Šport
45 ogledov

Slovenci brez finala, Fabjanova sedma

Miha Šimenc, smučarski tek
1/30
Saša Despot
Švedska smučarska tekačica Stina Nilsson (2:33,1) je zmagovalka tekme svetovnega pokala v Planici. Vesna Fabjan je bila sedma. V moški konkurenci je slavil Italijan Federico Pellegrino (2:15,1).

Drugo mesto v prostem sprintu je osvojila Norvežanka Astrid Uhrenhold Jacobssen (+0,3) pred tretjeuvrščeno rojakinjo Heidi Weng (+0,5). V slovenski ekipi je bila najvišje Vesna Fabjan, ki je na sedmem mestu za štiri desetinke zgrešila finale.

Točke za Lampičevo in Čebaškovo

smučarski tek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Do točk sta na premierni tekmi v Planici v slovenski ekipi prišli tudi Anamarija Lampič in Alenka Čebašek, medtem ko so slovenski tekmovalci pri moških obtičali v kvalifikacijah, s 40. mestom je bil najbližje zaključnim bojem Janez Lampič.

"V bistvu me je le malo ločilo od finala. Škoda, da so me Švedinje zaprle, tam sem izgubila dragocen čas, na koncu ni šlo več kot to. Želela sem si več, sploh pred domačo publiko, ki je krasno navijala. Material je bil v redu, tudi taktika, a v sprintu hitro pride do kontaktov, če ima ena država več tekmovalk tudi do sodelovanja. To ni nič nedovoljenega, škoda mi je le lepe priložnosti v tej lepi kulisi," je v prvi izjavi za TV Slovenija dejala Slovenka Fabjanova.

Slovenci brez finala

Italijanski smučarski tekač Federico Pellegrino (2:15,1) je zmagovalec tekme v moški konkurenci. Drugo mesto v prostem sprintu je osvojil Francoz Baptiste Gros (+0,8) pred tretjeuvrščenim rojakom Richardom Jouvejem (+1,7). Slovenski tekmovalci so obtičali v kvalifikacijah, s 40. mestom je bil najbližje zaključnim bojem Janez Lampič.

V kvalifikacijah je nastopilo sedem slovenskih predstavnikov. Miha Šimenc in Lampič sta bila najmočnejši domači orožji, nazadnje je boljši dosežek imel mladi Lampič, ki je na 40. mestu za najhitrejšim zaostal 6,59 sekunde, od finala pa ga je ločila sekunda. Šest mest za njim je bil Šimenc (+ 7,03).

smučarski tek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Tole je malo drugače kot moja konkurenca do 20 let. Majhna napaka in izpadeš. Jaz sem danes morda preveč poskušal tudi na tistem delu, ki edini dovoljuje malo predaha in tudi zato na koncu izgubil nekaj moči za zadnji sprint in ravnino ter morda tisto sekundo, ki me je ločila od finala. Hvala vsem navijačem za podporo," je po tekmi dejal 19-letni Lampič iz kranjskega kluba, ki je še prejšnji teden v dolini pod Poncami slavil na celinskem pokalu v konkurenci do 20 let.

Lampič je bil danes najboljši Slovenec, s čimer je dobil potrditev, da je tudi v letošnji sezoni naredil korak naprej: "Pomembno je, da nas je bilo kar nekaj izenačenih, kar nam bo omogočalo dobre skupne treninge."

"Sam sem jezen nase. Ne vem, kje vsakič izgubim to sekundo. Res sem si želel, motiv je bil velik, tukaj sem imel navijače, a mi žal ni uspelo. Tekma je bila res težka, treba je tekmovati z glavo, počakati z napadom, sicer te na koncu zmanjka. Skozi celo progo lahko napadajo res le najboljši, tudi jaz sem skušal v končnici v končnici še nekaj dodati, a mi je malo zmanjkalo. Danes sem imel na tekmi pozitivno tremo, željan sem bil dokazovanja in finala," pa je po tekmi dejal 20-letni Šimenc, ki si v nedeljo v štafeti želi nastop z Lampičem in spet boj za finale.

Drugi slovenski tekači so končali bolj v ozadju. Boštjan Klavžar je bil 65., Luka Prosen 66., Miha Dolar 68., Benjamin Črv 72. in Miha Ličef 76. Kvalifikacije je dobil Italijan Federico Pellegrino pred Francozom Lucasom Chanavatom in Fincem Marttijem Jyhläjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.