Šport
24 ogledov

Slovenci brez Faka daleč od elite

norveška sp štafeta biatlon EPA
Norveški biatlonci so na domačem SPv Oslu v soboto dobili še tekmovanje moških štafet. Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Emil Hegle Svendsen za 11 sekund ugnali branilce naslova Nemce in presenečenje tekme Kanadčane.

Slovenska vrsta je še enkrat več dokazala, da v tem trenutku brez Jakova Faka sodi med biatlonsko manj razvite države. Odličen je bil nastop izčrpanega Klemna Bauerja, ki je v prvi predaji osvojil 11. mesto, a za najboljšim zaostajal vsega 15 sekund, v nadaljevanju pa se je zaostanek večal. Rok Tršan, ki je imel težave z bolečinami v hrbtu, je zdrsnil na 17. mesto, Lenart Oblak je mesto pridobil, Miha Dovžan pa je spet zdrsnil na 17. mesto in na koncu je slovenski zaostanek znašal več kot štiri minute in pol.

Prav Bauer je bil edini izstopajoči med Slovenci, pa čeprav se je odločil, da bo potem, ko mu je v pripravah na sezono veliko moči vzela mononukleoza, predčasno končal sezono. Po odpovedi Jakova Faka, ta si je zaželel počitek za nedeljsko zadnjo tekmo, se je Bauer še enkrat zbral in bil konkurenčen tekmecem vse do zadnjega kroga, saj je šel po drugem streljanju na progo kot četrti, v končnici pa je nekaj sekund in mest v primerjavi z najboljšimi izgubil.

"Spet sem premagal samega sebe in tako sem utrujen, da niti ne najdem besed. Izčrpan sem, zame je sezone zdaj konec, prav danes pa sem se za konec še enkrat zbral in dal vse od sebe. Letos po bolezni enostavno ni šlo po željah in glede na vse težave, ki sem jih imel, je bila to moja najtežja sezona doslej. Naredil sem, kar sem pač lahko," je po tekmi za nacionalno televizijo povedal tekmovalec iz Ihana. V nadaljevanju so Slovenci v primerjavi z najboljšimi izgubljali po minuto in pol.

Boljši je bil strelski nastop slovenske vrste, v teku pa so slovenski tekmovalci vse preveč izgubljali. Za Slovenci so na koncu zaostali Romuni in Finci, kar šest reprezentanc pa je bilo prepočasnih in po zaostanku celega 2,5 kilometrskega kroga napotenih v slačilnico.

V ospredju se je dolgo odvijal troboj med Norveško, Nemčijo in Kanado, v zadnji menjavi pa so imeli Norvežani že pol minute naskoka in izkušeni Svendsen je gostiteljem SP zagotovil tretje zlato. Legendarni 42-letni Ole Einar Bjoerndalen, z osmimi zlati rekorder na zimskih olimpijskih igrah, pa se je razveselil 43. medalje na SP, 20. zlate.

V nedeljo bosta na sporedu še obe tekmi s skupinskim startom. Edini slovenski udeleženec bo Jakov Fak, ki bo branil zlato medaljo z lanskega prvenstva na Finskem.

Svetovno prvenstvi, štafeta, 4 x 7,5 km (M):

1. Norveška 1:13:16,8 (Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:13:16,8
2. Nemčija +11,5/0 (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp)
3. Kanada 23,4/0 (Christian Gow, Nathan Smith, Scott Gow, Brendan Green)
4. Avstrija 53,5/1
5. Češka 54,4/0
6. Rusija 1:06,4/1
7. Švedska 1:06,6/0
8. ZDA 1:27,3/0
9. Francija 1:57,7/0
10. Švica 2:05,8/0
...
17. Slovenija 4:33,1/0 (Klemen Bauer, Rok Tršan, Lenart Oblak, Miha Dovžan)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.