Šport
181 ogledov

Slovenci letos kar z dvema predstavnikoma na reliju Dakar

Toni Mulec Profimedia
Slovenski dirkač Toni Mulec bo poleg Simona Marčiča še drugi Slovenec, ki bo nastopil na sloviti vzdržljivostni preizkušnji reli Dakar. Mulec, ki bo tekmoval v konkurenci motoristov, je nastop potrdil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Reli Dakar, to bo 45. izvedba, se bo začel s krajšim prologom 31. decembra in končal 15. januarja.

"To je že dolgoletna želja. Predvsem, ko sem gledal Mirana Stanovnika po televiziji na Eurosportu, kar je bilo takrat lepo za videti. Želel sem tudi odpeljati vse discipline off-road, se pravi motokros, cross-country, enduro, tako da na koncu je ostal še reli. Mogoče je reli nazadnje za to, ker je tako nevaren. Pa tudi starejši kot sem, bolj imam rad vzdržljivostne tekme," je dejal Mulec, za katerega bo to prvi reli Dakar.

Za nastop na reliju je našel tudi potrebne sponzorje, zbiral pa je tudi donacije, kjer so lahko prispevali in pomagali vsi ljubitelji motociklizma. Kot priprave na dirko je letos odpeljal reli po Maroku, ki kot pravi puščavski reli delujejo kot generalka pred Dakarjem. Po tem je nepričakovano dobil še priložnost na dirki po Andaluziji, kjer je dosegel svojo prvo etapno zmago.

"Maroko je bila ena izmed težjih tekem, predvsem ker sem vedel, da rabim odpeljati to tekmo do konca, da grem lahko na Dakar in seveda, ker nisem imel izkušenj v puščavi. Na andaluzijski dirki sem se izkazal. Naredil sem sicer nekaj neumnih napak, dobil preveč kazni in si s tem pokvaril rezultat," je dejal Mulec.

Na reliju bo dirkal za nizozemsko ekipo HT Rally Raid na motorju znamke Husqvarna. Priznal je, da mu bo največja neznanka na reliju navigacija, saj pravega treninga razen dirke po Maroku za to ni imel. Je pa dodal, da ne bo sledil drugim tekmovalcem, ampak se bo znašel sam.

Organizatorji dirke so v začetku decembra sporočili, da bo trasa potekala prek večjega števila sipin in bo najtežja, odkar dirka od leta 2020 poteka v Savdski Arabiji. "Naj bi bilo veliko sipin, kar vsako leto obljubljajo. Če bo res tako, kot so povedali, bom vesel. Več kot bo mivke, boljše bo," je dejal Mulec.

Nasvete za svoj prvi Dakar si je poiskal tudi pri puščavskemu lisjaku Stanovniku, ki je na dakarskem reliju nastopil 18-krat, in Marčiču, ki v zadnjih letih na dirki zastopa Slovenijo. Zanj bo to deveti nastop.

"Nadejam se dobrim vožnjam in uvrstitvi, predvsem pa dobremu tekmovalnemu dnevu. Se pravi, da ne naredim napak z navigacijo, da ne padem ..." je svojo želje za svoj debitantski reli Dakar opisal Mulec, ki se bo na pot v Savdsko Arabijo odpravil v torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.