Šport
15 ogledov

Slovenci le strli čvrsti Südtirol

Težke treninge so slovenski reprezentanti v soboto prekinili s prvim tekmovalnim Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca je proti italijanskemu tretjeligašu Südtirolu odigrala prvo pripravljalno tekmo pred odhodom na svetovno prvenstvo. V težkih pogojih so domači na koncu le padli (3:0).
Tekma, ki je iz polnega treninga, v prvem polčasu ni bila prava. Preveč je bilo sprehajanja, v drugem, ko smo dvignili ritem, pa je prišlo do razlike.
Matjaž Kek

Po slabem tednu višinskih priprav v Brunicu oziroma bližnjem Risconeju ali Reischachu je selektor slovenske vrste Matjaž Kek pripravljenost svojih nogometašev preveril na prijateljski tekmi z italijanskim nižjeligašem Südtirolom. Neuigranost in težke noge so se še poznale, šele v drugem polčasu po prihodu Valterja Birse, Zlatana Ljubijankića in še nekaterih igralcev je igra postala prehitra za domače, ki so "pokasirali" tri gole, skoraj toliko, kot jih je pred dnevi Tirolcem zabila "velika" Nemčija.

Kek je za dvoboj z italijanskim tretjeligašem spočil gotove potnike v JAR Samirja Handanovića, Marka Šulerja, Bojana Jokića in Milivoja Novakovića. Na tekmi je tako ponudil priložnost nekaterim, ki selektorja še prepričujejo v svojo kakovost. Na začetku tekme ni nič kaj dobro kazalo. Kljub pričakovani prevladi na igrišču namreč slovenska vrsta nikakor ni znala priti do zaključnega strela, domači pa so zapretili iz nekaj protinapadov. V zvezni vrsti slovenske izbrane vrste je manjkal razpoložen igralec, pa čeprav je Aleksander Radosavljević proti napadalcem v uvodu poslal nekaj obetavnih žog. Po drugi strani pa je bil največ Kekovih očitkov deležen (najbližji klopi) Mirnes Šišić na desni strani zvezne vrste.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A prav igralec grške Gianine je v 26. minuti izvedel kot, po katerem je Radosavljević močno streljal z glavo, toda kapetan domačih Hans Brugger je žogo izbil z golove črte. V 38. minuti so Slovenci zabili zadetek, toda po strelu Roberta Korena se je Boštjan Cesar, ki je bil v prepovedanem položaju, dotaknil žoge, tako da je sodnik upravičeno zadetek razveljavil. A ta zadetek je vendarle malce predramil udeležence SP 2010, ki so še nekajkrat prišli pred vrata tirolske ekipe, a pričakovanega vodstva v hladnem in deževnem vremenu (še) ni bilo.

Pomembno je, da smo tekmo dobili, da smo odigrali dober drugi polčas. Pripravljenost se bo še dvigala in v prihodnje bomo še boljši.
Zlatan Ljubijankić

Med polčasoma je Kek zamenjal kar šest igralcev, stanje na igrišču pa je bilo dolgo podobno kot v prvem delu: deževno in z jalovo pobudo Slovencev. Šele v 60. minuti so slovenski nogometaši spet zapretili, ko je po podaji Valterja Birse z glavo previsoko meril Cesar. Še nevarneje je na drugi stani od daleč sprožil Alberto Artuso, ki pa je žogo poslal le nekaj centimetrov čez prečko, podobno kot v 66. minuti Suad Fileković. V 70. minuti so Kekovi izbranci končno povedli. Birsa je podal z desne strani, Zlatan Ljubijankić pa je z glavo zanesljivo ugnal Simona Mairja. Le dve minuti pozneje je Birsa iz kota podal do Andraža Kirma, ta je žogo zavrnil na rob kazenskega prostora, tam pa je Robert Koren s strelom po tleh povišal na 2:0. V 77. minuti je imel Ljubijankić novo priložnost, a bil le za malce nenatančen, zato pa je v 80. minuti le dosegel svoj drugi gol na tekmi in postavil končni izid.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Najprej bi se rad domačinom zahvalil za gostoljubje. Tekma, ki je iz polnega treninga, v prvem polčasu ni bila prava. Preveč je bilo sprehajanja, v drugem, ko smo dvignili ritem, pa je prišlo do razlike. Od te tekme nisem pričakoval ne vem česa. Pomembno je, da so fantje razbili monotonijo. Zdaj gremo naprej v tekmovalni cikel. Nihče se ni poškodoval, nekaj igralcev smo 'šparali', predvsem pa bi Zlatanu čestital za dva gola."

Zlatan Ljubijankić, igralec Slovenije: "Domači ekipi bi čestital za dobro igro. Pri nas se pozna nekaj utrujenosti po napornih treningih. Pomembno je, da smo tekmo dobili, da smo odigrali dober drugi polčas. Pripravljenost se bo še dvigala in v prihodnje bomo še boljši."

Riscone, prijateljska tekma:

Südtirol : Slovenija 0:3 (0:0)
Ljubijankić (70, 83), Koren (72)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.