Šport
31 ogledov

Slovenci iz JAR brez točke

Grega Žemlja Profimedias
Slovenska teniška reprezentanca se z gostovanja v Južnoafriški republiki vrača visoko poražena.

V drugem krogu Davisovega pokala je Slovenija izgubila vseh pet dvobojev proti Južnoafriški republiki in tako za letos končala z nastopi v drugi evroafriški skupini.

Slovenija, ki je v Južni Afriki nastopila brez dveh od treh najboljših igralcev, Blaža Kavčiča in Blaža Role, ima v zadnjem obdobju sila slabe rezultate. Na tujem ni zmagala že sedem let oziroma prav toliko gostovanj, v zadnjih osmih dvobojih v štirih sezonah pa je slavila le dvakrat.

Letos v Mariboru je tesno premagala skromni Monako, 2015 v Kranju pa Litvo, proti kateri ima tudi zadnji uspeh v gosteh.

Poraz z 0:5 je za Slovenijo že četrti na sedmih gostovanjih, realno pa je bil letos v Centurionu pri Pretorii blizu točki le Grega Žemlja v petkovem drugem dvoboju. Tedaj je najizkušenejši slovenski igralec v Davisovem pokalu - zanj je bil to jubilejni trideseti nastop za reprezentanco v dvanajstih letih - zapravil vodstvo z 2:0 v nizih in izgubil v podaljšani igri petega niza.

Ostali slovenski tenisači, ki so vskočili v ekipo, ker sta Kavčič in Rola iz osebnih razlogov odpovedala nastop, niso bili enakovredni domači vrsti. Mike Urbanija je hitro izgubil v petek, Tilen Žitnik in Tomislav Ternar pa sta v nedeljo odigrala partiji za statistiko, saj si je Južnoafriška republiko zmago zagotovila že v soboto po zmagi dvojice s 3:0.

S takšno postavo je težko pričakovati več

"Končni rezultat je realen pokazatelj razmerja moči na dvoboju. Morda, če bi Žemlja v petek dobil dvoboj in bi imeli 1:1, ... Pa tudi tako bi s to ekipo težko prišli do presenečenja. Že 2012, ko smo tu gostovali v precej močnejši zasedbi, smo bili prepričljivo poraženi," je povedal kapetan Blaž Trupej.

Slovenija bo tako po obdobju šestih let (2011-2016), ko je bila stalna članica 1. evroafriške skupine in celo razmišljala o preboju med elito Davisovega pokala, drugo leto zapored nastopala v drugi evroafriški skupini.

"Za takšno postavo je druga evroafriška skupina povsem realna. Če ne bo prišlo do sprememb razmišljanja pri vodilnih igralcih in ne bodo imeli koristi od nastopa za državno reprezentanco, se lahko ob neugodnem žrebu celo zgodi, da izpademo še iz te skupine," je dodal Trupej.

Davisov pokal (II. evroafriška skupina), 2. krog:

JAR 5-0 SLOVENIJA

Lloyd Harris - Mike Urbanija 6:1, 6:1, 6:2
Nicolaas Scholtz - Grega Žemlja 3:6, 6:7 (1), 7:7 (6), 7:6 (4), 7:6 (7)
Raven Klaasen/Ruan Roelofse - Tomislav Ternar/Grega Žemlja 7:6 (6), 6:2, 6:4
Lloyd Harris - Tilen Žitnik 6:3, 6:3
Nicolaas Scholtz - Tomislav Ternar 6:2, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.