Šport
23 ogledov

Slovenci dvakrat peti, Nemci že pri 7. zlati

Freund Nemčija Soči 2014 olimpijske igre ekipna tekma Wank Kraus Wellinger Reuters
Slovenija je bila na olimpijskih igrah v Sočiju danes vsaj enkrat zelo blizu šesti kolajni. Nemčiji, še vedno najuspešnejši na letošnjih igrah, so sedmo zlato prinesli skakalci.

Slovenski orli so na ekipni tekmi, na kateri so pred OI veljali za ene od favoritov, osvojili peto mesto. Znova je bila odlična tudi biatlonka Teja Gregorin, ki je bila v skupinskem startu na 12,5 kilometra peta. Za odličje ji je na koncu zmanjkalo moči.

Na ekipni tekmi smučarskih skakalcev na veliki skakalnici so slavili Nemci, drugi so bili Avstrijci, tretji pa Japonci. Slovenci Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc se tokrat niso vmešali v boj za odličja.

Favoriti postali izzivalci

To zimo so sicer dobili obe ekipni tekmi svetovnega pokala, zaradi česar so veljali za ene od favoritov tudi za moštveno olimpijsko kolajno, a so imeli v Sočiju kopico težav, saj se je Kranjec poškodoval.

Na zadnji posamični biatlonski preizkušnji za ženske je slavila Belorusinja Darja Domračeva, kar je že njena tretja zlata kolajna v Sočiju. Srebro je osvojila Čehinja Gabriela Soukalová, bron pa Norvežanka Tiril Eckhoff. Domračeva je prva biatlonka v zgodovini, ki je na enih igrah osvojila kar tri zlate kolajne.

Izpolnile so se ji vse želje

Gregorinova, ki je v zasledovanju osvojila bron, je bila v zadnjem krogu današnje preizkušnje še v igri za bron, a ji je na koncu zmanjkalo moči. Zadela je vseh 20 tarč, v primerjavi s tekmicami pa je bila tokrat nekaj počasnejša v smučini.

"Vesela sem, da sem prvič v tej sezoni zadela vse tarče, in to prav na olimpijskih igrah. Tako so se mi izpolnile vse želje, ki sem si jih zadala pred odhodom v Soči. Čeprav danes ni bilo odličja, je bil tudi to vrhunski nastop," je dejala Gregorinova, ki je s tem zaključila tekmovanja v Sočiju.

Lažji trening posameznikov brez Kopija

Tekmo biatloncev s skupinskim startom so morali organizatorji zaradi megle in slabega vremena preložiti na torek ob 11.30. Tekma, na katero je prijavljen tudi slovenski predstavnik Jakov Fak, bi morala biti že v nedeljo, zdaj pa je na programu v torek. Tako kot moško biatlonsko preizkušnjo so morali na torek zaradi megle prestaviti tudi boje deskarjev v krosu.

Nekateri člani slovenske hokejske reprezentance so v Sočiju opravili lažji trening. Zdravstveno stanje prvega zvezdnika ekipe Anžeta Kopitarja, ki se treninga sicer ni udeležil, se izboljšuje, so sporočili iz slovenske olimpijske reprezentance in dodali, da je veliko možnosti, da bo v torek nastopil proti Avstrijcem. Tekma s severnimi sosedi se bo začela ob 9. uri. Zmagovalec se bo uvrstil v četrtfinale, kjer ga čaka Švedska.

Rusi prvič najboljši v bobu

V bobu dvosedu sta zmago slavila domačina Aleksander Zubkov in Aleksej Vojevoda, kar je prva zlata olimpijska kolajna v bobu za Rusijo sploh. V umetnostnem drsanju sta bila med plesnimi pari najboljša Američana Meryl Davis in Charlie White, v smučanju prostega sloga pa je v skokih prepričljivo zmagal Belorus Anton Kušnir.

Večna tekmeca v ženskem hokeju, Kanada in ZDA, sta tudi finalista ženskega hokejskega turnirja v Sočiju. V današnjem drugem polfinalu so Kanadčanke ugnale Švicarke s 3:1 (3:0, 0:1, 0:0). Že pred tem so bile ZDA boljše od Švedske s 6:1 (3:0, 2:0, 1:1).

Zgodovinsko za ameriško drsanje

Med plesnimi pari v umetnostnem drsanju sta zlato kolajno osvojila Američana Meryl Davis in Charlie White ter ZDA priborila prvo zlato v zgodovini iger v tej disciplini. Srebro je z branilcema naslova Tesso Virtue in Scottom Moirom odšlo v Kanado, domačine pa sta z bronom razveselila Jelena Ilinih in Nikita Kacalapov.

V akrobatskih skokih v smučanju prostega sloga je slavil Belorus Anton Kušnir. Za njim sta se uvrstila Avstralec David Morris in Kitajec Jia Zongyang. Belorus Aleksej Grišin, branilec prvega mesta iz Vancouvra, se ni uvrstil v finale.

Kanada, Švedska, Švica in Velika Britanija so se uvrstile v polfinale ženskega curlinga. Najbolj prepričljive predstave so v Sočiju prikazale Kanadčanke, ki so zmagale na vseh devetih dvobojih, Švedinje, sicer branilke olimpijskega zlata izpred štirih let iz Vancouvra, pa so dosegle sedem zmag in doživele dva poraza.

Število kolajn po državah:

Mesto Država Zlato Srebro Bron Skupaj
1 Nemčija 7 3 2 12
2 Rusija 5 7 6 18
3 Nizozemska 5 5 7 17
4 ZDA 5 4 9 18
5 Norveška 5 3 7 15
6 Švica 5 2 1 8
7 Belorusija 5 0 1 6
8 Kanada 4 7 4 15
9 Poljska 4 0 0 4
10 Kitajska 3 2 1 6
11 Švedska 2 5 2 9
12 Avstrija 2 4 1 7
13 Francija 2 0 4 6
=14 Češka 1 3 1 5
=14 Japonska 1 3 1 5
16 SLOVENIJA 1 1 3 5
17 Južna Koreja 1 1 1 3
18 Velika Britanija 1 0 1 2
19 Slovaška 1 0 0 1
20 Italija 0 2 3 5
21 Avstralija 0 2 1 3
22 Finska 0 2 0 2
23 Latvija 0 1 2 3
24 Hrvaška 0 1 0 1
=25 Kazahstan 0 0 1 1
=25 Ukrajina 0 0 1 1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.