Šport
37 ogledov

Slovenci na Finsko po vsaj en finale

Marija Šestak Gregor Katič
Devetnajstčlanska slovenska ekipa na evropsko prvenstvo v atletiki v Helsinkih odhaja s ciljem, da se domov vrne z vsaj eno finalno uvrstitvijo.

Upravni odbor (UO) Atletske zveze Slovenije (AZS) je potrdil reprezentanco, ki bo nastopila konec prihodnjega tedna na evropskem prvenstvu v Helsinkih. Ker v 19-članski ekipi ni Primoža Kozmusa, ki je zaradi priprav na olimpijske igre po slabem začetku sezone nastop na EP odpovedal, je cilj ekipe ena do dve finalni uvrstitvi.

Na 21. EP bo od 27. junija do 1. julija nastopilo 13 slovenskih atletinj in šest atletov: Martina Ratej (Kladivar, kopje), Marija Šestak (Mass, troskok), Snežana Rodič (Mass, troskok), Marina Tomič (Kladivar, sto metrov ovire), Tina Šutej (Mass, palica), Sonja Roman (Štajerska, 1.500 metrov), Sabina Veit (Štajerska, 200 metrov), Kristina Žumer (Mass, 200 metrov) in Barbara Špiler (Brežice, kladivo) ter Rožle Prezelj (Kranj, višina), Matic Osovnikar (Mass, sto metrov), Jan Žumer (Mass, 200 metrov), Brent LaRue (Mass, 400 metrov in 400 metrov ovire), Žan Rudolf (Mas, 800 metrov) in Matija Kranjc (Mass, kopje).

Poleg teh posamičnih nastopov bo tekla tudi ženska štafeta 4 X sto metrov s šestimi prijavljenimi atletinjami; štafeta ima 12. izid sezone v Evropi in je med 16 štafetami, ki imajo pravico nastopa na EP. Ob Veitovi in Žumrovi so v ekipi še Sara Strajnar (Mass), Merlene Ottey (Mass), Alja Sitar (Domžale) in Nina Kovačič (Postojna). Poleg Kozmusa (Brežice, kladivo) so nastope zaradi poškodb odpovedali Nina Kolarič (Ptuj, daljina) in Gregor Kokalovič (Krka, sto metrov), Boštjan Buč (Velenje, 3.000 metrov zapreke) pa zaradi priprav na OI. Reprezentanca se bo javnosti na sedežu AZS predstavila v četrtek ob 13. uri.

Obravnavali so tudi priprave na olimpijske igre v Londonu. Norme ima 19 slovenskih predstavnikov, vendar od teh Snežana Rodič potrebuje normo A v troskoku, ker jo je v tej disciplini izpolnila že Marija Šestak, podobno je pri treh maratoncih, kjer je potnik z normo A Primož Kobe, med tremi maratonkami pa bo na OI potovala najboljša med trojico z normo B.

UO AZS pričakuje, da bi se trenutno 14-članski atletski olimpijski odpravi poleg Rodičeve lahko pridružila še najmanj Žan Rudolf na 800 metrov in sprinterka Sabina Veit. Mednarodne olimpijske norme za nastop je mogoče doseči še do državnega prvenstva 7. in 8. julija v Kopru. Člani UO so imeli tokrat priložnost, da so videli tekmovalno olimpijsko opremo in jo ocenili kot zelo dobro.

Za svetovno mladinsko prvenstvo v Barceloni pa je norme izpolnilo 18 posameznikov, odšla bo tudi štiričlanska ženska štafeta, norme pa bi lahko dosegla še četverica. Tako bi v katalonsko prestolnico potovala najštevilčnejša slovenska mladinska ekipa doslej, ki bo imela v svojih vrstah tudi Rudolfa in Roberta Rennerja (skok s palico), ki sta se z odličji že izkazala na velikih mladinskih tekmovanjih.

Tadej Malovrh, ki vodi komisijo za boj proti dopingu na AZS, je pripravil protidopinška pravila, ki jih je UO sprejel. Obenem pa bo na pristojne institucije naslovil pismo, v katerih jih poziva, da naj v skladu z evropskimi smernicami slovenski protidopinški organizaciji uredi neodvisen status; zdaj deluje v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije. Boris Dular je pripravil pravilnik in sistem točkovanja za izbor najboljšega atletskega kluba leta. AZS ima v okviru nacionalnih panožnih športnih šol zaposlene tri trenerje, ki bodo dobili pogodbe za štiri leta, ne le za eno kot doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.