Šport
6 ogledov

Slovenci kljub porazu na zaključni turnir

Tine Urnaut in soigralci ta konec tedna igrajo z Madžari, Izraelci in Španci. (F Žurnal24 main
Slovenski odbojkarji so se kljub porazu proti Hrvaški v gosteh (prvo tekmo v petek so dobili Slovenci) uvrstili na zaključni turnir evropske lige na Slovaškem.

Slovenski odbojkarji so izpolnili cilj, ki so si ga zadali pred odhodom v Osijek, saj so si zagotovili nastop na zaključnem turnirju v Košicah. A do tega so prišli na način, ki si ga prav gotovo niso želeli. Po zmagi v petek so namreč drugo tekmo proti Hrvaški izgubili, predvsem zaradi sprejema, ki je bil na trenutke katastrofalen. S servisi jih je uničil predvsem prvi zvezdnik Hrvaške Igor Omrčen, ki je dokazal, koliko pomeni svoji ekipi. Najboljši je bil, ko je bilo to najbolj potrebno, in je bil zagotovo glavno ime na trenutke kakovostnega, na trenutke pa tudi povprečnega dvoboja.

"Moji igralci so bili kar nekoliko fascinirani z njegovo kakovostjo. To in pa dejstvo, da smo sredi tekme izvedeli, da so Britanci osvojili dva niza, s čimer je bilo jasno, da bomo prvi v skupini, je odločilo tekmo. Čeprav si nismo želeli izgubiti, pa smo cilj dosegli, kar je najvažnejše. Poraz me ne skrbi, tudi v tej tekmi sem videl nekaj dobrih stvari, predvsem me je navdušil Šket, pa tudi Ropret je še en plus v tej reprezentanci," po porazu ni bil posebej razočaran slovenski selektor Veselin Vuković, ki bo igralcem pred zadnjima obračunoma proti Belgiji – nepomembni tekmi bosta na sporedu čez 14 dni v Mariboru – dal nekaj odmora.

V nasprotju so Slovenci tokrat tekmo odlično začeli. Že s prvo točko so pokazali, da na bloke ne bo potrebno dolgo čakati, nato pa so domače začeli bombardirati še s servisi. Matevž Kamnik z enim in Mitja Gasparini s tremi zaporednimi asi sta poskrbela za vodstvo 7:3, v nadaljevanju se jima je pri odličnem serviranju pridružil še Gregor Ropret, tako da je bilo pri drugem tehničnem odmoru že 16:10. Hrvaški selektor Rade Malević je poskušal zaustaviti nalet gostov z menjavami in odmori, s taktiko servisov na Miho Plota, ki je imel nekaj težav s sprejemom, mu je to tudi uspelo (15:18, 19:22). A le začasno. Blok Tineta Urnauta je reči spet postavil na svoje mesto, prav gostujoči kapetan pa je bil ob Alanu Komelu tisti, ki je s točkami v napadu v končnici držal varno razliko.

V prvem nizu so gostje praktično igrali brez napak, toda te so se pojavile na začetku drugega. Domači so povedli s 6:2, pol minute odmora na zahtevo slovenskega selektorja Veselina Vukovića pa je njegovim igralcem koristil, saj je bilo že nekaj trenutkov pozneje 6:6. Tri bombe domačega kapetana Omrčena so spet pomenile občutnejšo prednost za "kockaste", ki so ob drugem tehničnem odmoru že vodili s 16:9. Vuković je zamenjal podajalca – namesto Ropreta je vstopil Rok Satler, in tudi korektorja – namesto Gasparinija je vstopil Alen Šket. Menjave so se posrečile, Slovenci so se približali na 18:19, Komel je imel celo priložnost, da izenači, a je dobil blok. Po tem se je tehtnica prevesila na hrvaško stran, za kar je z odličnimi servisi poskrbel Omrčen.

Omrčenove servise je na začetku posnemal Timotej Žukovski, ki je domačim priboril vodstvo s 3:0. A na drugi strani je domačim s servisne črte milo za drago vrnil Šket, tako da je bil izid hitro v prid Slovenije (5:6). Toda tudi ta ni dolgo zdržal, težave s sprejemom so se namreč nadaljevale na obeh straneh, tako da je bilo veliko uspešnih serij serverjev. Ob drugem tehničnem odmoru je Slovenija vodila s 16:15, minimalno prednost držala še nekaj časa, vse dokler na servis ni prišel Omrčen, ki je s štirimi zaporednimi neustavljivimi servisi Hrvaško popeljal v vodstvo 22:19. Klemen Čebulj je še poskrbel za nekaj upanja (22:21), toda gostitelji so prednost vendarle zadržali.

Vuković je nadaljeval z menjavami (v igro ni vstopil le Davor Čebron), toda več kot da so njegovi izbranci držali ravnotežje, mu ni uspelo. Četrti niz je bil izenačen vse do izida 18:18, nato pa je Danijel Galić s štirimi servisi poskrbel za vodstvo Hrvatov 22:18, kar je bilo dovolj šele za drugo zmago hrvaške ekipe v tem tekmovanju.

Evropska liga, 10. kolo:

Hrvaška : Slovenija 3:1
Velika Britanija : Belgija 3:2

Lestvica: 1. Slovenija 23 točk*, 2. Belgija 15, 3. Velika Britanija, 4. Hrvaška 11

* že uvrščeni na zaključni turnir

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.