Šport
21 ogledov

Slovenci na EP v skupini s Hrvati

Slovenija rokomet reprezentanca Anže Petkovšek
Slovenska moška reprezentanca je na žrebu v Beogradu dobila tekmece za evropsko prvenstvo, ki bo od 15. do 29. januarja prihodnje leto v Srbiji. Slovenija bo v prvem delu tekmovanja igrala v skupini D v Vršcu, v njej pa so še Hrvaška, Norveška in Islandija.

Žreb je bil dokaj neprizanesljiv do slovenskih rokometašev, namenil jim je zelo atraktivne in kakovostne tekmece, predvsem to velja za Hrvate in Islandce, pa tudi Norvežani so v vzponu. Slovenija se bo v prvem kolu pomerila z Norveško (16. januar), nato s Hrvaško (18. januar), v zadnjem kolu pa z Islandijo (20. januar). "Glede na to, da na noben žreb ne moreš vplivati, tudi nisem imel nobenih želja pred dogodkom v Beogradu. Dobili smo atraktivno in močno skupino, v drugem delu pa se križamo še z močnejšo ali vsaj enako močno skupino. V Vršcu bo vsekakor zanimivo, zaenkrat pa nimam nobenega strahu. Moja želja je, da se dobro pripravimo za evropsko prvenstvo in na njem pokažemo najboljšo predstavo. Upam, da bodo vsi igralci zdravi. Na tem prvenstvu ni nobenega avtsajderja, vse ekipe igrajo dober rokomet, tako da je čisto vseeno, v kateri skupini igramo," je dejal slovenski selektor Boris Denič, medtem ko je Uroš Zorman dejal: "Igrali bomo v zelo težki skupini, vsi trije tekmeci so izjemno močni in kakovostni. Vsaka tekma v Vršcu bo zgodba zase, naši mladi zasedbi se na vseh treh dvobojih obeta boj do zadnjega diha, navkljub temu pa se nadejam uvrstitvi v glavni del tekmovanja."

Z beograjskim plesom kroglic je bil nezadovoljen tudi norveški reprezentant "strašljivega" priimka Rambo, ki je dejal: "Žreb nam ni bil naklonjen. Hrvaška in Islandija sodita v vrh mednarodnega rokometa, tu je še Slovenija. Za nas bo oteževalna okoliščina, da je Vršac blizu Hrvaške in Slovenije, tako da obe reprezentanci lahko računata na izdatno pomoč svojih privržencev."

Žreb v Beogradu je vodil generalni sekretar Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Wiederer, njegovi asistenti pa so bili Slovenec Uroš Zorman, Srba Dragan Škrbić in Marko Vujin, Hrvat Igor Vori in Norvežan Christoffer Rambo. EHF je Slovenijo pred žrebom na podlagi dosežkov z lanskega evropskega prvenstva v Avstriji in zadnjih kvalifikacij za sklepni turnir v Srbiji uvrstil v četrti jakostni boben, skupaj z Rusijo, Makedonijo in Slovaško. V prvem bobnu so bili Francija, Hrvaška, Nemčija in Poljska, v drugem Danska, Norveška, Madžarska in Švedska, v tretjem pa Srbija, Islandija, Španija in Češka.

Slovenija je v kvalifikacijski skupini 3 za nastop na zaključnem turnirju prihodnje leto v Srbiji osvojila drugo mesto, na šestih tekmah pa je dosegla štiri zmage in doživela dva poraza. Ukrajino je premagala z 31:25 in 43:32, Portugalsko s 34:31 in Poljsko s 30:28, izgubila pa je s Portugalsko z 29:31 in s Poljsko s 27:32. Slovenski rokometaši so doslej največji uspeh na evropskih prvenstvih dosegli leta 2004, ko so na domačih tleh osvojili srebrno kolajno. Na sklepnem turnirju na Hrvaškem leta 2000 so zasedli peto in se nato uvrstili na olimpijske igre v Sydneyju leta 2000, v Švici leta 2008 osmo, na Portugalskem leta 1994 in na Norveškem leta 2006 deseto, v Španiji leta 1996 in Avstriji leta 2010 enajsto, na Švedskem leta 2002 pa dvanajsto mesto.

Skupine EP 2012:

Skupina A (Beograd): Poljska, Danska, Srbija, Slovaška
Skupina B (Niš): Francija, Švedska, Češka, Makedonija
Skupina C (Novi Sad): Nemčija, Madžarska, Španija, Rusija
Skupina D (Vršac): Hrvaška, Norveška, Islandija, Slovenija

Slovenci na pokalu Srbije

Slovenska reprezentanca bo le šest ur po beograjskem žrebu skupin za EP 2012 odigrala svojo prvo tekmo na turnirju za pokal Srbije. Na tekmovanju, ki bo od srede do petka v Beogradu in Novem Sadu, bodo nastopili še Srbija A in B ter Norveška. Selektor Boris Denič v Srbijo ni popeljal vseh svojih najboljših varovancev, številnim "prvokategornikom" je po dolgi in naporni sezoni namenil počitek, priložnost za dokazovanje pa bo ponudil nekaterim kandidatom s svojega širšega seznama, tako kot na letošnjem januarskem turnirju v Švici.

Denič je v Srbijo popeljal naslednje igralce:

- vratarji: Primož Prošt (Bjerringbro-Silkeborg), Matevž Skok (Gorenje) in Jure Vran (Cimos Koper);
- krilni igralci: Simon Razgor (Maribor Branik), Gašper Marguč (Celje Pivovarna Laško), Matej Flajs (Krka) in Jure Sušin (Trimo Trebnje);
- zunanji igralci: Borut Mačkovšek (Maribor Branik), Marko Bezjak, David Miklavčič (oba Gorenje), Matevž Čemas (Slovan), Jure Dolenec, Darko Cingesar (oba Loka), Sebastian Skube, Dean Bombač (oba Cimos Koper);
- krožni napadalci: Uroš Bundalo (Loka) in Peter Pucelj (Bosna).

Spored tekmovanja za pokal Srbije:
- sreda, 15. junij (Beograd):
18.00 Srbija B - Slovenija
20.00 Srbija A - Norveška

- četrtek, 16. junij (Novi Sad):
18.00 Srbija B - Norveška
20.00 Srbija A - Slovenija

- petek, 17. junij (Novi Sad):
16.30 Srbija A - Srbija B
18.30 Slovenija - Norveška

Komentarjev 1
  • wester62 16:51 15.junij 2011.

    imamo veliko možnosti za napredovanje. upam ,da je bodo izkoristili.