Šport
68 ogledov

Slovenci do prvega zlata na EP!

tina trstenjak EPA
Slovenija se veseli dveh novih medalj z evropskega prvenstva v judu. Tina Trstenjak je v kategoriji do 63 kg osvojila zlato, Rok Drakšič pa je v kategoriji do 73 kg v slovenskem dvoboju za bron ugnal Martina Hojaka.

Nov prepričljiv dan ima za sabo vodilna tekmovalka s svetovne lestvice Trstenjakova, ki se je po lanskem naslovu svetovne prvakinje letos okitila še z nazivom najboljše Evropejke v kategoriji do 63 kg.

O zlatu je odločal popoldan. Polfinale z Italijanko Edwige Gwendt je dobila z vazarijem, kjer je že imela pripravljen končni prijem, a se je tekmica izvila. Posebej so bile zanimive reakcije publike v razprodani dvorani, kjer je Trstenjakova kot edina neruska tekmovalka požela številne aplavze. V finalu s precej višjo Avstrijko Kathrin Unterwurzbacher je varovanka Marjana Fabjana v tretji minuti slavila s končnim prijemom. "S trenerjem vedno narediva taktiko in seveda sem vedela, kaj moram narediti, kar mi je na koncu tudi uspelo," je izid finala pokomentirala Trstenjakova, ki je bila ob zmagi deležna tudi nekaj ritmov slovenske športne himne - Golice.

Dopoldan je Madžarko Francisko Szabo po odličnem protinapadu v parterju ugnala že po 58 sekundah s končnim prijemom. V dvoboju z Juul Franssen je po 30 sekundah sledil met za ipon, sodniki so oceno spremenili v vazari, Trstenjakova pa je prednost ohranila do konca.

"Vesela sem, da mi je danes uspelo, čeprav ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone, želela pa sem si dobre borbe. Zdaj se bo treba pripraviti naprej," je po podelitvi in slovenski himni povedala celjska judoistka in pristavila, da sta na tekmi manjkali druga in tretja najboljša Evropejka.

Kljub temu nobena od tekmovalk Slovenki ni bila dorasla: "Vedela sem, kaj moram narediti in to sem naredila. Tekmovalke se dobro poznamo, najtežji pa je bil prav finale. Seveda se vsak dvoboj lahko hitro obrne, zato sem morala na vseh tekmah pokazati vse."

Zgodovinski obračun dveh Slovencev

Slovenija pa je z dvema predstavnikoma v boju za bron na medsebojni tekmi doživela zgodovinski judoistični trenutek. V kategoriji do 73 kilogramov je Rok Drakšič po hudem boju ugnal mladega 18-letnega Martina Hojaka. Tik pred koncem je Drakšič, ki je na EP osvojil medaljo že petič po vrsti, skupaj pa že šestič v karieri, zmagal z iponom.

"Danes sem izgubil en dvoboj, prepričan sem bil, da sva s tekmecem izenačena in čakal sem na boj za zlato točko, saj nisem vedel, da je sodnik svojo odločitev razveljavil. Bil sem presenečen, ko je sodnik pokazal zmagovalca. Sicer pa sem zadovoljen z medaljo, saj se s trenerjem na to tekmo nisva posebej pripravljala," je po tekmi povedal Drakšič. O izidu slovenskega dvoboja za bron pa je dodal: "Verjamem, da je bila tekma v domovini videti zelo vrhunsko, zame pa je bila zelo težka, saj hočeš biti vedno najboljši doma v vasi, v mestu in v državi. Skupaj trenirava, se spoštujeva, a na blazini ni milosti. Mislim, da so tekmo odločile izkušnje," je še dejal nosilec brona.

Pred tem je bil slovenski junak dneva 18-letni tekmovalec judo kluba Bežigrad Martin Hojak. V dopoldanskem delu je na poti do polfinala ugnal tekmovalca iz gostiteljice Rusije Ualija Koržova, evropskega prvaka Sagija Mukija iz Izraela in na koncu še Nemca Igorja Wandtkeja. V vseh treh primerih se Hojak ni ustrašil starejših in izkušenejših tekmecev in vsakič napredoval z minimalno prednostjo juke.

Posebej lep je bil dvoboj z Mukijem. Ta je mladega Slovenca vidno podcenjeval, Hojak je prejel tudi dve kazni, vseeno pa v dvoboj vstopil izjemno pogumno in si minuto in 48 sekund pred koncem dvoboja priboril odločilno juko. Prepotentnosti Izraelca je bilo konec, a prepozno, saj je mladi Slovenec taktično ubranil prednost tudi proti nešportno podcenjevalnemu prvaku iz Bakuja 2015. V polfinalu ga je olimpijski prvak Lašo Šavdatušvil ugnal po uspešni tehniki za vazari, z izkušnjami pa borbenemu Hojaku ni dopustil izenačenja.

"V borbo za bron sem šel kot v vsako. Na koncu so odločale izkušnje. Roka sicer zelo spoštujem, a na blazini seveda ne. Boriš se na vso moč. Danes je imel boljši gard od mene, malo pa sem izgubil tudi koncentracijo," je po borbi povedal Hojak, odkritje slovenskega tabora na letošnji tekmi.

O prejšnjih borbah pa: "Dve borbi, ki bi jih moral dobiti, nisem dobil. Sicer pa sem se seveda malo presenetil, z vsako tekmo sem dobival na samozavesti, a tako zelo zadovoljen s končnim izkupičkom nisem. Zmag ne bi komentiral, zaradi porazov ne spim. Na tem se učim in nabiram izkušnje."

Drakšič je prepričal popoldan, ko je v repesažu že v prvi minuti ugnal Nizozemca Samu Van't Westendeja. Pred tem je zjutraj ugnal Portugalca Nuna Saraivo, Črnogorec Nikola Gušić pa je zdržal dve minuti, preden je Drakšič izvedel met za ipon. Polfinale je Drakšiču preprečil drugi tekmovalec s svetovne lestvice, prvi nosilec turnirja in kasnejši prvak Azerbajdžanec Rustam Orujev, ki ga je slovenski reprezentant v zadnjih dveh dvobojih premagal. Tokrat je odločal en opomin, ki je bil usoden za Celjana. Tudi tekmec je tik pred koncem dobil opomin, to bi pomenilo boj za zlato točko, sodniki pa so odločitev spremenili.

V prvem nastopu pa sta v petek izpadli Nina Miloševič (do 63 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.