Šport
234 ogledov

Slovenci dobili prvi niz proti domačinom, nato pa ...

Tine Urnaut Epa
Slovenska odbojkarska reprezentanca je prvi del svetovnega prvenstva končala s porazom.

S 3:1 (-23, 19, 13, 18) v nizih je Slovenijo v Firencah premagala domača reprezentanca. Slovenci so tekmo proti Italijanom sicer odlično začeli.

"Če hočemo računati na ugoden rezultat, moramo odlično servirati," so pred tekmo zatrjevali slovenski odbojkarji, kako resno se tega zavedajo, pa so pokazali tudi v praksi. Njihovi servisi so bili v prvem nizu, ki ga je na mestu podajalca začel Gregor Ropret (Dejan Vinčić ima težave z gležnjem) fenomenalni, tekmo je z asom odprl Klemen Čebulj, nato pa so se bombe Slovencev kar vrstile. Če bi jim šlo tako tudi v drugih elementih, bi lahko že prej prišli do odločilne prednosti, tako pa so morali Slovenci počakati do končnice. Na srečo se je še pred njo v napadu razigral Mitja Gasparini, s štirimi zaporednimi točkami, tudi z eno v bloku, ki je bila nasploh prva slovenska s tem elementom, je ekipo povedel v vodstvo z 21:19, ta prednost pa je bila dovolj za vodstvo z 1:0, drugo zaključno žogo je izkoristil Čebulj.

Tudi drugi niz se je za Slovence začel sanjsko. Po servisih Jana Kozamernika so povedli s 4:1 in italijanski selektor je moral hitro vzeti odmor. Po njem so gostitelji vzpostavili ravnotežje, povsem se je razigral Ivan Zajcev, na osmi točki Slovenijo ujeli, pri izidu 12:11 pa jo tudi prehiteli. Slovenski servis je nekoliko popustil, italijanski organizator Simone Giannelli je lahko pokazal svoje razkošno znanje, njegove žoge, ki so jih izkoriščali napadalci, so bile za slovenski blok prehitre, posledica tega in tudi boljših servisov domačih igralcev je bilo italijansko vodstvo 20:16. Nato so Slovenci sicer dosegli dve zaporedni točki, upanje za preobrat pa jim je z asom za 22:18 razblinil Osmany Juantorena.

Italijani so po izenačenju povsem prevzeli kontrolo na igrišču, videti so bili bolj sveži od tekmecev, kar ni bilo nič čudnega, glede na to, kako so jim organizatorji pripravili razpored. Ob prvem tehničnem odmoru so že vodili z 8:3. Slovenci so se se nekaj časa poskušali izkopati z brezna, potem pa je njihova igra povsem razpadla, v tretjem nizu so osvojil vsega 13 točk.

Nekaj bolje je kazalo na začetku četrtega niza, domači so sicer ves čas vodili, a prvo nekoliko bolj otipljivo prednost so si priigrali šele pri izidu 11:8. Kovačevi izbranci se sicer niso predali, a so bili premalo razpoloženi, da bi Italijanom lahko grozili do konca, še posebej, ker so jim poleg tekmečevega bloka voljo jemale tudi sodniške odločitve.

Slovenija je tako predtekmovalno skupina končala na tretjem mestu s tremi zmagami in dvema porazoma, osvojila je devet točk, ki jih nosi v nadaljnje tekmovanje oziroma v skupino z Brazilijo (11 točk), Belgijo (10) in Avstralijo (7). Iz te skupine se bodo med najboljših šest reprezentanc uvrstile zmagovalke štirih skupin in še dve najboljši ekipi.

Zdaj Slovenijo čakata dva dneva odmora, ki ji bosta prišla še kako prav. Potrebuje počitek, da zdravniki in fizioterapevti poskušajo rešiti zdravstvene težave, ki jih je precej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.