem manj. Samo v tej tretjini so bili Slovenci na kazenski klopi štirikrat, vseeno pa se mreža Pintariča ni zatresla. Dobra igra v obrambi in nekaj odličnih obramb mladega slovenskega vratarja so preprečili vsaj časten gol Avstrije. Na drugi strani pa so domači hokejisti izkoristili poskus tekmecev, da bi brez vratarja izsilili zadetek. Po akciji Razingarja je do plošča prišel Terglav ter ga minuto in pol pred koncem poslal v nebranjena vrata.

Slovenija je tako odlično začela novo reprezentančno zgodbo pod vodstvom Matjaža Kopitarja, ki je na hitro prevzel ekipo v tem tednu, po slovesu prejšnjega trenerja Johna Harringtona pa so se v izbrano vrsto vrnili tudi nekateri nosilci slovenske igre, na katere bo Kopitar zanesljivo računal tudi na najpomembnejšem tekmovanju sezone 2010/11 - svetovnem prvenstvu elitne skupine spomladi na Slovaškem.

Pokal Acroni, 3. kolo:

Slovenija : Avstrija 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Kovačevič(6), M. Rodman (33), Terglav (59)

Madžarska : Norveška 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.